Verzamelt u oude valuta en wilt u oudere muntstukken laten renoveren zodat uw collectie naar wens uitgebreid kan worden, dan moet u van alles weten over het renovatieproces van oude valuta. Voor meer informatie over het renoveren van oude valuta en de kosten die daarbij komen kijken kunt u het beste doorgaan met het lezen van de onderstaande tekst.

 

Het renoveren van oude valuta

Elke verzamelaar van oude valuta kent het wel: het renoveren van oude muntstukken die veel waarde hebben. Het gaat namelijk om een spannende taak waarbij elke verzamelaar zelf bepaalt wat de ideale kleur is van de oude valuta. Bij de ene verzamelaar is het belangrijk dat de valuta licht verkleurd is terwijl andere verzamelaars de voorkeur geven aan mooi gerenoveerde muntstukken. Gaat u uw oude valuta renoveren, dan kunnen de munten er weer als nieuw uitzien. Het is echter belangrijk om oude valuta volgens bepaalde richtlijnen te renoveren om te voorkomen dat de valuta een onnatuurlijke kleur of een onnatuurlijke glans krijgen. Het verkeerd renoveren van oude valuta kan namelijk zorgen voor krasvorming en voor andere schade waardoor het materiaal van de valuta aangetast wordt. Daarnaast is het verstandig om te voorkomen dat u de munten te hard schoonkrabt en dat u zo min mogelijk zuurbevattend middel gebruikt als het gaat om oude valuta met corrosie. Het renoveren van uw oude valuta kunt u ook aan een expert overlaten die u kan verzekeren van correct renovatiewerk.

 

Hoe wordt oude valuta gerenoveerd?

U kunt oude valuta eenvoudig schoonmaken op een milieuvriendelijke wijze door een niet-bijtende zeep te gebruiken in combinatie met water. Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu is niet aangeraden, al is het soms noodzakelijk om bepaalde chemicaliën te gebruiken tijdens een grondig renovatieproces van oude valuta. Zorg ervoor dat de oude valuta goed gereinigd worden door muntstukken een aantal uur te leggen in citroenzuur of in ammoniak. Laat de muntstukken goed weken en maak gebruik van een nagelborsteltje of een bijgeknipte tandenborstel voor het afborstelen van het vuil op de munten. Om oude valuta te renoveren is er slechts een aantal uur nodig aangezien het proces vrij snel en efficiënt is indien correct gedaan.

 

Zaken die van belang zijn

Verschillende zaken zijn belangrijk op moment dat u oude valuta gaat renoveren. Als u verzekerd wilt zijn van muntstukken die er weer mooi uitzien en niet verkleurd of verroest zijn dan moet u aandacht besteden aan bepaalde zaken. Het gaat om de zaken uit het onderstaand lijstje:

  • Kies voor het gebruik van gedistilleerd water voor het reinigen van oude muntstukken aangezien gedistilleerd water geen schadelijke bestanddelen bevat die oude valuta doen verkleuren of kunnen beschadigen. 
  • Zorg voor het poetsen van de muntstukken, maar doe dit niet te lang en gebruik geen scherpe of harde objecten om te voorkomen dat de oude valuta gaat krassen of beschadigt.
  • Spoel de oude valuta na de reiniging goed om te voorkomen dat de zuren van de reinigingsmiddelen die gebruikt worden de munten aantasten. Deze zuurresten versnellen het oxydevormingsproces waardoor de oude valuta sneller zal verkleuren. Verkleurde munten krijgen vaak een bruine, zwarte, grijze of groene kleur en kunnen gaan stinken.

 

De materialen

Veel oude valuta zijn gemaakt van zilver of van goud, al zijn er ook veel muntstukken die van andere materiaalsoorten zijn gemaakt. U kunt hierbij denken aan valuta die gemaakt zijn van koper, brons, messing, nikkel, koper-nikkel, ijzer en zink. Elk van deze soorten materialen hebben andere voor- en nadelen en daarnaast kunt u van een verschillend prijskaartje uitgaan afhankelijk van de situatie. Vergeet overigens niet dat er ook biljetten zijn die gerenoveerd worden, al geldt hier een heel ander proces. De levensduur en het onderhoud van de verschillende materialen verschillen overigens ook enorm:

  • Gouden valuta: De meeste valuta die gerenoveerd worden zijn gemaakt van goud aangezien dit materiaal niet oxideert.
  • Zilveren valuta: Valuta van zilver verkleuren na enige tijd en worden bruin of zwart. Verwijder deze aanslag niet anders zal de valuta de natuurlijke uitstraling verliezen.
  • Koper, brons en messing valuta: Dergelijke oude valuta zijn moeilijk te renoveren omdat het om metalen gaat die snel beschadigen. 
  • Nikkel en koper-nikkel valuta: De meeste valuta is van nikkel of van koper-nikkel gemaakt. Dergelijke valuta oxideren niet en behouden de eigen kleur.
  • Ijzer valuta: Valuta van ijzer oxideren snel. Hierdoor verkleuren de muntstukken snel en gaan ze roesten.
  • Zinken valuta: Ook zinken valuta oxideert vrij snel. De munten krijgen hierbij een grijze kleur vanwege zinkroest.

 

De kosten

De kosten die komen kijken bij het renoveren van oude valuta worden bepaald door meerdere factoren. U moet vooral denken aan het materiaal van de valuta en aan het gewenste eindresultaat. Ook de huidige staat waarin de oude valuta zich verkeert is cruciaal als het gaat om het bepalen van de kosten. Verkeert de valuta zich in slechte staat, dan betaalt u meer voor het renoveren van de muntstukken. Gaat u uw oude valuta zelf renoveren, dan moet u enkel betalen voor het kopen van de reinigingsmiddelen, de materialen en de andere benodigdheden. In totaal betaalt u gemiddeld € 75 voor een volledige renovatie, maar voor een gedeeltelijke renovatie liggen de kosten vele malen lager. Kiest u voor het inschakelen van een expert voor het opknappen van uw oude valuta zodat ze weer glimmen, dan liggen de kosten voor het renovatieproces hoger dan als u zelf aan de slag gaat. Hoe meer oude valuta u voor de expert brengt om te renoveren, des te lager de kosten uitvallen.

 

Offertes vergelijken

Bent u het renoveren van uw oude valuta aan het overwegen, schakel dan een ervaren expert in door goed rond te kijken in uw omgeving. U kunt hierna een aantal offertes opvragen zodat u een vergelijking kunt maken en middels deze vergelijking kunt bepalen bij welke expert u profiteert van de beste kwaliteit tegen de meest betaalbare prijs. Zo kunt u flink besparen op de kosten van het renoveren van uw oude valuta.