Inleiding

Boetes betalen is altijd zonde van het geld, maar iedereen loopt er onbewust wel eens tegenaan. De actuele boetebedragen zijn sinds 1 maart 2024 in Nederland over het algemeen verhoogd. Hoeveel betaal je nu voor een gewone parkeerboete, en wat bij een andere fout met betrekking tot parkeren?

Afhandeling boetes Nederland

De meeste lichte verkeersovertredingen worden nog steeds administratief gehandeld. Voor zwaardere verkeerovertredingen wordt er strafbeschikking toegepast.

Kosten parkeerboetes Nederland overzicht

De kosten voor parkeerboetes in Nederland zijn onlangs met gemiddeld meer dan 10% opgeslagen. De boetes worden stilaan flink. Het overkomt iedereen wel eens, maar schrik niet als binnenkort de volgende bedragen op je boete staan:

Voor gewoon foutief parkeren betaal je inmiddels 120 euro. Dat is zo’n 10 euro meer dan voordien. Onder fout parkeren verstaat men bijvoorbeeld parkeren op de stoep, parkeren in strijd met het parkeerbeleid of onder een parkeerverbod, parkeren op een plek waar je het verkeer hindert, parkeren in een in- of uitrit of dubbel parkeren.

Voor foutief parkeren bij een blauwe streep betaal je hetzelfde bedrag. Ook wanneer je besluit te parkeren zonder te betalen, riskeer je een boete van 120 euro.

De boete voor parkeren op een invalidenparkeerplaats kende de grootste stijging. Vroeger kostte dit grapje je 370 euro, sinds 1 maart moet je veel dieper in je buidel tasten. Momenteel kost de boete voor parkeren op een invalidenparkeerplaats je 490 euro. Er zijn zeker leukere dingen om te doen met dat geld.

Hieronder vind je alle boetetarieven in een handig overzicht:

Foutief parkeren€ 120
Foutief parkeren bij blauwe streep€ 120
Parkeren op invalidenparkeerplaats€ 490
Stilstaan met mogelijk gevaar voor anderen€ 140
Parkeren zonder geld in de parkeermeter te doen€ 120

Kosten parkeerboetes België

In België komen ze er iets goedkoper vanaf. Daar betaal je volgens het systeem van GAS-boetes. Afhankelijk van in welke graad je boete valt, betaal je een bepaald bedrag. Eerstegraadsboetes (waaronder foutief parkeren valt) kosten je bij een onmiddellijke inning 58 euro. Parkeren op een invalidenparkeerplaats, een tweedegraadsovertreding, kost je 116 euro.

Onderstaand overzicht verduidelijkt het gehanteerde boetesysteem wat:

GraadOnmiddellijke inningMinnelijke schikkingBepalen rechter
Eerste graadVanaf 58 euro85 euro80 – 2000 euro
Tweede graad116 euro160 euro160 – 2000 euro
Derde graad174 euro235 euro240 – 4000 euro
Vierde graadPolitierechtbank

Boete aanvechten? Vergelijk verschillende advocaten

Niet akkoord met een boete of moet je voor de rechtbank verschijnen? Kom in contact met meerdere advocaten door je gegevens achter te laten. Zo kan je de advocaat kiezen waar je het beste gevoel bij hebt.