Gooi geen geld weg, vraag minimaal drie offertes aan

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Welke klus u ook wilt gaan uitbesteden, niemand zit erop te wachten om geld weg te gooien. Want u kunt het maar één keer uitgeven. Dus waarom niet iets meer tijd besteden aan offertes en besparen op de hele klus? Vaak kunt u met een paar uur tijd besteden aan meer offertes duizenden euro’s besparen. Een kleine moeite toch? In dit artikel leest u waarom drie offertes opvragen voor een klus zo belangrijk is en hoe u daarmee geen geld weg gooit.

De basis ligt bij de ISO-certificering

Veel bedrijven, vaak als het gaat om aanbestedingen, werken met ISO-certificaten en dat is niet voor niets. Deze certificaten zijn erop gemaakt om op een veilige en vertrouwde manier te kunnen werken en zaken te kunnen doen. Bedrijven die deze certificaten willen behalen en behouden moeten aan bepaalde regels voldoen. Een van de regels is dat er altijd minimaal drie offertes aangevraagd dienen te worden bij leveranciers boven een bepaald bedrag. Gelet op het doel van de certificaten is het als particulier ook een goed handvat om mee te nemen bij het uitbesteden van een klus.

Drie offertes opvragen levert u geld op

Al zou u denken in eerste instantie dat meer offertes zonde van uw tijd is, maar uiteindelijk levert de tijdsinvestering die u doet u geld op. U investeert namelijk tijd in het aanvragen en bespreken van de offertes, maar op die manier heeft u wel de beste prijs-kwaliteit verhouding voor uw klus en kunt u een keuze maken op meerdere fronten.

Heeft u er al eens over na gedacht dat verschillende aannemers ook verschillende inzichten hebben? Zo kan het zijn dat de ene aannemer bijvoorbeeld beter bij u past op basis van zijn ideeën en inzichten maar is misschien duurder. Of juist goedkoper. Misschien biedt de ene aannemer wel een betere garantie dan de andere. U kunt dus goed vergelijken als u meerdere offertes hebt. Daarbij geldt dat drie een magisch getal is.

Drie is een magisch getal als het gaat om offertes

U zou denken dat twee offertes ook al inzichten geeft maar dat kunnen er twee zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan. Eigenlijk komt u daaronder aan de streep niet mee verder. Met drie offertes heeft u meer inzicht en met meer offertes kunt u nog beter inzicht krijgen maar overdaad schaadt ook weer. Het is dus afhankelijk van het project met hoeveel offertes u exact uit de voeten kunt, maar te veel is geen aanrader. U kunt beginnen met drie offertes en er nog één of twee opvragen als de drie die u ontvangen hebt geen uitsluitsel geven of volledig bij uw klus passen.

Let niet alleen op het geld, goedkoop is duurkoop

Het lonkt om voor een goedkope offerte te kiezen als deze bij uw wensen past. Maar let erop dat goedkoop vaak duurkoop is. Een goedkope offerte is niet altijd de beste keuze of de beste aansluiting op uw wensen. De keuze tussen de offertes moet u maken op basis van de juiste prijs-kwaliteit verhouding en de offerte die het beste bij uw wensen aan sluit. Dit is dus niet per definitie de goedkoopste of juist de duurste.

Naast dat een goedkope offerte altijd meer lonkt naar een dure offerte is het verstandig om ook te kijken naar de voorwaarden die op de offerte rusten. Zijn het redelijke voorwaarden die bij uw verwachtingen passen. Denk bijvoorbeeld aan het in één keer of in delen betalen voor de uitvoering van werkzaamheden. Of dat de betaling voor- of achteraf plaats zal vinden. Dit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in uw overwegingen of goedkoop geen duurkoop gaat worden.

Daar komt bij dat als er drie offertes op tafel liggen er dan ook de mogelijkheid is om te onderhandelen. Zo kunt u bij de duurdere offerte aangeven dat het goedkoper kan en kunt u bij de goedkoopste offerte over bijvoorbeeld kwaliteit of voorwaarden gaan onderhandelen. Op die manier kunt u het beste de offertes uitkristalliseren, mits het wenselijk is om nog een extra offerte op te vragen omdat de al bekende offertes geen uitsluitsel geven.

Als u dus maar één offerte aanvraagt dan heeft u geen vergelijkingsmateriaal. Op een manier gooit u dus geld weg. Dat kan zijn omdat de offerte boven de marktwaarde ligt of omdat de voorwaarden voor u ongunstiger zijn dan bij een ander. Niemand wil geld weggooien want het is maar één keer te besteden. Daarom moet u drie offertes aanvragen voor u een klus uit gaat besteden en gooit u in de toekomst nooit meer geld weg.      

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: