Wat zijn de kosten motor reparatie? Als u een motor heeft, dan wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk gebruik van maken. Daarnaast wilt u veilig en soepel kunnen rijden. Door uw motor tijdig te onderhouden kunt u gebreken in de toekomst vermijden en weet u altijd zeker dat uw motor veilig is. Natuurlijk kan een reparatie altijd nodig zijn, een motor blijft een machine met duizenden onderdelen, maar met goed onderhoud verlengt u de levensduur van de motor en verkleint u de kans op defecten in de toekomst. Hier leest u over de kosten die gepaard gaan met motor reparatie en motoronderhoud.

Minimale kosten: €175
Gemiddelde kosten: €250 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €200 - €300
Maximale kosten: €350

De kosten

De prijzen voor het onderhouden van uw motor staan vaak vast. Deze zijn enigszins onderhevig aan het soort motor dat u heeft en de leeftijd ervan, maar over het algemeen zijn deze makkelijk te geven. De prijs voor de reparatie van uw motor is moeilijker te zeggen, aangezien deze kunnen lopen van €15 tot duizenden euro’s. Daarom kunt u deze beter achterhalen door offertes op te vragen. De overige informatie die u nodig heeft omtrent het repareren en onderhouden van uw motor vindt u in de onderstaande tabel. Alle kosten zijn inclusief btw.

 

Soort service Details Prijs
Kleine beurt motor Olie vervangen, remmen controleren, bewegende onderdelen controleren en smeren, vloeistof vervangen, elektra nazien en veren controleren. €175 – €250
Grote beurt motor Olie, bougies, filters, vloeistoffen vervangen; remmen, kleppen, injectie, ketting, tandwielen, lagers, vering, banden en elektra controleren; ketting stellen en bewegende delen smeren. €350 of meer
Uurloon motormonteur €45 – €75 per uur
Reparatiekosten motor Dit is afhankelijk van verscheidene factoren en alleen te achterhalen door uw motor te laten inspecteren door een monteur.

 

  • De goedkoopste optie: de kosten voor een kleine beurt van uw motor beginnen bij €175 en kunnen oplopen tot €250 of meer. Vaak wordt dit jaarlijks uitgevoerd of bij bepaalde kilometerstanden. Het laten onderhouden van uw motor is bijna altijd goedkoper dan de kosten voor de reparaties die u ermee heeft vermeden.
  • Een grote beurt: wat er wordt uitgevoerd tijdens de grote beurt van de motor verschilt per motormerk en per leeftijd van de motor. Daarom kan de prijs oplopen tot meer dan €350. Net als bij de kleine onderhoudsbeurt wordt het tijdstip van de grote beurt ook bepaald door de kilometerstand.
  • Motorreparaties: ook al is het niet mogelijk om de exacte prijs te geven voor uw motorreparatie, deze kosten kunnen makkelijk hoog oplopen. Als de te vervangen onderdelen duur zijn, als de klus arbeidsintensief is of als u een bepaald type motor heeft kan de prijs makkelijk oplopen tot meer dan €500.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens de aanschaf van uw motor komt u voor enkele keuzes te staan die de prijs voor het onderhoud en de reparaties kunnen beïnvloeden.

  • Het type motor: reparaties en onderhoud aan motoren waarvan de onderdelen makkelijk te krijgen zijn en niet veel kosten zijn aanzienlijk goedkoper dan wanneer u een motor koopt van een duurder merk. U heeft dus al bij de aanschaf van uw motor in de hand hoeveel uitgaven u hieraan zal hebben.
  • De leeftijd van de motor: een oudere motor heeft vaker onderhoud nodig dan een jongere motor. Dit is ook logisch, aangezien een jongere motor op veelal nieuwe onderdelen rijdt. Oudere motoren zullen om die reden ook vaker defecten vertonen.
  • De mate van gebruik: gebruikt u uw motor erg veel, dan zal u hem ook vaker moeten laten onderhouden dan wanneer u er minder intensief mee rijdt. Door vaker de fiets te nemen kunt u zo dus onderhoudskosten besparen. Ook de manier waarop u rijdt heeft invloed. De motoronderdelen zullen sneller slijten als u bijvoorbeeld altijd op het laatste moment remt, als u niet voorzichtig over verkeersdrempels rijdt en de motor veel overbelast.

 

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop u kunt besparen op de kosten voor het onderhoud en de reparaties aan uw motor.

  • Doe het zelf: een groot gedeelte van de werkzaamheden die tijdens een onderhoud worden uitgevoerd kunt u in principe ook zelf. Als u de bewegende delen smeert, de oliestand goed controleert, de vloeistoffen indien nodig bijvult en de banden op de juiste druk houdt, zal u zelf de werking van uw motor bevorderen.
  • Kies de juiste motor: het is erg verstandig om tijdens de aanschaf van uw motor al een overzicht te maken van wat de jaarlijkse uitgaven zullen zijn voor dat model en bouwjaar. Zo kunt u een motor kiezen die jaarlijks minder kost of bent u in ieder geval voorbereidt op hoge tarieven.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen op de reparatie en het onderhoud van uw motor is door offertes te vergelijken van verscheidene garages uit uw omgeving. Dit doet u vrijblijvend met onze vergelijkingstool. In een korte tijd zal u de informatie ontvangen specifiek voor uw situatie, zodat u zeker weet dat u de beste deal krijgt voor de werkzaamheden die op uw motor moeten worden uitgevoerd.