Oldtimers worden steeds populairder, waardoor veel Nederlanders steeds meer gaan investeren in het renoveren van een oude auto. het gaat immers om een dure hobby die aan sociale aspecten is gelinkt, maar wat komt er allemaal kijken bij het renoveren van een oude auto en wat kost het allemaal? U leest het allemaal hieronder.

Minimale kosten: €3.000
Gemiddelde kosten: €10.000 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €6.000 en €14.000
Maximale kosten: €100.000

Een oude auto renoveren

Het renoveren van een oude auto houdt in het opknappen van een oldtimer of een oude bak zodat het voertuig opnieuw goed kan rijden. De meeste oude auto’s dragen een emotionele waarde voor de eigenaar, zeker als het gaat om een klassieke oldtimer die de eigenaar niet zomaar gaat vervangen voor een andere auto aangezien het meestal gaat om een unieke auto. Ga bij het renoveren van een oude auto altijd na wat uw beschikbaar budget is zodat u het maximale niet overschrijdt. Hoeveel geld u uitgeeft aan het renovatiewerk is meestal afhangend van de staat van het voertuig. Bij een auto renovatie kunnen we spreken over een volledige renovatie of een deelrenovatie. Het renoveren van een oude auto wordt ook wel een oldtimerrestauratie genoemd.

 

Voor- en nadelen 

Er zijn een aantal voordelen en nadelen waar u rekening mee moet gaan houden als u een oude auto wilt laten renoveren. Hieronder kunt u een overzicht vinden van de meest voorkomende voor- en nadelen die komen kijken bij het renoveren van een oude auto:

 

Voordelen Nadelen
U bespaart op de kosten als het gaat om kleine reparaties. Het renoveren van een oude auto is niet bepaald goedkoop.
U hoeft geen nieuwe of tweedehands auto te kopen als u uw oude voertuig hergebruikt. Oudere auto’s zijn kwetsbaar en kunnen snel reparaties nodig hebben.
U geeft een oude auto opnieuw leven waardoor de levensduur verlengd wordt en u milieuvriendelijk bezig bent. U gaat uw oude auto regelmatig moeten onderhouden om onnodige reparaties te voorkomen.
U kunt elke auto renoveren, zowel groot als klein. Het merk of soort auto maakt niet uit. De waarde van een gerenoveerde auto is moeilijk in te schatten.
U kunt helemaal zelf bepalen welke onderdelen van de auto u gaat renoveren.
Verkoopt u de gerenoveerde auto, dan kunt u hier goed geld mee verdienen.

 

Let eerst op de huidige staat

Gaat u uw oude auto renoveren, dan zijn er verschillende zaken waar u op moet letten waaronder de huidige staat van het voertuig. Ga na in welke staat het koetswerk of carrosserie zich bevindt en check de volledigheid van de auto. G a overigens ook na wat het chassisnummer is, kijk hoeveel kilometers er op de teller staat, controleer de lijnen van de deuren, inspecteer het voertuig op lekkages en luister naar onregelmatige geluiden om te checken of alles in orde is.

 

De kosten

Wat de kosten zijn die komen kijken bij het renoveren van een oude auto hangt af van meerdere situaties. Heeft u de auto al in uw bezit, dan hoeft u niet voor de aanschafkosten van de auto te kopen. De renovatiekosten zijn in dit geval voornamelijk afhankelijk van de huidige staat van de oude auto, van het merk, van de onderdelen die gebruikt worden en dergelijke. U kunt uw oude auto al voor € 3.500 tot € 5.000 laten renoveren als het gaat om een kleine en simpele auto, maar de kosten voor het restaureren van een klassieke oldtimer kunnen ook tot wel € 75.000 of € 100.000 oplopen afhankelijk van het renovatiewerk dat uitgevoerd moet worden aan het voertuig.

 

Het kenteken schorsen

Als u uw oude auto voor een langere periode stil laat staan voor het uitvoeren van het kluswerk, dan is het verstandig om het kenteken te schorsen om onnodige kosten te voorkomen. De wegenbelasting zal hierdoor voor deze auto vervallen, waardoor u hierdoor vrijstelling krijgt. Daarnaast hoeft de auto niet aan de geldende apk-plicht te voldoen en mag u uw verzekering tijdelijk stopzetten totdat uw renovatiewerk gereed is. Op deze manier hoeft u niet onnodig te betalen terwijl uw auto niet over de straat rijdt.

 

Wanneer niet renoveren?

Er zijn ook gevallen wanneer het renoveren van uw oude auto niet de moeite waard is. Denk zo aan het renoveren van een tweedehands auto die u zelf al voor een laag bedrag hebt gekocht en dus niet optimaal functioneert waardoor u na verloop van tijd veel geld uit gaat geven aan reparaties. Ook als uw eigen oude auto met grote problemen kampt is het verstandiger om de auto niet te renoveren. In dat geval is de aanschaf van een tweedehands auto slimmer.

 

Besparen op de kosten

U kunt op verschillende manieren besparen op de kosten van een auto renovatie. Hieronder vindt u een aantal handige tips:

  • Koop uw auto onderdelen het liefst online. Zo betaalt u in de meeste gevallen minder geld dan als u de onderdelen direct aanschaft bij de dealer.
  • Vergelijk eerst meerdere opties voordat u koopt. U kunt zo altijd kiezen voor de goedkoopste onderdelen waardoor de renovatie voordeliger uitvalt.
  • Ga op zoek naar acties of aanbiedingen of auto renovaties zodat u uw oude auto goedkoper kunt laten renoveren.
  • Probeer met de monteur te onderhandelen over de kosten zodat u minder geld moet betalen voor de hele klus.
  • Voer het renovatiewerk aan uw oude auto zelf uit als u over de juiste mate van ervaring en kennis beschikt en de correcte gereedschappen in huis hebt.
  • Kies voor een lokaal gevestigde monteur zodat u minder aan benzinekosten of reiskosten moet betalen.
  • Schakel een monteur in voor de renovatie, maar vervang uw spiegels, de bekleding, de verlichting, de deurklinken, de antenne, de stootstrips en de bumpers zelf om op de kosten te besparen.

 

Offertes vergelijken

Bent u het renoveren van een oude auto aan het overwegen, dan is het verstandig om eerst meerdere opties te gaan vergelijken met elkaar zodat u uiteindelijk kunt kiezen voor de deal waarbij u kunt profiteren van de beste prijs en de beste kwaliteit waardoor u enorm kunt besparen op de kosten van uw auto renovatie.