In Nederland maken veel mensen gebruik van een auto en ook al zijn deze voortuigen erg geschikt om ons snel van A naar B te brengen, helaas kan een defect altijd gebeuren. Autoreparaties kunnen goedkoop zijn, maar als er ingewikkelde onderdelen vervangen moeten worden lopen de prijzen vaak snel op. Soms bent u verplicht om uw auto te laten repareren, bijvoorbeeld als deze de APK-test niet is doorgekomen. Hier leest u over de kosten van het repareren van uw auto.

Minimale kosten: €40 per uur
Gemiddelde kosten: €55 per uur Deze klus kost gemiddeld tussen de: €45 - €65 per uur
Maximale kosten: €70 per uur

De kosten

De term autoreparatie is erg breed en kan een heel groot aantal soorten reparaties omvatten. Een auto bestaat uit een verscheidenheid aan onderdelen die allen natuurlijk defect kunnen raken. Daarom is het moeilijk om aan te geven hoeveel u betaalt voor uw specifieke autoreparatie. Daarnaast heeft het merk van uw auto invloed op de prijs en het verschil in prijs van onderdelen tussen bijvoorbeeld een Fiat en een Mercedes is groot. Om die reden is het beter om bij de garage een offerte op te vragen, als u de exacte prijs wilt weten voor uw reparatie. In de onderstaande tabel vindt u enige standaard informatie waarmee u een beeld krijgt van de kosten van een aantal veel voorkomende reparaties. De bedragen zijn inclusief btw, arbeid en materialen.

Soort reparatie Globale prijs
Distributieriem vervangen €300 – €400
Waterpomp vervangen €250 – €300
Uitlaat vervangen €250 per segment
Remblokken vervangen €175 – €250
Remschijven vervangen €300 – €400
Airco bij laten vullen €75
Motorschade repareren €1000 – €1500
Uurloon automonteur €40 – €70 per uur
Kleine beurt €120
Grote beurt €375
APK-keuring €50 voor de keuring zelf plus eventuele reparatiekosten die nodig zijn.
Exacte reparatiekosten Alleen te achterhalen door middel van het opvragen van offertes
 • De goedkoopste optie: natuurlijk kan uw auto altijd een keer defect raken, maar als u er zorg voor draagt dat u hem tijdig onderhoudt, dan is de kans op grote problemen aanzienlijk kleiner. Laat u jaarlijks een grote en een kleine beurt uitvoeren, dan bent u hier, inclusief de verplichte APK-keuring, gemiddeld €545 voor kwijt.
 • De remschijven en -blokken vervangen: u kunt er niet omheen, eens in de zoveel tijd moeten uw remblokken, en soms ook de remschijven, worden vervangen. Voor deze reparatie betaalt u gemiddeld €550 – €600.
 • Motorschade herstellen: schade aan de motor is vaak prijzig om te repareren en kan ontstaan omdat u de distributieriem niet tijdig heeft laten vervangen. Heeft uw motor schade opgelopen, dan kan een reparatie hiervan makkelijk meer dan €1000 kosten.

De prijsopbouw

De manier waarop de totaalprijs voor een reparatie is opgebouwd, is voornamelijk afhankelijk van de prijs van het onderdeel of de tijd die de monteur nodig heeft om de reparatie uit te voeren. Het is dus moeilijk te zeggen hoe deze er voor uw specifieke reparatie uit zal zien. Het uurloon van een monteur ligt tussen de €40 en €70. Deze wordt vooral beïnvloedt door de ervaring van de monteur en eventuele certificeringen die hij heeft behaald.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die u uiteindelijk zal betalen voor uw reparatie wordt bepaald door een aantal factoren, maar ook door keuzes die u zelf maakt. Beneden vindt u enkele voorbeelden hiervan.

 • Zorg voor uw auto: als u goed voor uw auto zorgt terwijl deze in uw bezit is, dan zal de kans op grote defecten kleiner zijn. Regelmatig onderhoud is hier één onderdeel van, maar u kunt uw rijgedrag ook enigszins aanpassen. Remt u gelijkmatig en tijdig, dan zullen uw remmen minder snel aan vervanging toe zijn, rijdt u voorzichtig over drempels en omzeilt u gaten, dan kunnen uw schokdempers er langer tegenaan en als u uw vloeistoffen regelmatig controleert en bijvult, zal uw motor beter lopen en minder snel slijten.
 • Het automerk: wanneer u een nieuwe auto koopt, kunt u rekening houden met de kosten voor de onderdelen per automerk. De onderdelen van Fiat, Peugeot en Skoda zijn bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper dan de onderdelen voor Mercedes en Audi.
 • De leeftijd van de auto: heeft u een oudere auto, dan weet u dat hier meer mankementen aan kunnen verschijnen dan wanneer u een nieuwere auto aanschaft.

Interessante bespaartips

U kunt de onderstaande tips gebruiken om de kosten voor uw reparatie laag te houden.

 • Doe het zelf: als de reparatie niet te ingewikkeld is en u heeft ervaring met het repareren van auto’s dan kunt u deze zelf proberen uit te voeren. Doe dit echter alleen als u zeker weet waar u mee bezig bent, anders kunt u grotere schade veroorzaken.
 • Rijd niet door: als u het vermoeden heeft dat er iets mis is met uw auto, dan kunt u dit het beste direct laten controleren. Anders is er een kans dat het probleem groter, en dus de reparatie prijziger, wordt.

Kosten auto onderhoud

Elke auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Simpelweg door ermee te rijden kunnen onderdelen slijten, defect raken of vervuilen. Onderhoud aan de auto is niet verplicht, maar heeft wel degelijk nut. U kunt er dure reparaties mee vermijden, u verlengt de levensduur van de auto, de auto zal aanzienlijk makkelijker te verkopen zijn en uw auto is veiliger en betrouwbaarder. Daarnaast zal u met een goed onderhouden auto makkelijker door de verplichte jaarlijkse APK-keuring komen dan met een auto die gebreken vertoont. Hoe vaak uw auto onderhoud nodig heeft, is door de fabrikant vooraf vastgesteld in de onderhoudsvoorschriften, maar bij uw garage kunnen ze u dit ook precies vertellen. Hoeveel u precies betaalt voor dit onderhoud leest u hier.

De kosten

Er zijn twee verschillende soorten onderhoudsbeurten voor de auto, namelijk een kleine- en een grote onderhoudsbeurt. Daarnaast is er de APK-keuring en deze wordt vaak tegelijkertijd met het onderhoud uitgevoerd. Auto’s jonger dan 3 jaar hoeven nog niet APK gekeurd te worden en de eerste onderhoudsbeurt vindt vaak pas plaats na 20.000 kilometer. In het onderhoudsboekje van uw auto staat precies wanneer u welk onderhoud moet laten uitvoeren. De gemiddeld kosten die hierbij komen kijken vindt u in de onderstaande tabel. Deze zijn inclusief btw.

Soort controle Wat valt hieronder Gemiddelde prijs
Kleine onderhoudsbeurt Controle van de banden, accu, vloeistoffen, filters, uitlaat, riemen, lekkages, ruitenwissers, verlichting, remmen en schokbrekers. Vervanging van de olie- en luchtfilters, vloeistoffen en motorolie. €120
Grote onderhoudsbeurt Controle van de koppelingsdruk, bougies, deurscharnieren en waarschuwingslichtjes. Vervanging van alle filters, versnellingsbakolie en ruitenwissers. Reiniging van remmen, afstellen van handrem en stellen van de kleppen. €375
APK-keuring Controle of de auto voldoet aan we wettelijke eisen met betrekking tot onder andere de verlichting, de remmen, de uitlaatgassen en de banden. €50 voor de keuring zelf plus eventuele reparatiekosten die nodig zijn.
 • De goedkoopste optie: als u uw auto standaard op de juiste momenten laat keuren, dan bent u over het algemeen het minste geld kwijt. U voorkomt zo de kosten voor grote reparaties en een afkeuring bij de APK.
 • Een APK-keuring plus enkele reparaties: natuurlijk is het altijd mogelijk dat uw auto ergens defect is geraakt, ook al heeft u hem tijdig laten onderhouden. Blijkt tijdens de APK-keuring dat de distributieriem defect is, dan betaalt u hier gemiddeld een extra €325 voor. Banden moeten ook regelmatig worden vervangen en deze kosten gemiddeld €50 – €80 per stuk.
 • De auto wordt afgekeurd: als u uw auto niet regelmatig laat onderhouden dan is er een grote kans dat deze tijdens de APK-keuring wordt afgekeurd. Als dit het geval is, moet u of de auto laten repareren, u moet de auto verkopen of naar de sloop brengen. U mag er in ieder geval niet meer in rijden. Dit brengt vaak aanzienlijk hogere kosten met zich mee dan de jaarlijkse kosten van een grote- en een kleine beurt.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die u betaalt voor uw onderhoud staat natuurlijk vast. Maar er zijn wel enkele manieren waarop u deze positief zowel als negatief kunt beïnvloeden.

 • Een nieuwe of tweedehandsauto: het aanschaffen van een nieuwe auto is duurder dan een tweedehands auto, echter u heeft er de eerste paar jaar nauwelijks onderhoudskosten aan. Koopt u een tweedehands oudere auto, dan is het voor de levensduur, veiligheid en betrouwbaarheid erg belangrijk dat u hem regelmatig laat onderhouden.
 • Het soort auto: de prijs van de onderdelen en de onderhoudsbeurten verschillen per automerk. Voor een Fiat Punto zullen deze aanzienlijk lager liggen dan voor een Mercedes G-klasse.
 • Het aantal kilometers: onderhoudsbeurten worden vaak per x-aantal kilometers gedaan. Rijdt u weinig met uw auto, dan zal u dit dus minder vaak hoeven doen dan iemand die jaarlijks veel kilometers aflegt.

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop u op de kosten voor uw onderhoudsbeurt kunt besparen. Hier vindt u enkele tips op een rijtje.

 • Zorg voor uw auto: als u goed voor uw auto zorgt buiten de onderhoudsbeurten om dan zal uw auto minder snel slijten en is het vervangen van onderdelen niet altijd nodig. Controleer dus regelmatig de oliestand en vul deze bij, controleer daarbij ook het water en de andere vloeistoffen. Daarnaast kunt u er zorg voor dragen dat uw banden netjes opgepompt zijn, dat u gelijkmatig en voorzichtig remt en dat u niet te hard over verkeersdrempels rijdt, bijvoorbeeld.
 • Plan het onderhoud altijd op tijd in: zoals al eerder genoemd zijn de kosten voor de periodieke onderhoudsbeurten samen vaak goedkoper dan de kosten voor de grote reparaties die u ermee vermijdt.

Vergelijk offertes

U kunt nog meer geld besparen door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kan u in een korte tijd voorzien van een aantal offertes specifiek voor uw situatie. De service is vrijblijvend, snel en verplicht u verder nergens toe. Op die manier weet u zeker dat u de juiste keuzes zal maken wat betreft het onderhoud van uw auto.