Bent u toe aan een nieuwe fiets, maar wilt u hier geen fortuin aan uitgeven? Dan kunt u uw oude fiets hergebruiken door deze te renoveren en te moderniseren zodat uw oude fiets er weer zo goed als nieuw uitziet en weer optimaal fietst. Lees de tekst die hieronder volgt goed door als u meer te weten wilt komen over het renoveren van een oude fiets en de kosten die hierbij komen kijken.

Minimale kosten: €5
Gemiddelde kosten: €200 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €100 en €300
Maximale kosten: €1.000

Een oude fiets renoveren

Als uw oude fiets nodig aan opknapping of vervanging toe is, dan kunt u kiezen tussen het kopen van een nieuwe fiets of het renoveren van uw oude fiets. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een oude fiets liever renoveert, zoals het personaliseren en moderniseren van een goed werkende fiets die comfortabel rijdt. Velen laten klassieke en vintage fietsen vaak ook een moderne uitstraling geven voor een optimale werking.

 

Zaken die van belang zijn

Er zijn een aantal zaken die zeer belangrijk zijn als u een oude fiets wilt laten renoveren. U gaat onder andere moeten letten op zaken zoals de fietsremmen en het frame. U moet ook voor de ideale wielen kiezen, een goede zadelpen en zadels en de remmen. Wilt u uw oude fiets van een nieuw kleurtje voorzien na de renovatie, dan kunt u de fiets met fietsspray overspuiten voor een gepersonaliseerde uitstraling.

 

Oude fiets overspuiten

U kunt uw oude fiets na het renoveren volledig overspuiten voor een nieuwe look. Start door de fietsonderdelen eerst apart te leggen, inclusief het fietsframe. Met schuurpapier kunt u de oppervlakte van alle onderdelen vervolgens lichtjes opschuren en eventuele roestplekken volledig verwijderen. Met een doekje en wasbenzine kunt u vervolgens alle onderdelen ontvetten en laten drogen zodat u met het spuiten kunt starten. Spuit de fiets in dunne lagen en doe dit een aantal keer, waarna u alle onderdelen goed laat drogen op een schone plek die stofvrij is. Wilt u van de beste resultaten verzekerd zijn, herhaal heel het proces dan nogmaals.

 

Voor- en nadelen 

Als u van plan bent om uw oude fiets te renoveren, dan is het slim om eerst naar de voordelen en de nadelen te kijken die hierbij van belang zijn. Zo kunt u immers een wel overwogen keuze maken. De meest voorkomende voor- en nadelen van het renoveren van een oude fiets zijn als volgt:

 

Voordelen Nadelen
U bespaart flink op de kosten van het kopen van een nieuwe fiets. Een oude fiets renoveren kan een forse investering zijn.
U bent milieuvriendelijk en duurzaam bezig door uw fiets een tweede leven te geven. U zit opnieuw vast aan een fiets met een oude techniek als u uw oude fiets hergebruikt.
U bent al gewend aan rijden op uw oude fiets en hoeft dus niet opnieuw te wennen.
Er zijn verschillende manieren om uw oude fiets op te knappen.

 

Stappen oude fiets renoveren

Voor het renoveren van een oude fiets is het belangrijk om te werken volgens een stappenplan. Gaat u uw oude fiets (laten) renoveren, dan zal dit in een bepaalde volgorde moeten gebeuren, waarbij u als eerste kijkt naar de vork, het balhoofd en de stuurpen. Vervolgens gaat u aan de slag met de trapas of de bottom bracket en de cranckset, het stuur en de wielen, de pedalen, de remmen, de zadelpen, de zadel, het stuurlint en de handvaten. Vervolgens kunt u uw fiets schilderen in een leuk kleurtje.

 

De kosten

De kosten die bij het renoveren van een oude fiets komen kijken hangen af van meerdere factoren, waaronder de huidige staat van de fiets, de onderdelen die vervangen of gerepareerd moeten worden, de materialen die gebruikt worden voor de renovatie en dergelijke. U kunt gemiddeld uitgaan van de kosten uit het onderstaand kostenplaatje per onderdeel als u kiest voor het renoveren van uw oude fiets:

Oude fiets renoveren taken Kosten
Trapas vervangen € 60 – € 80
Tandwielen vervangen € 25 – € 35
Ketting vervangen € 25 – € 30
Crank vervangen € 20 – € 60
Remkabel vervangen € 7 – € 30
Remblokken vervangen € 12 – € 30
Rollerbrakes smeren € 2 – € 10
Remhandgrepen vervangen € 10 – € 40
Balhoofd afstellen € 5 – € 15
Balhoofd stel vervangen € 30 – € 90
Handvatten vervangen € 5 – € 20
Versnellingen afstellen € 5 – € 15
Naaf vervangen € 75 – € 175
Spaak vervangen € 15 – € 45
Wiel richten € 20 – € 30
Wiel opnieuw spaken € 60 – € 90
Achterwiel vervangen € 40 – € 80
Voorwiel vervangen € 30 – € 60
Band plakken € 5 – € 15
Binnenband vervangen € 10 – € 25
Buitenband vervangen € 20 – € 60

 

Koopt u liever een nieuwe fiets, dan gaat u zeker € 500 tot € 800 betalen terwijl een volledige renovatie van een oude fiets ongeveer € 125 tot € 350 zal kosten.

 

Uurloon fietsenmaker

Laat u uw oude fiets door een fietsenmaker renoveren, dan gaat u op een uurloon moeten rekenen. De meeste grote fietsenzaken hanteren een tarief tussen de € 60 en € 70 per uur, maar u kunt ook terecht bij verschillende fietsenmakers tegen een uurloon van € 50. Zorg er echter voor dat u kiest voor een lokale fietsenmaker om extra onnodige reiskosten te vermijden en dat u voor een ervaren expert kiest die u van correct renovatiewerk kan verzekeren.

 

Afgedankte fiets weggooien

Een oude fiets die u zelf niet wilt laten renoveren kunt u altijd nog inruilen, verkopen tegen een zacht prijsje of gebruiken als reservefiets. Wilt u van de fiets af, dan kunt u deze bij een goed doel inleveren, brengen bij de milieustraat of inzamelen bij bedrijven die afgedankte fietsen schoonmaken, strippen en recyclen.

 

Offertes vergelijken

Overweegt u het renoveren van uw oude fiets, zorg er dan voor dat u eerst een vergelijking maakt van verschillende goede opties. Op deze wijze kunt u namelijk profiteren van de optie met de beste kwaliteit tegen de meest betaalbare prijs waardoor u flink kunt besparen op de kosten van het renoveren van uw oude fiets.