Wat zijn de kosten eengezinswoning huren? Bent u van plan een eengezinswoning te gaan kopen of huren, dan bent u ongetwijfeld geïnteresseerd in de kosten die hiermee gepaard gaan. Naast de huur zal u maandelijks nog verscheidene andere vaste lasten moeten ophoesten. In Nederland heeft een gemiddelde eengezinswoning een oppervlak van 140 vierkante meter. Hier leest u over de kosten waarmee u te maken zal krijgen als u een eengezinswoning in Nederland wilt gaan betrekken.

De kosten

Naast de huur zal u ook met andere kosten te maken krijgen. Zo betaalt u maandelijks voor verzekeringen, gemeentelijke lasten, uw energierekening en voor uw telefoon-, televisie- en internetabonnement. Hier komen verder nog kosten bij voor uw auto, voor eten en drinken, voor kleding enzovoorts, maar deze worden in het onderstaande overzicht niet meegerekend. De tabel beneden geeft u een idee van wat u gemiddeld kunt verwachten te betalen voor de kosten die alleen te maken hebben met het wonen in een eengezinswoning. De bedragen zijn inclusief btw en gebaseerd op de landelijke gemiddelden voor een woning van 140 vierkante meter.

Kosten eengezinswoning Prijs Bijdrage in % bij huursituatie
Appartement kopen Landelijk gemiddelde: €330.000 – €350.000 in totaal, €2400 per m2 Nvt
Appartement huren Landelijk gemiddelde: €1300 –  €1400 per maand, €9,50 per m2 70%
Verzekeringen €300 per maand 16%
Gemeentelijke lasten €50 per maand, maar afhankelijk van de gemeente 2,5%
Gas, water en elektra €175 per maand 9%
TV, internet, telefoon €50 per maand 2,5%

 

  • De goedkoopste optie: de prijs die u betaalt zowel voor uw huur als voor uw vaste lasten zijn gedeeltelijk afhankelijk van waar u woont. Zo betaalt u in Friesland vaak het minste maar in Noord-Holland het meeste. Huisprijzen en huurprijzen verschillen per gemeente en ook de gemeentelijke lasten, de energierekening en de verzekeringen worden gedeeltelijk bepaald door waar u woont.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien zal u voor een eengezinswoning van 140 vierkante meter dus zo’n €340.000 moeten betalen of €1350 per maand aan huur. Maandelijks komen hier dan nog €575 bij aan vaste lasten. Maandelijks bent u in totaal voor een huurwoning dan dus bijna €2000 kwijt aan huur en vaste lasten.
  • De duurste optie: gaat u in de Randstad wonen, dan bent u maandelijks het meeste kwijt. De huisprijzen zijn daar hoger, de huurprijzen ook en sommige vaste lasten zullen ook hoger liggen. U krijgt in Noord-Holland dus minder huis voor uw geld dan wanneer u een woning gaat betrekken in Utrecht of Gelderland.

De prijsopbouw

De kosten die u maandelijks heeft voor zijn afhankelijk van de overeenkomst die u heeft gesloten. Daarom vindt u hier alleen de prijsopbouw voor alle kosten die u heeft als u een eengezinswoning gaat huren. U kunt dan rekenen dat 70 procent van uw totale maanduitgaven zullen worden ingenomen door de huurprijs, 16 procent is voor de verzekeringen, 2,5 procent gaat naar de gemeentelijke lasten, 9 procent naar uw energierekening en 2,5 procent is voor uw alles-in-1 abonnement.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Bovengenoemde prijzen zijn gemiddelden. Dat betekent dat het voor u kan betekenen dat u meer of minder zal betalen. U heeft zelf ook invloed op de kosten als u bewust kijkt naar de volgende keuzes.

  • De locatie: de gemiddelde huurprijs in Noord-Holland ligt rond de €14,75 per vierkante meter terwijl dit een eindje verderop in Utrecht maar €11,19 is per vierkante meter. U kunt dus flink besparen als u een woning zoekt net buiten de Randstad. Of dit voor u ook praktisch is, dat is aan u om te beslissen.
  • Vaste lasten: u hoeft geen €50 per maand te betalen voor uw alles-in-1 abonnement en ook geen €175 voor uw energiekosten. Als u kiest voor een minder uitgebreid pakket kunt u maandelijks besparen. Zo kunt u ook energiekosten besparen als u bewuster met uw energieverbruik omgaat. Probeer hier als gezin aandacht aan te besteden want naast beter voor uw portemonnee is een lagere energierekening ook beter voor het milieu.

Vergelijk offertes

De enige manier om te achterhalen wat uw exacte maandelijkse kosten zullen zijn als u in een eengezinswoning gaat wonen is door het opvragen van offertes. Op onze website kunt u terecht voor financiële informatie betreffende een groot aantal van uw vaste lasten. Gebruikt u hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor, dan zal u snel een aantal offertes ontvangen. Deze kunt u met elkaar vergelijken om tot de beste beslissing te komen wat betreft uw mogelijke maandelijkse uitgaven.