Kosten fiets reparatie

 

Wat zijn de kosten fiets reparatie? Als u een fiets bezit, dan wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarom zorgt u altijd goed voor uw fiets, stalt u hem op een droge plaats en houdt u de fiets netjes schoon. Toch kunt u er niet onderuit dat uw fiets af en toe defect zal raken. Lekke banden zijn gangbaar, maar problemen met de ketting, de versnelling of de remmen kunnen ook altijd voorkomen. Door uw fiets jaarlijks te onderhouden kunt u de kans op deze defecten aanzienlijk verminderen. Hier vindt u alle informatie over de prijzen van een jaarlijks fietsonderhoud, zowel als de meest gangbare reparaties.

Minimale kosten: €5
Gemiddelde kosten: €35 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €10 - €60
Maximale kosten: €85

De kosten

De prijs die u betaalt voor uw onderhoudsbeurt is aanzienlijk lager dan de kosten die u zou kunnen hebben voor het repareren van bepaalde defecten. De kosten zijn afhankelijk van het soort fiets, maar zijn over het algemeen vrij standaard. In de volgende tabel vindt u de financiële informatie wat betreft de reparatie en onderhoud van uw fiets, inclusief arbeidskosten, materialen en btw.

Soort reparatie/dienst Gemiddelde prijs
Binnenband plakken €12,50
Binnen- en buitenband vervangen €35
Binnenband vervangen met motor €20-€30 per stuk
Ketting opleggen €12,50
Ketting spannen + onderhoud €10
Kettingkast vervangen excl materiaal €20
Kettingkast vervangen incl materiaal €40
Lamp vervangen €15
Remkabel vervangen €15
Remblokjes vervangen €20
Slag uit het wiel halen €25
Spaak vervangen €15 – €20
Jaarlijkse onderhoudsbeurt €35 – €75
Schoonmaakbeurt €25 – €30
Pedalen vervangen €5- €10
Remmen afstellen €10 – €15
Versnellingskabel vervangen €10 – €20
Versnellingen afstellen €10
Stuur vervangen €30 – €40

E-bikes reparatie prijzen

E-Bike Soort reparatie/dienst Gemiddelde prijs
Software updaten €20 – €25
E-bike onderhoud €50 – €85

Aan huis of in de werkplaats

Aan huis of in de werkplaats Gemiddelde prijs
Aan huis €20 – €25 extra toeslag
In de werkplaats Geen extra kosten

 

  • De goedkoopste optie: Nederland is een fietsland en de meesten onder ons kunnen prima zelf een band plakken of een ketting opleggen. Zelf uw fiets repareren is natuurlijk het goedkoopste en vaak ook zo gepiept.
  • Een simpele reparatie: over het algemeen zijn fietsenreparaties niet zo heel duur. Voor bedragen van onder de €100 kunt u vrijwel alles laten uitvoeren (reparaties op de motoren van elektrische fietsen daargelaten). Voor het vervangen van een stuur betaalt u €30, voor het opnieuw spaken van uw wiel €75 en voor het vervangen van de standaard €17,50.
  • De jaarlijkse onderhoudsbeurt: tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt uw fiets helemaal nagekeken en wordt er aandacht besteedt aan de verlichting, de remmen, de banden-, ketting- en spakenspanning en de wielmoeren. Een kinderfiets zonder versnellingen kunt u al laten onderhouden voor €35 per beurt en voor elektrische fietsen inclusief software update betaalt u €75. Hier komen dan nog de kosten voor eventueel te vervangen onderdelen bij op.

De prijsopbouw

De prijs voor de meeste reparaties bestaat voor het grootste deel uit arbeidskosten. Over het algemeen zijn de onderdelen voor een fiets niet erg prijzig. Als u gebruik maakt van een mobiele monteur, dan komen hier ook voorrijkosten bij, maar waarschijnlijk brengt u uw fiets meestal gewoon zelf naar de fietsenmaker. Daarom is de prijsopbouw onderverdeeld in arbeidskosten (80 procent) en materialen (20 procent). De beste manier om geld te besparen op uw fietsenreparatie of onderhoud is dus door dit zelf uit te voeren. Hiermee kunt u 80 procent van de totaalprijs in uw portemonnee houden. Deze prijsopbouw wordt nogmaals weergegeven in onderstaand diagram.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De kosten van uw reparatie worden bepaald door een aantal keuzes die u al heeft gemaakt of nog moet maken. De grootste bijdragers worden hier genoemd.

  • Zelf doen of laten doen: door uw fiets zelf te repareren bespaart u dus 80 procent, of soms 100 procent, van de totale prijs. Als u wilt dat het goed gebeurt en dat bijvoorbeeld de ketting in de toekomst ook netjes blijft liggen, kunt u overwegen hier een fietsenmaker voor in te huren.
  • Thuis repareren of in de werkplaats: als u uw fiets zelf naar de fietsenmaker brengt en geen gebruik maakt van een mobiele monteur, dan hoeft u geen voorrijkosten te betalen. Deze nemen gemiddeld 5 procent in van het totaalbedrag.
  • Het soort fiets: het spreekt voor zich dat onderhoud van een luxe elektrische fiets duurder is dan onderhoud van een kinderfiets. U kunt dit punt in overweging nemen als u van plan bent een fiets te kopen. Hoe duurder en uitgebreider de fiets, hoe hoger de reparatie- en onderhoudskosten.

Interessante bespaartips

Alhoewel fiets reparaties en -onderhoud niet prijzig zijn, kunt u de volgende tips gebruiken om er zorg voor te dragen dat u ook niet te veel betaalt.

  • Doe jaarlijks onderhoud: vooral als uw fiets wat ouder is, kunt u toekomstige reparaties voorkomen door hem één keer per jaar professioneel te laten onderhouden.
  • Zorg goed voor uw fiets: stal uw fiets als het mogelijk is in een schuurtje, smeer en reinig de ketting regelmatig, zorg ervoor dat uw banden voldoende zijn opgepompt en verwijder roest zo snel mogelijk. Zo zal uw fiets soepel lopen en is de kans op slijtage kleiner. Ook kunt u uw rijstijl aanpassen door bijvoorbeeld geen stoeprandjes op te rijden, door gelijkmatig te remmen en gaten in de weg te vermijden.

Vergelijk offertes

De beste manier om een goede deal te vinden is door het vergelijken van offertes. Wilt u weten waar u uw fiets het goedkoopste kunt laten repareren of onderhouden? Gebruik dan onze vergelijkingstool en vraag nu een aantal offertes op voor uw specifieke situatie.