Aan het begin van het jaar maakt iedereen goede voornemens. Gezonder drinken hoort daar absoluut bij. Wie stopt met het drinken van frisdrank en meer water gaat drinken zal daar zeker de vruchten van gaan plukken. Een leidingwaterkoeler is een apparaat wat jou zeker zal helpen om een gezondere levensstijl te krijgen en te behouden. We keken voor je naar de verschillende mogelijkheden van een leidingwaterkoeler. We keken ook naar de  voordelen en de nadelen. Het is goed om een weloverwogen keuze te maken. 

 

Weten wat voor leidingwaterkoeler je koopt 

Er zijn meerdere leidingwaterkoelers in de handel. We hebben er een paar voor je op een rij gezet samen met de prijzen die erbij horen.

Wat voor leidingwaterkoeler koop je  Extra kosten ja/nee Wat is de prijs 
Een waterkoeler met een reservoir  Stroomkosten  Vanaf 79 euro 
Een waterkoeler op een wateraansluiting  Extra wateraansluiting en stroomkosten  Vanaf 369 euro 


Een waterkoeler met een reservoir 

Dit is in feite de meest goedkope versie van een waterkoeler met leidingwater. Het gaat eerder om een gadget wat je op je aanrecht neerzet in plaats van om een waterkoeler waar je verder geen omkijken naar hebt. Het apparaat is niet heel groot en heeft een reservoir. Bij dat reservoir wordt het leidingwater wat erin zit gekoeld zoals een koelkast dat zou doen. Een dergelijke waterkoeler heeft vaak twee tapjes. Er zit een tap op voor gewoon leidingwater en één tap voor gekoeld water. Deze waterkoeler kent meerdere voordelen en nadelen die we voor je benoemen. 

 

Voordelen van een waterkoeler met een reservoir 

Een waterkoeler met een reservoir heeft als belangrijk voordeel dat je geen extra wateraansluiting hoeft te plaatsen. Je hebt geen extra kraan nodig aangezien je het reservoir onder de kraan in je keuken vult. Verder is het een toestel wat je alleen maar in de buurt van een stopcontact hoeft te plaatsen. Het oogt decoratief op je aanrecht en je gaat er vanzelf meer gekoeld water door drinken. Een dergelijke waterkoeler kan je ook vullen met bronwater maar dat hoeft natuurlijk niet. Het gaat ook om een relatief klein toestel wat je in de wintermaanden eventueel in een kastje kan zetten. Naast dit alles is het geen toestel wat jou op hoge kosten jaagt doordat je bronwaterflessen moet kopen die je aansluit op de waterkoeler. 

 

Nadelen van een waterkoeler met een reservoir 

Een waterkoeler met een reservoir heeft uiteraard ook nadelen. Zo kan je het water niet te lang laten staan in de waterkoeler. Stilstaand water, doordat je langere tijd geen water drinkt, kan gaan broeien waardoor er legionella in ontstaat. Je kan flink ziek worden van water wat een langere tijd heeft stilgestaan in de waterkoeler. Je moet dan ook met regelmaat het water verversen waardoor de koeler weer tijd nodig heeft om het leidingwater op de juiste temperatuur te krijgen. Dit toestel kost dan ook behoorlijk wat stroom. Een ander nadeel is dat je in de gaten moet houden hoeveel water er nog in het reservoir zit. In tegenstelling tot een waterkoeler op het waterleidingnet wordt het water niet automatisch aangevuld. 

 

Een waterkoeler op de kraanaansluiting 

Een andere vorm van een leidingwaterkoeler is de waterkoeler op de kraanaansluiting. Het gaat hier om een waterkoeler die een eigen kraan nodig heeft om koel water te kunnen leveren. We gaan verder in op de voordelen en de nadelen  van dit toestel. Het gaat hier om de meest kostbare keuze. 

 

De voordelen van een waterkoeler op een kraanaansluiting 

Een waterkoeler met een kraanaansluiting heeft altijd genoeg water tot de beschikking. Vaak zit er geen reservoir in het toestel waardoor het water direct wordt gekoeld. Er kan dus ook geen water blijven stilstaan in het apparaat. Je hebt ook hier geen flessen met bronwater meer nodig voor het toestel dus je hebt geen hoge maandelijkse kosten. Daarnaast is er ook geen opslagruimte nodig. Het gaat om een toestel wat heel professioneel oogt in jouw keuken. Ideaal voor een thuiskantoor. Een extra voordeel is dat het toestel vaak alleen koelte produceert wanneer je water tapt. In de tussenliggende tijd staat het toestel in de waakstand. 

 

De nadelen van een waterkoeler met een kraanaansluiting 

Een waterkoeler met een kraanaansluiting heeft als groot nadeel dat het een heel duur apparaat is. Je zal flink wat glazen koel water moeten drinken voor je de kosten eruit hebt. Daarnaast is het een behoorlijk groot tafelmodel in je keuken. Je moet het wel de ruimte geven. Een plekje naast de magnetron of oven is niet goed geschikt aangezien het toestel op een koele plaats moet staan. Verder is er een aparte kraanaansluiting voor nodig. Je zal de hulp van de loodgieter nodig hebben. 

 

Een waterontharder in combinatie met de waterkoeler 

Een  veelgehoord nadeel is dat er hard water komt uit de waterkoeler op een kraanaansluiting. Daarom is het advies dat je een waterontharder laat plaatsen in jouw huis wanneer je een dergelijk toestel gaat kopen. Op die manier heb je heerlijk zacht bronwater in plaats van hard kraanwater in jouw huis. Zo wordt water drinken een feestje.