Wanneer jij een grote klus aan het plannen bent, dan is het noodzakelijk dat je eerst grondig marktonderzoek doet. Zo vind je niet alleen de beste prijs/kwaliteit verhouding, maar kun je er ook voor zorgen dat je van de beste voorwaarden gebruik kunt maken. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je voor een prijs die binnen jouw budget valt een goede garantieregeling krijgt zowel als kwalitatieve onderdelen en vakmanschap. De manier waarop jij een offerte controleert zal enigszins afhangen van je uiteindelijke doelstelling. Hier lees je hoe je deze offertes het beste kunt opvragen en lezen.

Offertes opvragen

De eerste stap in het gehele proces is uiteraard het opvragen van de offertes zelf. Om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen van jouw mogelijkheden doe je dit bij minstens 6 bedrijven. Het is het beste als deze in je eigen regio zijn gevestigd, omdat je dan de voorrijkosten zo laag mogelijk houdt. Dit is echter geen vereiste, omdat het prima kan zijn dat er een bedrijf is die jou kan bieden wat je zoekt in een ander gedeelte van het land. Terwijl je de offertes opvraagt geef je de specificaties van jouw klus zo exact mogelijk door, zodat het bedrijf een realistische prijs kan doorgeven gebaseerd op jouw informatie. Hoe oppervlakkiger de specificaties die jij doorgeeft, hoe onduidelijker de offerte zal worden. Heb je dit eenmaal gedaan, dan wacht je tot je alle offertes binnen hebt en kun je beginnen met vergelijken.

Controleer de prijs

Allereerst kijk je naar de prijs die is opgegeven in de offerte. Het is belangrijk dat er duidelijk wordt aangegeven of dit een richtprijs is, of een vaste prijs. In het eerste geval kan het dus zijn dat de kosten anders zullen uitpakken dan in de offerte aangegeven. Controleer ook altijd of dit inclusief of exclusief btw is. Over het algemeen geldt de regel dat het moet worden aangegeven als de btw niet bij de prijs is inbegrepen. Staat dit er niet bij, dan kun je er dus vanuit gaan dat de gegeven prijs inclusief btw is. Dit is ook wettelijk vastgelegd. Vervolgens ga je controleren wat allemaal bij deze prijs is inbegrepen. Het is dus zeker niet het geval dat het bedrijf met de laagste prijs op de offerte ook het goedkoopste is.

De materialen

Het is belangrijk dat de offerte je duidelijk vertelt hoe de prijs tot stand is gekomen. Een belangrijk onderdeel van de prijsopbouw zijn de materialen. Controleer of de offerte precies vertelt welke materialen er nodig zijn, wat de hoeveelheden hiervan zijn en ook de kwaliteit. Als het voor jou belangrijk is dat de materialen die gebruikt worden voldoen aan bepaalde eisen wat betreft het milieu, de kwaliteit van het materiaal en de veiligheid, dan is het goed om de keurmerken er op na te trekken. Vind je niet alle informatie die je zoekt wat betreft materialen in de offerte, doe dan een beetje eigen onderzoek en ga op zoek naar referenties. Een offerte moet compleet zijn, maar ook beknopt en bondig.

Het bedrijf

Een andere kostenpost zal bestaan uit de arbeidskosten. Deze worden bepaald door het bedrijf dat je kiest en zijn vaak afhankelijk van de ervaring van de vakman of van de kwaliteit van het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een offerte van een erkend bedrijf ontvangen, dan zullen de arbeidskosten hoger zijn. Echter, dit bedrijf is dan aangesloten bij een vakvereniging en heeft daarvoor belangrijke certificeringen behaald waarmee het je een garantie kan geven van de kwaliteit, service, milieuvriendelijkheid en veiligheid dat het kan bieden. Daarnaast heb je zo beschikking over een onafhankelijke geschillencommissie mocht er een misverstand ontstaan en kun je vaak van een goede garantieregeling gebruik maken. Erkend bedrijf of niet, het is altijd verstandig zelf recensies op te zoeken en te zien wat voorgaande klanten te zeggen hebben.

Inbegrepen extra uitgaven

Naast de arbeidskosten en de materialen zijn er ook andere uitgaven die soms wel en soms niet bij de totaalprijs worden inbegrepen. Om te voorkomen dat je voor verassingen komt te staan, controleer of de offerte punten als steigerhuur, machinekosten, containerhuur, afvoerkosten, voorrijkosten en het huren van andere hulpmiddelen behandelt. Worden deze niet genoemd, dan doe je er goed aan dit alsnog bij het bedrijf na te vragen. De kosten hiervoor kunnen soms aanzienlijk oplopen.

De nazorg

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de offerte je vertelt wat voor nazorg je ontvangt voor het bedrag dat je betaalt. Hoe lang is de garantieregeling bijvoorbeeld, wat zit hier wel en niet bij inbegrepen en hoe zit het met eventueel onderhoud van de producten? Als het voor jouw klus van belang is dat het bedrijf ook na het afronden nog goed voor je zorgt, dan is dit een belangrijk punt.

De betalingsmethode en kleine letters

Als laatste kijk je naar de betalingsmethoden. Ga nooit akkoord met een betaling vooraf en kijk of er duidelijk wordt gespecificeerd wanneer je wat moet betalen. Het is heel gebruikelijk dat dit in fases gebeurd en dat je de laatste afbetaling pas doet als je akkoord gaat met de oplevering. Ook is het belangrijk dat je controleert hoe lang de offerte geldig is en je van het aanbod gebruik kunt maken, wanneer het bedrijf met de werkzaamheden kan beginnen en hoe lang deze gaan duren.

Vergelijk offertes

Met deze tips in het achterhoofd kun je beginnen met het opvragen van offertes. Daar begin je hier mee door gebruik te maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.