Wat zijn de kosten scooter onderhoud? Auto’s, motoren en scooters zijn ingewikkelde apparaten en hebben veel baat bij goed onderhoud. Dit zorgt er namelijk voor dat de scooter soepel rijdt, dat bepaalde defecten snel worden opgepakt of worden voorkomen en natuurlijk dat u veilig van A naar B kunt gaan. In de handleiding van uw scooter vindt u de instructies van de fabrikant wat betreft de regelmaat van het onderhoud. Vaak wordt aangeraden dit om de zoveel gereden kilometers te doen. Hoeveel u betaalt voor het onderhouden van uw scooter, leest u beneden.

Minimale kosten: €60 per uur
Gemiddelde kosten: €62,50 per uur Deze klus kost gemiddeld tussen de: €61 - €64 per uur
Maximale kosten: €65 per uur

De kosten

De prijs die u betaalt voor uw onderhoudsbeurt is vooral afhankelijk van het type scooter dat u heeft, van het type motor dat erin zit en van welke onderhoudsbeurt u laat uitvoeren. In de onderstaande tabel krijgt u een indicatie van de kosten, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort onderhoud/uitgave Kenmerken Prijs
Kleine onderhoudsbeurt Bougie vervangen; controle van luchtfilter, olie, rollen, remmen, v-snaar, balhoofdspeling en banden; luchtfilterhuis reinigen en kickstartdelen smeren €75 – €150 per beurt inclusief onderdelen
Grote onderhoudsbeurt Bougie vervangen; controle van luchtfilter, lichten, olie, rollen, remmen, v-snaar, balhoofdspeling en banden; luchtfilterhuis reinigen en kickstartdelen smeren; kleppen stellen en volledige schoonmaakbeurt €125 – €225 per beurt inclusief onderdelen
Uurloon scootermonteur €60 – €65 per uur
  • De goedkoopste optie: als u uw scooter laat onderhouden op de momenten dat dat nodig is, zal u de kans op defecten aanzienlijk verkleinen. Voor een kleine onderhoudsbeurt betaalt u €75 – €150 en kan uw scooter er weer een goed aantal kilometers tegenaan.
  • Een grote beurt: een grote beurt is duurder dan een kleine beurt, omdat er meer onderdelen worden gecontroleerd en gerepareerd. Tijdens een grote beurt zal de monteur bijvoorbeeld ook naar de lichten kijken, hij zal de kleppen stellen en de hele scooter schoonmaken en poetsen. Voor een grote beurt betaalt u gemiddeld €125 – €225 afhankelijk van de grootte van de motor en het merk van de scooter.
  • Een achterstallig onderhoud: heeft u al een poos geen onderhoud laten uitvoeren, ook al was het hier wel tijd voor, dan zal u meer moeten betalen dan voor een standaard beurt. De werkzaamheden zullen langer duren, er zullen meer onderdelen nodig zijn en het reinigen van de scooter zal meer voeten in de aarde hebben. Als u na deze achterstallige onderhoudsbeurt uw scooter op tijd laat controleren, zal u vanaf dat moment gewoon de gangbare tarieven betalen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die u betaalt voor het onderhoud van uw scooter staat vast, maar er zijn enkele manieren waarop u invloed heeft op de kosten ervan.

  • De grootte van de motor: als u zo min mogelijk onderhoudskosten wilt hebben aan uw scooter, dan kunt u dit al beïnvloeden bij de aankoop. Kiest u namelijk voor een scooter met een kleinere motor, dan zullen deze kosten lager zijn.
  • Het merk van de scooter: de instructies over de regelmaat van het onderhoud verschilt per scooter fabrikant. U kunt dit ook uitzoeken voordat u de scooter koopt. Omdat onderdelen van dure scooters vaak ook duurder zijn, kan het zijn dat u meer betaalt voor het onderhoud dan wanneer u een scooter van een goedkoop merk aanschaft.
  • Het aantal kilometers: onderhoudsbeurten moeten vaak om de zoveel gereden kilometers worden uitgevoerd. Hoeveel kilometers dit zijn wordt aangegeven door de fabrikant. Als u de scooter vaker laat staan en indien mogelijk de fiets pakt, zal uw scooter dus minder snel een volgende onderhoudsbeurt nodig hebben.

Interessante bespaartips

U kunt met de volgende tips de kosten voor het onderhoud van uw scooter zo laag mogelijk houden.

  • Doe het zelf: er zijn onderdelen van het onderhoud die u in principe ook zelf kunt uitvoeren. Het controleren van de olie en de vloeistoffen, bijvoorbeeld, kunt u zelf. Als u een beetje technisch bent, kunt u de bewegende delen smeren en de belangrijke onderdelen controleren. Komt u iets tegen dat gerepareerd of vervangen moet worden, dan kunt u de scooter altijd nog naar de garage brengen.
  • Ga slijtage tegen: u kunt slijtage van de remmen tegengaan door uzelf aan te leren gelijkmatiger en voorzichtiger te remmen. Ook slijtage van de schokdempers kunt u vertragen door voorzichtig over verkeersdrempels te rijden, gaten in de weg te vermijden en niet te hard tegen de stoeprand op te gaan. Door uw rijstijl aan te passen kunt u slijtage tegengaan en reparaties langer uitstellen.

Vergelijk offertes

Als u de beste deal wilt vinden voor uw scooteronderhoud, dan kunt u dit het beste doen door de prijzen van verscheidene garages met elkaar te vergelijken. Vergeet niet ook te controleren wat er bij de onderhoudsbeurten zit inbegrepen en wat u dus terugkrijgt voor wat u betaalt. De snelste en makkelijkste manier om dit te doen is door onze vergelijkingstool te gebruiken. U vult simpelweg uw gegevens in en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal u een aantal vrijblijvende offertes ontvangen van garages uit uw omgeving. Zo kunt u zonder iets te hoeven te betalen de beste garage vinden voor uw scooteronderhoud.