Als u een boot wilt aanschaffen, dan bent u vast geïnteresseerd in de jaarlijkse kosten die dit met zich meebrengt. Varen is een erg leuke en ontspannende hobby, maar u heeft ook veel werk aan een boot. Elk jaar moet deze uitgebreid worden onderhouden, winterklaar gemaakt worden en netjes worden gestald, zodat u hem in het vaarseizoen weer goed voor de dag kunt halen. Dit onderhoud is prijzig, vooral als u een boot met een motor bezit, maar essentieel. Om grote reparaties te voorkomen, om zo lang mogelijk van uw boot te genieten en om zeker te zijn dat deze altijd goed loopt, laat u hem elk jaar onderhouden. De kosten die u daarvoor heeft, vindt u hier.

Minimale kosten: €65 per uur
Gemiddelde kosten: €70 per uur Deze klus kost gemiddeld tussen de: €66 - €74 per uur
Maximale kosten: €75 per uur

De kosten

De onderhoudskosten die u heeft voor uw boot zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Natuurlijk is het soort boot relevant, de omvang ervan en de mate waarin u zelf onderhoud kunt uitvoeren. Daarnaast kunt u het onderhoud laten uitvoeren door de stalling waar uw boot zich tijdens de winter bevindt, of u kunt dit apart inplannen. Om die redenen is het erg lastig om te zeggen hoeveel u precies betaalt voor onderhoud aan uw boot. Van de tabel beneden kunt u een indicatie krijgen, maar de exacte kosten kunt u het beste opvragen door middel van offertes. Alle bedragen in de tabel zijn inclusief btw.

 

Kostenpost boot onderhoud Prijs per eenheid
Volledig onderhoud boot inclusief motor €750 – €1500 per jaar
Onderhoud per uur €65 – €75 per uur
Buitenboordmotor kleine beurt €75 – €275
Buitenboordmotor grote beurt €140 – €450
Buitenboordmotor winterklaar maken €50 – €100
Binnenboordmotor kleine beurt €150 – €300
Binnenboordmotor grote beurt €250 – €400
Binnenboordmotor winterklaar maken €100 – €200

 

  • De goedkoopste optie: als u zelf een beetje handig bent, kunt u gedeeltes van het onderhoud van uw boot ook zelf doen. Als u de cosmetische problemen verhelpt, de boot volledig schoonmaakt, de nodige onderdelen invet enzovoorts, hoeft u in principe alleen het onderhoud van de motor te bekostigen. Heeft u een boot zonder motor, dan bent u op deze manier erg goedkoop uit en kunt u alleen de reparaties en andere handelingen die u niet zelf kunt doen laten uitvoeren. Voor een paar honderd euro per jaar bent u dan klaar.
  • Onderhoud van een kleine boot met een kleine motor: de kosten voor het onderhouden van een motor van 2 tot en met 5 pk beginnen al bij €75 voor een kleine beurt. Hoe groter de motor, hoe meer u betaalt, uiteraard. Hoe vaak u onderhoud moet laten uitvoeren is afhankelijk van het soort motor dat u heeft en hoe veel u ermee vaart. Laat u uw boot volledig onderhouden, winterklaar maken en de motor nakijken, dan bent u hier jaarlijks minimaal €750 voor kwijt
  • Volledig onderhoud van een grote boot met een grote motor: heeft u een grote boot, dan is het onderhoud natuurlijk meer. Het te behandelen oppervlak is groter, de motor is groter en er zijn meer componenten die moeten worden meegenomen. U kunt dan rekenen op zeker €1000, maar dit is minimaal en in de realiteit is het vaak meer. Als u een dure boot bezit, dan laat u deze waarschijnlijk ook veilig stallen en het onderhoud kan dan vaak door de stalling worden uitgevoerd.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het aanschaffen en beheren van uw boot, komt u voor een aantal keuzes te staan die direct invloed hebben op de kosten van het onderhouden van uw boot.

  • Bekijk alle jaarlijkse uitgaven voordat u een boot aanschaft: veel mensen kopen een boot en staan vervolgens versteld van de jaarlijkse kosten die dit met zich meebrengt. Vergunningen, stalling, onderhoud, reparaties en benzinekosten; het loopt snel op. Als u een boot op het ook heeft, doet u er dus goed aan eerst op een rijtje te zetten wat deze kosten precies zouden zijn voor dat type boot. Vervolgens kunt u beslissen of u zich deze kunt veroorloven of dat u beter een andere boot kunt aanschaffen.
  • Doe het zelf of uitbesteden: in principe zijn een groot aantal onderhoudstaken, inclusief het winterklaar maken van de boot, goed zelf te doen. Het werk is tijdrovend, maar het scheelt u veel geld. Daarnaast heeft u er zo een interessante hobby tijdens de wintermaanden bij.
  • Laat onderhoud uitvoeren: ook al lijkt onderhoud duur, een reparatie aan uw boot of motor is vaak aanzienlijk duurder. Door tijdig onderhoud uit te laten voeren wordt de kans op grote defecten kleiner en kunt u langer van uw boot genieten.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen op alles omtrent uw boot, is door het opvragen van offertes. Hiermee vindt u de beste stalling, de beste reparateur en de beste onderhoudsdienst. Door onze vergelijkingstool te gebruiken kunt u snel en makkelijk een aantal offertes opvragen van bedrijven uit de regio waar uw boot is aangemeerd. Deze kunt u vervolgens met elkaar vergelijken op punten zoals prijs, kwaliteit en service, zodat u tot de beste beslissing kunt komen wat betreft het onderhoud van uw boot.