Steeds meer Nederlanders willen hun klassieke auto renoveren zodat ze er weer zo goed als nieuw uitzien en weer rijden, maar bij zo een renovatie kunnen de kosten oplopen aangezien het om een vrij dure hobby gaat. Wilt u meer te weten komen over de zaken die belangrijk zijn bij het renoveren van een antieke auto en de kosten die hierbij komen kijken dan is het verstandig om direct door te gaan met het lezen van de tekst hieronder.

Minimale kosten: €3.000
Gemiddelde kosten: €10.000 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €6.000 en €14.000
Maximale kosten: €100.000

Een antieke auto renoveren

Het renoveren van een antieke auto betekent dat een oldtimer volledig wordt opgeknapt tot het voertuig opnieuw goed rijdt en er weer naar behoren uit ziet. Antieke auto’s zijn vaak waardevolle auto’s die bovendien ook een emotionele waarde dragen voor de eigenaar van het voertuig. Dit geldt vooral als het om een klassieke oldtimer die jarenlang stil heeft gestaan voor de deur en niet langer functioneert. Als u een antieke auto wilt laten renoveren, ga dan altijd na wat uw budget is zodat u uw plafond niet overschrijdt. U kunt overigens kiezen voor een gedeeltelijke renovatie van een antieke auto of voor een volledige renovatie. Het renoveren van een antieke auto wordt ook wel een oldtimerrestauratie genoemd in de volksmond.

 

Voor- en nadelen 

Er komen verschillende voordelen en nadelen kijken bij het renoveren van een antieke auto. Voor het maken van de juiste beslissing is het slim om te kijken naar zowel de voordelen als de nadelen omdat u dan meer duidelijkheid hebt over de positieve en negatieve aspecten. U kunt hieronder een handig overzicht vinden met alle relevante voor- en nadelen:

 

Voordelen Nadelen
Gaat het om een kleine renovatie, dan bespaart u op de kosten van het kopen van een nieuwe auto. U betaalt veel als u voor een volledige restauratie gaat van een antieke auto.
Het kopen van een nieuwe of tweedehands auto is onnodig als u uw oude voertuig weer gebruikt. Klassiekers zijn kwetsbaar en moeten regelmatig gerepareerd worden.
Uw klassieke auto krijgt opnieuw leven waardoor de levensduur wordt opgerekt. Hierbij bent u overigens milieuvriendelijk bezig. U moet uw antieke auto regelmatig blijven onderhouden. Dit onderhoud is niet bepaald goedkoop.
Vrijwel elke antieke auto is te renoveren, ook als het voertuig in slechte staat is. De waarde van een gerenoveerde antieke auto niet makkelijk in te schatten.
Door de antieke auto te verkopen na de renovatie verdient u bakken met geld.

 

Let eerst op de huidige staat

Er zijn verschillende zaken die cruciaal zijn als u uw antieke auto gaat renoveren, maar het aller belangrijkste is checken in welke staat het voertuig zich verkeert. U moet nagaan wat de huidige staat is van het koetswerk of carroserie om te bepalen wat de omvang is van de werkzaamheden. Daarnaast moet u de volledigheid van het voertuig checken, u moet nagaan wat het chassisnummer is van de antieke auto, u moet het aantal kilometers op de teller van het voertuig checken, u moet de lijnen van de deuren inspecteren, u moet ook luisteren naar onregelmatige geluiden en u moet nagaan in hoeverre er sprake is van lekkages.

 

De kosten

De kosten die komen kijken bij het renoveren van een antieke auto wordt voornamelijk bepaald door situaties waaronder het werk wat er uitgevoerd moet worden en de staat waarin het voertuig zich op dat moment verkeert. Bent u al de eigenaar van een antieke auto en wilt u deze laten renoveren, dan kunt u uitgaan van kosten die starten bij € 5.000. Deze kosten lopen echter op tot wel € 75.000 en soms ook wel tot € 100.000.  Om van de beste prijs-kwaliteitverhouding verzekerd te zijn kunt u het beste eerst meerdere opties met elkaar vergelijken voordat u een definitieve keuze maakt.  

 

Het kenteken schorsen

Gaat u uw antieke auto voor een langere periode niet rijden tijdens het renovatiewerk, dan kunt u het kenteken van het voertuig schorsen om zo te voorkomen dat u onnodige kosten moet betalen. Door uw kenteken op tijd te schorsen komt de wegenbelasting voor het voertuig te vervallen en hoeft de auto niet te voldoen aan de geldende apk-plicht. U kunt overigens de verzekering op elk moment stopzetten totdat uw antieke auto volledig is gerenoveerd. Op deze manier bespaart u op de kosten aangezien u tijdelijk vrijwel geheel vrijgesteld wordt.

 

Besparen op de kosten

Er zijn een aantal manieren waarop u kunt besparen op de kosten van een renovatie van een antieke auto. Om de hoog oplopende kosten zoveel mogelijk te verlagen kunt u hieronder enkele handige tips vinden.

  • Zoek online naar onderdelen voor uw antieke auto voor de renovatie. Online kosten autoonderdelen minder geld dan als u direct bij de dealer in de winkel gaat.
  • Maak eerst een vergelijking van meerdere opties zodat u kunt kiezen voor de goedkoopste onderdelen voor het renoveren van uw antieke auto.
  • Check welke acties of aanbiedingen er zijn voor de renovatie van antieke auto’s in uw omgeving. U betaalt in dergelijke gevallen een verlaagd tarief voor het verrichten van de werkzaamheden.
  • Schakel een lokaal bedrijf in als u een goede monteur zoekt. Lokale bedrijven hanteren namelijk lage reiskosten waardoor u flink bespaart op de kosten.
  • Onderhandel met de monteur over de kosten of voer het renovatiewerk van uw klassieke auto volledig zelf uit. Zo bespaart u op de arbeidskosten van de renovatie van uw klassieker aangezien de arbeidskosten zeker 40% van de prijs omvat.

 

Offertes vergelijken

Als u aan het overwegen bent om te gaan investeren in het renoveren van een antieke auto, dan moet u eerst een goede monteur vinden die kwaliteit levert en niet al te veel geld vraagt. Start door in uw eigen regio rond te kijken, door offertes op te vragen en door vervolgens een vergelijking te maken met de ontvangen offertes. Zo kunt u namelijk nagaan welke monteur u de beste kwaliteit belooft tegen de meest voordelige prijs waardoor u enorm bespaart op de kosten van het renoveren van uw antieke auto.