Inleiding
Een paspoort is essentieel en broodnodig voor wie internationale reizen wil maken. In Nederland is het paspoort niet enkel een reisdocument, maar ook een geldig identiteitsbewijs. Van plan om een mooie reis te maken, maar moet je jouw paspoort nog in orde maken? Gek genoeg is er in ons land geen vaste prijs voor het aanvragen van een paspoort. Ontdek de kosten voor het aanvragen van een paspoort in jouw gemeente, wat dat beïnvloedt en hoe je zeker niet tegen onnodige extra kosten aanloopt.
Nut paspoort
Een paspoort is nodig om verschillende redenen:
- Internationale reizen: zeker wanneer je buiten de Europese Unie reist is een paspoort verplicht.
- Het kunnen geven van identificatie.
- Wanneer je graag definitief zou willen verhuizen is een paspoort ook nodig. Veel landen vereisen een legitiem paspoort voor het verkrijgen van een visa.
- Ook voor mensen met een dubbele nationaliteit is het essentieel. Zo kunnen ze hun tweede nationaliteit bewijzen en benutten.
Hoe lang duurt het aanvragen van een paspoort? Tijdsduur aanvragen paspoort
Hier staat geen vaste datum op. Dit is deels afhankelijk van het proces en van de handelingssnelheid van de gemeente waar je het paspoort aanvraagt. Reken zeker op een verwerkingstijd van 5 tot 10 werkdagen, soms duurt het tot 4 weken.
Heb je jouw reispaspoorten sneller nodig? Geen nood, er bestaan spoedprocedures en –tarieven voor wie te laat is met het aanvragen van zijn paspoort. Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee.
Grensgemeenten zijn hier een uitzondering op. Deze gemeenten hebben vaak lange wachttijden en ook de verwerking ervan duurt een stuk langer. Een paspoort bij een grensgemeente aanvragen duurt meestal enkele weken tot zelfs maanden.
Hoe lang is een paspoort geldig?
De periode dat een paspoort geldig blijft is afhankelijk van je leeftijd. Qua uiterlijk veranderen jongeren nog sneller. Bij minderjarigen is een paspoort dan ook 5 jaar geldig.
Vanaf iemand de volwassen leeftijd (18 jaar) bereikt, gaat een paspoort langer mee. Bij volwassenen is een paspoort 10 jaar geldig.
Je moet een paspoort aanvragen of het verlengen wanneer je oude vervallen is en je een nieuwe nodig hebt. Ook bij diefstal, verlies of schade aan je paspoort moet je dit melden en het paspoort vernieuwen.
Kostprijs paspoort
Het aanvragen kost natuurlijk wel wat geld. De paspoorten moeten gemaakt worden, administratie moet verwerkt worden en verschillende personen raken betrokken in het proces.
Hoeveel een paspoort precies kost is afhankelijk van je leeftijd en de gemeente waar je woont en jouw paspoort aanvraagt. De tabel hieronder geeft de maximumprijzen weer per leeftijdsgroep:
Het kan dus perfect zo zijn dat je bij jouw gemeente minder moet betalen dan de hieronder genoemde bedragen. Je gemeente bepaalt zelf hoeveel de kosten voor het aanvragen van een paspoort bedragen.
Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland
Document | Aanvrager jonger dan 18 jaar | Aanvrager 18 jaar of ouder |
Nederlands paspoort | € 63,42 | € 83,87 |
Prijsopbouw
Er zijn verschillende factoren die de totale prijs van een paspoort bepalen, maar het is niet mogelijk hierop te besparen. De overheid regelt dit allemaal voor jou, je kan niet een bepaalde leverancier of procedure kiezen.
Het enige waar je grip op hebt is het vermijden van de spoedprocedure. Met de spoedprocedure verdubbelt het te betalen bedrag gemiddeld bijna. Ook kan je in bepaalde gevallen extra pagina’s voor je paspoort krijgen, zodat je meer visaruimte hebt. Ook dit kan de kosten doen oplopen.
Wat beïnvloedt de prijs?
Zoals hierboven al eens vernoemd, beïnvloeden volgende zaken de uiteindelijke kostprijs van een paspoort:
- De gemeente waar je woont.
- Of je een spoedaanvraag nodig hebt. Die zijn aanzienlijk duurder dan reguliere aanvragen.
- Type paspoort. Voor speciale paspoorten betaal je meer. Denk aan zakenpaspoorten of paspoorten met extra pagina’s.
- Je leeftijd. Jongeren onder 18 jaar genieten van een voordeliger tarief.
Stappenplan proces aanvragen paspoort
Het aanvraagproces van een paspoort heeft wat voeten in zijn aard. Meestal gaat het als volgt:
- Maak een overzicht. Lijst op welke paspoorten je nodig hebt voor jou en je huishouden.
- Maak een afspraak met de gemeente om de aanvraag van je paspoort in orde te brengen.
- Zorg voor een recente pasfoto.
- Neem de juiste documenten en pasfoto’s mee. Het kan handig zijn om de vereiste documenten op voorhand in te scannen, sommige gemeentes verwachten dit.
- Dien je aanvraag en vereiste documenten in bij de gemeente. Ze zullen je vingerafdrukken en handtekening vragen.
- Betaal de kosten van het paspoort.
- Haal de paspoorten op wanneer ze klaar zijn. Licht je op voorhand in bij de gemeente hoe lang dit zal duren.
Niemand wacht graag. Wanneer je dit proces keurig volgt en de stappen goed plant, zorg je voor een efficiënt en foutloos verloop van je aanvraag.
Bespaartips bij het aanvragen van een paspoort
Een paspoort betalen is een vervelende kost die veel mensen als overbodig aanvoelen en dus niemand graag doet. Daardoor zou het nog stommer zijn om onnodige extra kosten te maken. Vermijd extra kosten met volgende tips:
- Vermijd spoedaanvragen ten alle tijden. Wees oplettend en kijk goed na wanneer je huidig paspoort verloopt. Zet een maand op voorhand een herinnering van die vervaldatum in je agenda.
- Informeer op voorhand bij je gemeente naar de gangbare prijzen en gehanteerde tarieven.
- Gebruik meteen pasfoto’s van goede kwaliteit. Het is zonde om het werk dubbel te moeten doen. Vermijd de kosten die je moet maken om nieuwe foto’s te nemen.
- Bij sommige gemeentes is het goedkoper om meerdere paspoorten tegelijk aan te vragen, en dit zo te combineren. Weet je bijvoorbeeld dat je in de toekomst nog een bepaald paspoort nodig hebt, of heeft een familielid van jou er in de nabije toekomst eentje nodig? Doe de aanvraag dan samen en geniet van eventuele gezinskorting. Het is ook gewoon makkelijker en tijdbesparend om de paspoorten meteen voor het hele gezin aan te vragen, als je die toch allemaal nodig hebt.