Bent u écht toe aan een nieuwe fiets maar wilt u uw klassieker niet zomaar wegdoen? U kunt uw antieke fiets dan renoveren zodat de fiets opnieuw gebruikt kan worden. Wilt u uw antieke fiets nieuw leven geven door de fiets te renoveren en bent u benieuwd naar de kosten die hierbij komen kijken? Neem dan de onderstaande tekst eerst goed door.

Minimale kosten: €5
Gemiddelde kosten: €200 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €150 en €250
Maximale kosten: €750

Een antieke fiets renoveren

Als uw antieke fiets toe is aan opknapping of vervanging, dan hoeft u niet direct over te gaan tot het kopen van een nieuwe fiets. U kunt namelijk flink op de kosten besparen door uw antieke fiets te renoveren waardoor u geen nieuwe fiets meer moet kopen én milieuvriendelijk bezig bent. Uw antieke fiets zal hierdoor niet zomaar belanden op de afvalberg. Door uw antieke fiets te renoveren kunt u uw fiets overigens naar wens personaliseren en moderniseren en u kunt de fiets elke gewenste uitstraling geven.

 

Zaken die van belang zijn

Bepaalde zaken zijn van essentieel belang bij het renoveren van een antieke fiets. Denk hierbij aan het zoveel mogelijk behouden van het karakter van uw fiets door te letten op het frame, maar u moet natuurlijk ook letten op zaken zoals de fietsremmen, de wielen, het zadel, de zadelpen en de afwerking van de antieke fiets. U kunt uw antieke fiets namelijk voorzien van een uniek kleurtje door de fiets te spuiten met fietsspray. 

 

Antieke fiets overspuiten

Na het renoveren van uw antieke fiets kunt u de fiets direct overspuiten zodat de fiets een volledig nieuwe look krijgt. Begin met het apart leggen van alle onderdelen van. De fiets, inclusief het frame van de fiets. Gebruik vervolgens schuurpapier om de oppervlakte van de fietsonderdelen lichtjes op te schuren. Zo kunt u eventuele roestplekken verwijderen. U kunt ook een doekje en wasbenzine gebruiken om alle fietsonderdelen te ontvetten voordat u gaat starten met het spuiten van de fiets. Zorg er echter voor dat alle onderdelen volledig gedroogd zijn en vrij zijn van stof. Wilt u van de beste eindresultaten verzekerd zijn, dan is het verstandig om dit proces een aantal keer te herhalen.

 

Voor- en nadelen 

Gaat u uw antieke fiets mogelijk renoveren, dan is het verstandig om eerst te letten op de verschillende voordelen en nadelen die komen kijken bij dit proces. U kunt namelijk een wel overwogen keuze maken door rekening te houden met de voor- en nadelen hieronder:

 

Voordelen Nadelen
U hoeft geen nieuwe fiets te kopen dus u bespaart enorm op de kosten. Het renoveren van een antieke fiets is niet bepaald goedkoop.
U bent milieuvriendelijk bezig aangezien uw antieke fiets hergebruikt wordt. Met een gerenoveerde fiets zit u vast aan verouderde technieken.
U bent het rijden op uw antieke fiets al gewend. U hoeft niet te wennen aan een geheel nieuwe fiets. Niet iedereen is in staat om een antieke fiets op correcte wijze te renoveren.
Het renoveren van een antieke fiets kan op verschillende manieren.

 

De kosten

De kosten voor het renoveren van een antieke fiets worden door meerdere zaken bepaald. U kunt uitgaan dat zaken zoals de huidige staat van de antieke fiets, de fietsonderdelen die u moet gaan vervangen of repareren en de materialen die er worden gebruikt voor de renovatie. Gemiddeld kunt u uitgaan van de kosten die u treft in het kostenplaatje hieronder als u uw antieke fiets wilt gaan renoveren:

Antieke fiets renoveren taken Kosten
Trapas vervangen € 60 – € 80
Tandwielen vervangen € 25 – € 35
Ketting vervangen € 25 – € 30
Crank vervangen € 20 – € 60
Remmen vervangen € 10 – € 40
Balhoofd stellen/vervangen € 15 – € 90
Handvatten vervangen € 5 – € 20
Versnellingen afstellen € 5 – € 15
Naaf vervangen € 75 – € 175
Spaak vervangen € 15 – € 45
Wielen spaken/vervangen € 20 – € 90
Band plakken/vervangen € 5 – € 60

 

Het renoveren van een antieke fiets zal gemiddeld € 125 tot € 400 kosten, terwijl u voor de aanschaf van een volledig nieuwe fiets zeker € 500 tot € 800 gaat betalen.

 

Uurloon fietsenmaker

Als u kiest voor het inschakelen van een fietsenmaker om u uw antieke fiets te renoveren, dan kunt u van een uurloon uitgaan. Bij de meeste grote fietsenzaken kunt u van uurtarieven uitgaan die liggen tussen de € 60 en € 70 per uur. U kunt echter ook kiezen voor fietsenmakers die een lager uurloon van ongeveer € 50 hanteren. Bij het inschakelen van een fietsenmaker is het overigens verstandig om te kiezen voor een lokaal bedrijf. De reiskosten kunnen namelijk flink oplopen naarmate de afstand die de fietsenmaker moet nemen om uw antieke fiets te komen renoveren. U moet ook rekening houden met het inhuren van een ervaren en erkend bedrijf als u van correct renovatiewerk verzekerd wilt zijn.

 

Oude antieke fiets weggooien

Gaat u toch een nieuwe fiets kopen, gooi uw antieke fiets dan niet zomaar weg zolang deze nog bruikbaar is. U kunt uw antieke fiets namelijk inruilen voor een nieuwer model, u kunt de fiets gebruiken als reservefiets of u kunt de fiets tegen een zacht prijsje verkopen. Is uw antieke fiets écht niet meer te gebruiken, dan kunt u de fiets bij een goed doel in leveren, u kunt de fiets bij de milieustraat brengen of u kunt de fiets brengen naar bedrijven die afgedankte fietsen inzamelen om ze schoon te maken en vervolgens te recyclen.

 

Offertes vergelijken

Als u het renoveren van uw antieke fiets aan het overwegen bent, dan is het verstandig om een goede vergelijking te maken van meerdere opties. start door eerst meerdere offertes op te vragen, maar de vergelijking en kies de optie uit die u het meest aanspreekt als het om de prijs en de kwaliteit van de fiets gaat. Zo weet u namelijk zeker dat u kiest voor de beste kwaliteit tegen de laagste prijs waardoor u flink gaat kunnen besparen op de kosten van het renoveren van een antieke fiets.