Oeps, ik heb een gasleiding geraakt! (stappenplan)

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je staat op het punt je huis te verbouwen en opeens gebeurt het ondenkbare: je hebt een gasleiding geraakt. Het is belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen om de veiligheid van jou en anderen te waarborgen. In deze stapsgewijze gids bespreken we wat je moet doen als je tijdens een verbouwing een gasleiding hebt geraakt.

Stap 1: Veiligheid voorop

Je veiligheid is de hoogste prioriteit. Zodra je beseft dat je een gasleiding hebt geraakt, stop dan onmiddellijk alle werkzaamheden en verlaat de verbouwingsruimte. Schakel elektrische apparatuur uit en zorg ervoor dat niemand in de buurt is. Rook niet en vermijd het gebruik van open vuur.

Stap 2: Bel de hulpdiensten

Bel onmiddellijk de nationale storingsdienst (0800-9009) en eventueel de hulpdiensten (112 in Nederland) en meld het incident. Geef duidelijk aan dat je een gasleiding hebt geraakt en volg de instructies van de hulpdiensten op. Ze zullen je waarschijnlijk adviseren om buiten te blijven en het gebied te markeren totdat professionals arriveren.

Stap 3: Ventileer het gebied

Als het veilig is om dit te doen, open dan ramen en deuren om het gebied te ventileren. Dit helpt om eventueel gas te laten ontsnappen en vermindert het risico op ophoping. Zorg er wel voor dat je op veilige afstand blijft en vermijd vonken of iets dat een ontsteking kan veroorzaken.

Stap 4: Sluit de gasvoorziening af

Als je weet waar de hoofdgasklep zich bevindt, sluit deze dan onmiddellijk af. Dit kan helpen de gasstroom te verminderen of stoppen. De hoofdgasklep bevindt zich meestal buiten het huis. Als je niet weet waar deze klep zich bevindt, is het belangrijk om dit van tevoren te weten voordat je met verbouwingswerkzaamheden begint.

Stap 5: Vermijd elektrische schakelaars

Tijdens een gaslek is er een verhoogd risico op ontsteking. Vermijd het gebruik van elektrische schakelaars, inclusief lichtschakelaars en stekkers. Fungerende elektrische apparaten kunnen vonken veroorzaken en een potentieel gevaar vormen.

Stap 6: Informeer je buren

Het is belangrijk om je buren op de hoogte te stellen van de situatie. Vertel hen dat er een gaslek is en vraag of ze hun woningen willen verlaten totdat professionals de situatie onder controle hebben. Het is beter om overbodig voorzichtig te zijn dan risico’s te nemen.

Stap 7: Wacht op professionele hulp

Wacht buiten op de aankomst van professionele hulpdiensten, zoals brandweer en gasexperts. Zij hebben de kennis en apparatuur om de situatie veilig aan te pakken. Volg hun instructies nauwkeurig op en ga pas terug naar het gebouw als ze aangeven dat het veilig is.

De kosten

Nu komt natuurlijk het belangrijkste gedeelte, de kosten. Stel dat je aan het graven bent in de tuin en je raakt een gasleiding. Eerst zal de brandweer langskomen om de situatie te beoordelen. De straat wordt afgesloten. Als het meevalt wordt er een energienetbeheer zoals Stedin ingeschakeld en die zullen dan langskomen. Ze moeten het gat natuurlijk breder uitgraven en dat kan even tijd kosten. Ze zijn dan zo’n 5.5 uur bezig en je kunt dan rekenen op een prijs van 591,68 euro!

 

Conclusie

Het raken van een gasleiding tijdens een verbouwing kan angstaanjagend zijn, maar het is cruciaal om kalm te blijven en de juiste stappen te volgen. Prioriteit nummer één is altijd veiligheid, gevolgd door het inschakelen van professionele hulp. Door snel en doordacht te handelen, kun je het risico op letsel minimaliseren en ervoor zorgen dat de situatie onder controle wordt gebracht. Onthoud: in geval van een gaslek is voorzichtigheid de sleutel.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: