Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Tegenwoordig worden de meeste gloei- of halogeenlampen door zuinige en milieuvriendelijke LED lampen vervangen. Al betaal je iets meer voor de aanschaf van LED lampen, bespaar je aanzienlijk aan energiekosten met zuinige verlichting. Maar wat is het effect van een halogeenlamp en een gloeilamp op het milieu en in hoeverre zijn deze lampsoorten wel duurzaam? Je leest hieronder alles over de gloeilamp en de halogeenlamp en waarom deze lampsoorten al bijna zijn uitgedoofd.

Het effect van gloeilampen en halogeenlampen op het milieu

Ook voor verlichting worden de eisen steeds strenger gemaakt en aangescherpt naarmate we ons land steeds meer trachten te verduurzamen. Het is immers de bedoeling dat we zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk omgaan met de bronnen die we tot onze beschikking hebben. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer geproduceerd worden. Al zijn gloeilampen uit de productie, ze mogen nog wel worden verkocht tot de voorraad volledig op is. Per 2016 is de productie op bepaalde soorten halogeenlampen ook stopgezet en per 2018 geldt hetzelfde voor de andere halogeenlampsoorten.

 

De besparing

Doordat gloeilampen en halogeenlampen niet meer geproduceerd mogen worden, zullen we profiteren van een grote besparing. Je kunt uitgaan van een besparing per jaar van zeker 19 miljard kilo aan CO2-uitstoot in heel Nederland, wat overeenkomt op een gemiddelde besparing van €55 per jaar door alle gloeilampen en halogeenlampen te vervangen. Wil je liever stap voor stap beginnen met het vervangen van alle gloei- en halogeenlampen in en om je huis, dan kan je kiezen om eerst de lampen in de keuken en de woonkamer te vervangen. In plaats van €55 bespaar je op deze manier al €35 op de kosten.

 

De productie van gloeilampen

Tijdens de productie van gloeilampen komen er veel schadelijke stoffen vrij die een nadelig effect hebben op het milieu. Denk zo aan bijvoorbeeld kwik, dat zeer schadelijk is als deze in de lucht, het water of in de bodem terecht komt. Daarnaast komen er veel energie en grondstoffen kijken tijdens de productie van gloeilampen en wordt er aanzienlijk veel CO2 uitgestoten tijdens het transporteren van de lampen.

 

Stroomverbruik van gloeilampen

Als het gaat om de manier waarop de lamp met het stroomverbruik omgaat, dan kan je er van uitgaan dat gloeilampen zeer inefficiënt en totaal niet milieuvriendelijk zijn. Gloeilampen hebben een vrij korte levensduur en hebben meer stroom nodig om goed te functioneren. Daarnaast komt er een kleine hoeveelheid kwik vrij tijdens de levensduur van een gloeilamp, wat schadelijk is voor het milieu.

 

Halogeenlampen en het milieu

Ook halogeenlampen zijn onlangs van de markt gehaald en worden niet meer geproduceerd. Dit komt omdat halogeenlampen ook niet zuinig met het stroomverbruik omgaan, net zoals het geval ook is bij gloeilampen. Volgens onderzoek verbruikt een halogeenlamp zeker 75% meer energie in vergelijking met een energiezuinige LED lamp. Daarnaast komt er ook bij een halogeenlamp een bepaalde mate van kwik vrij tijdens het branden.

 

Kies voor LED verlichting

Door alle lampen in je huis te vervangen met milieuvriendelijke een energiezuinige lampen zoals LED, kan je rekenen op hoge aanschafkosten. Deze kosten betaal je slechts eenmalig. Je profiteert echter wel van een korte terugverdientijd,  aangezien de besparingen de hoge investering zeker de moeite waard maken. Daarnaast weet je zeker dat je door het kiezen van LED lampen minder aan stroom betaalt, en dus een verlaagde energierekening kunt verwachten aan het einde van de maand. Dit terwijl je ook nog op bewuste wijze bezig bent met milieuverbetering en het tegengaan van klimaatverandering. Het is immers de bedoeling dat heel Nederland per 2050 volledig duurzaam draait. Ook zuinige verlichting speelt hierbij een invloedrijke rol.

 

Spaarlamp of toch LED lamp?

Heb je spaarlampen thuis? Dan hoef je deze lampen niet direct te vervangen met LED lampen. Spaarlampen zijn net als LED lampen ook wel zuinig met het energieverbruik, maar deze lampsoort kan niet snel op de maximale lichtsterkte komen en doen het niet altijd even goed in de kou. Daarnaast gaan LED lampen vele malen langer mee dan spaarlampen en is de kwikuitstoot wat lager in tegenstelling tot spaarlampen. Hierdoor zijn spaarlampen niet geschikt voor gebruik in de tuin, in de garage of in de schuur. Zodra de spaarlampen in en om je huis zijn uitgebrand of kapot zijn, vervang deze dan met een LED lamp om nog meer te besparen op de kosten.

 

Gloeilampen en halogeenlampen weggooien

Heb je kapotte gloeilampen of halogeenlampen die je weg wilt gooien? Belangrijk is om ze nooit direct in de vuilnisbak of in de glasbak te doen, maar om eerst goed na te gaan om wat voor soort glas het gaat. Dit komt omdat deze lampen anders zijn samengesteld dan andere glassoorten waardoor ze niet goed gerecycled kunnen worden samen met het ander glas. Er zitten namelijk allemaal gevaarlijke stoffen in lampen die het milieu flink aan kunnen tasten. Lever kapotte gloei- of halogeenlampen gescheiden in bij het restafval. Dit restafval zal volledig worden verbrand in de afvalenergiecentrale.

 

Offertes vergelijken

De eerste stap richting een duurzaam huishouden waarbij er rekening wordt gehouden met het milieu en met het zo zuinig mogelijk omgaan met de energie in huis, is het investeren in bepaalde maatregelen. In welke energie bezuinigende matregelen je precies moet investeren hangt van je eigen situatie en budget af. Het is verstandig om eerst te spreken met een specialist zodat je op de hoogte wordt gebracht van alle mogelijkheden. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om een betrouwbare en ervaren specialist te vinden. Start bij het opvragen van offertes, maak daar een vergelijking van en kies dan volgens je eigen keuzes, wensen en budget. Op deze manier kan je zowel besparen als kiezen voor optimaal kwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: