Wat zijn de kosten appartement huren? Als u een leuk nieuw appartementje op het oog hebt, waar u graag in zou trekken, dan bent u vast geïnteresseerd in welke kosten hiermee gepaard gaan. Helaas is het al lang niet meer zo simpel dat u alleen de hypotheek of de huur betaalt en u bent klaar. Er komen maandelijks nog aardig wat uitgaven bij, zoals de verzekeringen die u moet afsluiten, de gemeentelijke lasten, uw energierekening en eventueel uw televisieabonnement. Bij sommige appartementen betaalt u servicekosten. Dit is uw bijdrage voor het onderhoud en de verzekering van het complex. Hier leest u alles over de kosten die erbij komen kijken als u een appartement wilt gaan huren of kopen.

De kosten

In het overzicht beneden vindt u de landelijke gemiddelde prijzen voor de uitgaven waar u mee te maken zal krijgen. Ten eerste zijn er de hypotheekkosten en de huur. Daarbij betaalt u maandelijks ook extra voor uw vaste lasten. Houdt u er wel rekening mee dat veel van deze kosten in de Randstad bijvoorbeeld hoger liggen dan in ander gedeeltes van het land. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Kosten appartement Prijs Bijdrage in % bij huursituatie
Appartement kopen Landelijk gemiddelde: €180.000 in totaal, €2400 per m2 Nvt
Appartement huren Landelijk gemiddelde: €700 – €750 per maand, €9,50 per m2 65%
Verzekeringen €135 per maand 12%
Gemeentelijke lasten €30 per maand, maar afhankelijk van de gemeente 3%
Gas, water en elektra €90 per maand 8%
TV, internet, telefoon €40 per maand 3%
Servicekosten (optioneel) €95 per maand, €1,30 per m2 9%

 

  • De goedkoopste optie: over het algemeen geldt, hoe kleiner het appartement, hoe minder u betaalt. Dit geldt zowel voor huur, hypotheek en voor de vaste lasten. De huurprijs per vierkante meter in Friesland is het laagste en in Noord-Holland het hoogste. Gemiddeld gezien betaalt u voor een appartement van 50 vierkante meter €120.000 aan hypotheek of €500 per maand aan huur. Hier komen de vaste lasten dan nog bij.
  • Gemiddelde prijzen: gaat u een appartement huren, dan kunt u dus rekenen op een totaal van €1100 per maand voor alle uitgaven. Als u een appartement koopt, dan is het uw hypotheek plus €400 per maand aan rekeningen. Deze prijzen zijn gebaseerd op een appartement van 75 vierkante meter.
  • De duurste optie: hoe groter het appartement, hoe duurder de prijs. Ook als u een appartement in de Randstad koopt of huurt bent u meer kwijt. Heeft u een appartement van 100 vierkante meter of meer op het oog, dan kunt u rekenen op een hypotheek van minstens €240.000 of een huurprijs van minimaal €1000 per maand. Hier komen uw vaste lasten dan nog bij op.

 

De prijsopbouw

In het geval u een appartement gaat huren, betaalt u in een gemiddelde situatie in Nederland dus €1100 per maand. Dit is in een gemeente buiten de Randstad en voor een appartement van 75 vierkante meter. Van deze €1100 bestaat 65 procent dan uit huur. De verzekeringen nemen 12 procent in, de gemeentelijke lasten 3 procent, de energierekening 8 procent, uw televisieabonnement 3 procent en uw servicekosten 9 procent.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het zoeken naar een nieuw appartement is het dus goed om rekening te houden met al deze uitgaven. De maandelijkse kosten kunt u tot op zekere hoogte zelf beïnvloeden door de volgende keuzes goed te overwegen.

  • Huren of kopen: de kosten die u maandelijks heeft voor uw hypotheek zijn afhankelijk van de details van uw hypotheek. Het grote verschil tussen huren en kopen is dat u op een gegeven moment uw appartement heeft afbetaald en deze in uw bezit komt. Als u huurt zal dit nooit het geval zijn. Het grote voordeel van huren is wel dat u al uw problemen kunt bespreken met uw woningbouwvereniging, in plaats van dat u deze zelf moet oplossen en betalen.
  • De regio: er zijn grote verschillen in prijs zowel voor koop- als huurappartementen per regio. U wilt misschien dicht bij uw werk wonen, maar het zou kunnen zijn dat u flink bespaart door in een gemeente verderop te gaan zoeken. Het is de vraag of deze besparing opweegt tegen de extra reiskosten en dit zal u zelf moeten berekenen.
  • Uw vaste lasten: u kunt ook keuzes maken wat betreft uw vaste lasten waardoor u maandelijks minder zal betalen. Uw energiekosten kunt u bijvoorbeeld verlagen als u bewuster met uw energiegebruik omgaat. Ook de alles in 1 rekening voor uw televisie, telefoon en internet hoeft niet hoog te zijn als u kiest voor minder kanalen, bijvoorbeeld.

 

Vergelijk offertes

Voordat u een belangrijke beslissing maakt wat betreft het huren of aanschaffen van uw nieuwe appartement, kunt u het beste goed onderzoek doen naar wat de woningmarkt te bieden heeft. Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kunt u alvast een groot aantal uitgaven vergelijken en zo de beste prijs vinden. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de rekeningen waar u mee te maken krijgt als u in een appartement gaat wonen.