Inleiding

De OV-fiets is een handige en populaire keuze voor reizigers in Nederland die het laatste stukje van hun reis snel en gemakkelijk willen afleggen. Deze deelfiets is beschikbaar op vele treinstations en andere OV-knooppunten, waardoor je eenvoudig van deur tot deur kunt reizen. Voordat je gebruikmaakt van de OV-fiets, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten en de factoren die de prijs beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de voordelen van de OV-fiets, de kostenstructuur, de abonnementsopties, en geven we enkele bespaartips.

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, dan weet je hoe overvol de bussen soms kunnen zijn. Bij lekker weer is het dan wel zo fijn om vanaf het treinstation gewoon te fietsen naar je eindbestemming. Of dit nu een familiebezoek is, je naar werk of college gaat of je gewoon een dagje weg gaat; huur een OV fiets!

Zo ontwijk je de drukke bussen, kom je altijd aan op je eindbestemming zonder lange wandelingen van de bushalte naar het adres én ben je nog gezond bezig ook. In dit artikel vertellen we je meer over het OV fiets huren en wat hier allemaal bij komt kijken.

Hoe werkt het?

Huur een OV-fiets met je persoonlijke OV-chipkaart met daarop een gratis OV-fietsabonnement óf een NS Flex-abonnement.

Huur een OV-fiets op één van de bijna 300 huurlocaties bij stations, bushaltes en P+R terreinen.

Bekijk vooraf online hoeveel OV-fietsen er beschikbaar zijn op de huurlocatie waar jij een OV-fiets wil huren.

De informatie over de beschikbaarheid wordt elke 15 minuten bijgewerkt en kan dus achterlopen op de werkelijkheid.

Kan iedereen een OV fiets huren?

Het is niet voor iedereen mogelijk om zomaar een NS OV fiets te huren. Hiervoor heb je namelijk een geldige persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop een flex abonnement óf een gratis fiets abonnement. Dit gratis OV fiets abonnement dien je op je OV-chipkaart te zetten voordat je een fiets wilt huren.

Het OV fiets activeren doe je door naar de website van de NS te gaan. Daar log je in met je persoonlijke NS-account en vervolgens kun je het gratis fiets abonnement toevoegen aan je bestaande OV-chipkaart. Deze staan vervolgens meteen op je chipkaart, zodat je niets meer hoeft te doen.

Voordelen

De OV-fiets biedt diverse voordelen:

 • Gemak: Beschikbaar op meer dan 300 locaties in Nederland, waardoor je eenvoudig het laatste stukje van je reis kunt afleggen.
 • Flexibiliteit: Je kunt de fiets voor korte ritten of langere periodes huren, afhankelijk van je behoeften.
 • Betaalbaarheid: De kosten zijn vaak lager dan die van andere vervoersmiddelen, zoals taxi’s of autoverhuur.
 • Milieuvriendelijk: Fietsen is een duurzame manier van vervoer, zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Gezondheid: Fietsen draagt bij aan een actieve en gezonde levensstijl.

Kosten OV fiets

De kosten van de OV-fiets zijn eenvoudig en transparant. Hier is een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Prijsopbouw

 • Abonnement: Voor het gebruik van de OV-fiets heb je een abonnement nodig. Dit abonnement kost €0 per jaar, omdat de OV-fiets is opgenomen in de NS Flex-abonnementen. Je betaalt alleen wanneer je daadwerkelijk een fiets huurt. Je kan geen huren zonder abonnement
 • Huurprijs: De huurprijs bedraagt €4,45 per 24 uur. Dit betekent dat je per dag dat je de fiets gebruikt, dit bedrag betaalt. De eerste 24 uur wordt als een volledige huurperiode gezien, daarna wordt er per volgende 24 uur opnieuw €4,45 in rekening gebracht.
 • Na 3 dagen 9,95 per dag
 • Borg: Er is geen borg vereist voor de OV-fiets, wat het extra laagdrempelig maakt om er een te huren.
 • Boetes: Als je de fiets langer dan 72 uur houdt, betaal je een boete van €5 per extra dag, bovenop de standaard huurprijs.

Kan ik een OV-fiets op een andere locatie inleveren?

Dat kan, maar dan betaal je € 10 extra. Deze extra kosten zijn voor het verplaatsen van de fiets. Als je de fiets bij een andere locatie op hetzelfde station inlevert, betaal je niks extra.

Extra kosten sleutel kwijt, lekke band en andere locatie,

Wat beïnvloedt de prijs

Diverse factoren kunnen de totale kosten van het gebruik van een OV-fiets beïnvloeden:

 • Gebruikstijd: Hoe langer je de fiets huurt, hoe hoger de kosten. Probeer de fiets binnen 24 uur terug te brengen om extra kosten te vermijden.
 • Frequentie van gebruik: Regelmatig gebruik kan leiden tot hogere totale kosten per maand, maar blijft meestal voordeliger dan alternatieven zoals taxi’s of deelauto’s.
 • Beschikbaarheid: Soms kan de beschikbaarheid van fietsen op bepaalde locaties invloed hebben op je reisplannen en kosten. In drukke periodes kan het handig zijn om op tijd een fiets te reserveren.

Veelgestelde vragen

Hoe lang huren? Maximaal 21 dagen

Bespaartips

Om kosten te besparen bij het gebruik van de OV-fiets, overweeg de volgende tips:

 • Kort gebruik: Probeer de fiets binnen 24 uur terug te brengen om de huurprijs laag te houden.
 • Plan vooruit: Controleer de beschikbaarheid van de OV-fiets op je vertrek- en aankomststation om onverwachte kosten te vermijden.
 • Alternatieven: Voor langere ritten of frequenter gebruik, overweeg een eigen fiets of een abonnement op een deelfietsensysteem zoals Swapfiets.
 • Combineren met NS Flex: Met een NS Flex-abonnement betaal je alleen voor de OV-fiets wanneer je hem daadwerkelijk gebruikt, wat helpt om kosten te beheersen.
 • Gebruik tijdens aanbiedingen: Soms zijn er promoties of aanbiedingen beschikbaar voor de OV-fiets, houd deze in de gaten om te profiteren van kortingen.

Met deze informatie kun je een goed geïnformeerde beslissing nemen over het gebruik van de OV-fiets en hoe je deze dienst efficiënt en kosteneffectief kunt benutten.