Uw laptop is één van uw dierbaarste bezittingen aangezien u er vast veel geld voor hebt betaald en u er vast dagelijks gebruik van maakt voor school of voor het werk. Een laptop wordt ook vaak als ontspanning gebruikt. Is uw laptop oud en wilt u deze laten renoveren, lees dan de onderstaande tekst goed door om meer te weten over het renoveren van een oude laptop en de kosten die hierbij komen kijken.

Minimale kosten: €25
Gemiddelde kosten: €250 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €100 en €400
Maximale kosten: €750

Een oude laptop renoveren

Gebruikt u uw laptop dagelijks, maar werkt de laptop langzaam of is de laptop beschadigd? Veel oude laptops hebben namelijk een gebroken scherm of een niet werkende touchpad. U kunt natuurlijk kiezen voor het kopen van een nieuwe laptop, maar door uw oude laptop te renoveren kunt u flink op de kosten besparen omdat u geen nieuw model moet kopen. Daar komt nog bij dat u een milieuvriendelijke keuze maakt omdat uw oude laptop niet op de afvalberg belandt. Uw oude laptop kunt u overigens zelf renoveren, maar u kunt ook een expert inschakelen voor de renovatie.

 

Let eerst op de garantie

Ga altijd eerst na in hoeverre de garantietermijn nog geldig is. U kunt altijd terecht bij de winkel waar u de laptop hebt gekocht om te checken in hoeverre de oude laptop kosteloos gerepareerd kan worden. Gaat het om een zeer oude laptop waarvan de garantieperiode al is verstreken, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten voor de renovatie.

 

Scherm reparatie

Het repareren van het scherm van een laptop is belangrijk tijdens de renovatie aangezien schermen zeer kwetsbaar zijn. Een goed beeldscherm zorgt namelijk voor een optimale bescherming van de laptop tegen stof, water en ander vuil die de laptop beschadigen. 

 

Batterij vervangen

Na verloop van tijd zal de werking van de batterij van een oude laptop achteruit gaan waardoor het op een moment haast onmogelijk is om zonder oplader op de laptop te werken. Door de batterij tijdens het renovatieproces te vervangen zal de laptop het langer volhouden zonder dat u de laptop op moet laden. 

 

Harde schijf vervangen

Ook het vervangen van de harde schijf is cruciaal. Is de harde schijf van de oude laptop beschadigd, dan is het verstandig om eerst na te gaan in hoeverre uw data nog terug te winnen is. Hebt u hier zelf geen verstand van, schakel dan een expert in voor de klus. Voor het vervangen van uw harde schijf betaalt u ergens tussen de € 50 en € 80, afhankelijk van het merk en de capaciteit van de SSD. Wilt u nog goedkoper uit zijn, dan kunt u op tweedehands websites zoals Marktplaats of EBay terecht voor prijzen die variëren tussen de € 20 en € 60.

 

Het geheugen vervangen

Bij het renoveren van een laptop wordt vaak ook het geheugen vervangen. Door het geheugen een upgrade te geven wordt de levensduur van uw laptop verlengd en kunt u meer opslaan op uw apparaat. Hierdoor zal de laptop snel blijven werken en hoeft u de laptop niet gauw te vervangen door een nieuwe.

 

Werkzaamheden renovatie

Tijdens het renoveren van een oude laptop komen er verschillende werkzaamheden kijken. Het gaat om meerdere onderdelen van de laptop die vervangen of gerepareerd worden en die enorm variëren afhankelijk van het merk en het model van de laptop. U kunt uitgaan van werkzaamheden zoals camera reparatie, speaker reparatie, touchpad reparatie, het terugwinnen van data, het upgraden van de laptop of het vervangen van het batterij of het scherm. Ook data transfer en reparaties na waterschade behoren tot deze werkzaamheden.

 

Voor- en nadelen 

Er komen allerlei voordelen en nadelen kijken bij het renoveren van een oude laptop. Gaat u uw oude laptop renoveren, let dan op zowel de voordelen als de nadelen zodat u een wel overwogen keuze maakt:

 

Voordelen Nadelen
Uw laptop werkt weer efficiënt en ziet er weer zo goed als nieuw uit na een renovatie. U blijft een laptop gebruiken met ouderwetse techniek en geen hedendaagse features.
U bespaart op de kosten omdat u geen nieuwe laptop hoeft te kopen als u renoveert. Soms kost het renoveren van een laptop meer dan het kopen van een nieuwe.
U bent milieuvriendelijk bezig omdat uw oude laptop niet op de afvalberg belandt.

 

De kosten

De kosten die komen kijken bij het renoveren van een oude laptop hangen af van welke taken uitgevoerd moeten worden. Gaat het om een volledige renovatie, dan liggen de kosten hoger dan bij een gedeeltelijke renovatie waarbij slechts een aantal onderdelen worden vervangen of gerepareerd. Hieronder kunt u een kostenplaatje vinden met de gemiddelde kosten voor het renoveren van een oude laptop:

 

Laptop renovatie taken Kosten
Camera vervangen/repareren € 50 – € 250
Speaker vervangen/repareren € 50 – € 75
Scherm vervangen/repareren € 50 – € 100
Batterij vervangen € 50 – € 90
Reparatie na waterschade € 50 – € 300
Data transfer  € 30 – € 50
Laptop laten nakijken € 25 – € 65

 

U kunt overigens zelf bepalen of u gaat voor de aanschaf van nieuwe laptop onderdelen of gebruikte onderdelen die u online kunt kopen tegen een zacht prijsje.

 

Wat te doen met een oude laptop?

Gaat u alsnog een nieuwe laptop kopen, dan kunt u uw oude laptop aan een vriend of familielid weggeven, doneren aan een scholier of aan een goed doel, u kunt de oude laptop verkopen tegen een zacht prijsje of u kunt de laptop inruilen voor een nieuw model. Gaat het om een laptop die naar het afval moet, dan kunt u de oude laptop inleveren bij de winkel waar u de nieuwe laptop koopt, u kunt naar winkels met inzamelpunten.

 

Offertes vergelijken

Gaat u uw oude laptop renoveren en wilt u van correct werk verzekerd zijn, dan is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken met elkaar om zo te kunnen kiezen voor de deal waarbij u bespaart op de kosten. U kunt namelijk aan de hand van een vergelijking bepalen welke deal u de beste kwaliteit tegen de laagste prijs belooft.