Als verzamelaar van oude munten komt u vast vaker volledig verkleurde munten tegen die haast niet te herkennen zijn. Door oude munten te renoveren krijgt u uw muntstukken weer mooi schoon en zien ze er weet netjes uit, al zullen veel van de oude munten hun originele staat niet terugkrijgen. Wilt u meer te weten komen over de kosten die komen kijken bij het renoveren van oude munten, dan kunt u direct doorgaan met het lezen van de tekst hieronder.

 

Het renoveren van oude munten

Bent u een verzamelaar van oude munten, dan vindt u het renoveren van oude munten vast een spannende taak. De ene verzamelaar van munten heeft de voorkeur voor licht verkleurde munten terwijl er juist verzamelaars zijn die liever mooi gerenoveerde munten hebben. Door uw oude munten te renoveren kunt u het muntstuk weer zo goed als nieuw krijgen. Munten renoveren moet volgens bepaalde richtlijnen gebeuren als u wilt voorkomen dat de munten een onnatuurlijke glans of een onnatuurlijke kleur krijgen. Gaat u oude munten op de verkeerde manier renoveren, dan kan dit krasjes of andere schade aanrichten aan de munt als het materiaal aangetast wordt. Voorkom het krabben van munten tot ze schoon zijn en gebruik het liefst zo min mogelijk zuurbevattend middel voor munten met corrosie. U kunt het renoveren van uw oude munten ook overlaten aan een expert als u van correct renovatiewerk verzekerd wilt zijn.

 

Hoe worden oude munten gerenoveerd?

Oude munten kunt u op een milieuvriendelijke manier schoonmaken door het gebruik van een niet-bijtende zeep en wat water. Reinig de munten door ze een aantal uur in citroenzuur of ammoniak te laten weken en gebruik een nagelborsteltje of een bijgeknipte tandenborstel om het vuil van de munten af te borstelen. Het renoveren van oude munten neemt slechts een aantal uur in beslag.

 

Zaken die van belang zijn

Er zijn bepaalde zaken die zeer belangrijk zijn als u uw oude munten gaat renoveren. Wilt u van mooi uitziende muntstukken verzekerd zijn die niet beschadigd zijn en er vrijwel net als de originele uitziet, dan moet u aandacht besteden aan deze zaken. Hieronder vindt u een lijstje met de zaken waar u het meest op moet gaan letten:

  • Maak altijd gebruik van gedistilleerd water om de munten te reinigen aangezien er geen schadelijke bestanddelen zitten in dit water die de muntstukken kunnen beschadigen of doen verkleuren.
  • Poets de munten nooit te lang op met een doek en gebruik geen harde of scherpe objecten om de munten te behandelen aangezien de muntstukken zo sneller beschadigd raken en krassen.
  • Zorg ervoor dat de munten goed gespoeld worden na elke behandeling om te voorkomen dat de zuren van de gebruikte reinigingsmiddelen de munten gaan aantasten. Zuurresten op munten versnellen het oxydevormingsproces namelijk flink waardoor de munt sneller verkleurt tot een bruine, zwarte, grijze en soms groene kleur.
  • Laat de munten tijdens het renovatieproces niet liggen op elkaar, zorg voor het neutraliseren van de munten en laat de munten na afloop van de renovatie goed drogen.

 

De materialen

De meeste oude munten zijn gemaakt van goud of van zilver, maar er zijn ook oude munten die gemaakt zijn van koper, brons, messing, nikkel, koper-nikkel, ijzer en zink. Elk van deze materiaalsoorten beschikt over andere kenmerken en eigenschappen en daar komt ook een ander prijskaartje bij als het gaat om het renoveren van uw oude muntstukken. Ook de levensduur en het onderhoud van elk van deze materiaalsoorten varieert enorm, wat het verstandig maakt om goed op de hoogte te zijn van de manier waarop deze materiaalsoorten reageren na verloop van tijd:

  • Gouden munten: De meeste munten die gerenoveerd worden zijn van goud. Goud oxideert niet, waardoor het renovatieproces van gouden munten vrij eenvoudig is. 
  • Zilveren munten: Munten van zilver worden na verloop van tijd bruin of zwart. Het verwijderen van deze aanslag is niet altijd slim aangezien het muntstuk de natuurlijke uitstraling verliest.
  • Koper, brons en messing munten: Dergelijke oude munten zijn niet bepaald gemakkelijk te renoveren aangezien het gaat om metalen die snel beschadigd raken. 
  • Nikkel en koper-nikkel munten: Tegenwoordig zijn de meeste munten gemaakt van nikkel of van koper-nikkel, waardoor u uit kunt gaan van duurzame munten die niet oxideren en dus de eigen kleur behouden.
  • Ijzer munten: Munten van ijzer oxideren snel waardoor ze al vrij snel gaan verkleuren. Uiteindelijk gaan munten van ijzer ook snel roesten.
  • Zink munten: Ook zinken munten oxideren zeer snel waardoor ze een grijzige kleur krijgen door zinkroest.

 

De kosten

Wat het precies kost om oude munten te renoveren hangt af van meerdere zaken. Denk zo vooral aan het materiaal van het muntstuk en aan het soort munt, maar ook de gewenste eindresultaat en de huidige staat van de oude munt speelt hier een belangrijke rol bij. Hoe slechter de staat van de oude munt, des te meer u gaat betalen voor het renoveren van uw munten. U kunt de munten zelf renoveren, waarbij u slechts moet betalen voor de aanschaf van de reinigingsmiddelen en materialen. Dit komt uit op maximaal € 75 voor een volledige renovatie, al kunt u ook kiezen voor een gedeeltelijke renovatie waardoor de kosten veel lager uitvallen. Gaat u uw oude munten bij een expert brengen om ze op te knappen zodat ze er weer glimmend en nieuw uitzien, dan kunt u van hogere kosten uitgaan. Naarmate u meer muntjes laat renoveren zullen de kosten per hoeveelheid dalen. Laat u een grote hoeveelheid munten renoveren dan is het tarief dat u per munt gaat betalen wat lager dan als u een kleine hoeveelheid munten naar de expert brengt voor een renovatie.

 

Offertes vergelijken

Overweegt u het renoveren van uw oude munten en wilt u het werk liever overlaten aan een ervaren expert, dan kunt u het beste kiezen voor het opvragen van een aantal offertes zodat u een vergelijking kunt maken. Middels een goede vergelijking kunt u namelijk bepalen welke offerte u de beste kwaliteit belooft tegen de meest voordelige prijs.