Heb je er altijd van gedroomd om je eigen tuin te maken? Het aanleggen van een tuin kan je in principe zelf doen als je voldoende tijd vrij maakt, een goed tuinontwerp en een planning maakt, als je gebruik maakt van een stappenplan en de juiste gereedschappen op tijd in huis haalt. Vergeet daarnaast niet dat ook het onderhouden van een eigen tuin veel tijd en energie kost. Lees de tekst hieronder goed door om meer te weten over hoe je je eigen tuin kunt maken.

 

Een nieuwe tuin

Het maken van een nieuwe tuin hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het klinkt. Heb je al eens eerder een huis ingericht? Dan is het inrichten van een tuin niet heel anders. Je kunt kiezen voor het maken van een kleine tuin, maar ook het aanleggen van grote extensieve tuinen behoort tot de mogelijkheden als je tuin hier groot genoeg voor is. Kijk daarnaast vooral naar de hoeken in de tuin, aangezien die kunnen dienen voor verschillende functies waaronder een speelhoek, een vijver, een kruiden- of moestuin of een zonneterras. 

 

Soorten tuinen

De meest populaire soorten tuinen die we kunnen onderscheiden tegenwoordig zijn de moderne tuin, maar ook de klassieke tuin of een lounge, landelijke, onderhoudsvriendelijke, romantische, Japanse, Mediterrane, Engelse, Oosterse, boerderijtuin, bostuin, eco-tuin, kindvriendelijke tuin, stadstuin of een kruidentuin. Andere opties zijn een wilde tuin, rotstuin, strandtuin, prairietuin, Scandinavische, siertuin, watertuin of zelfs een jungle tuin.

 

Ideale moment

Het maken van een eigen tuin die je het beste op moment dat er mooi weer is en wanneer je van de lange dagen kunt genieten. Dit komt ook de groei van de beplanting ten goede, aangezien je vooral voor de lente en herfst moet kiezen als je een tuin wilt maken. Vergeet echter niet dat onkruid tijdens deze maanden sneller groeit en dat je op moet passen met vroege vorst.

 

De benodigdheden/Wat heb ik nodig?

Voor het maken van een eigen tuin heb je niet veel nodig. Er is slechts wat (tuin)gereedschap vereist om een tuin op de juiste manier aan te leggen. De benodigdheden die je in huis (of eigenlijk in de tuin) moet halen zijn:

 

  • Schoffel;
  • Schop;
  • Hark;
  • Snoei- en takkenschaar;
  • Cultivator;
  • Kruiwagen;
  • Grasmaaier;
  • Heggenschaar.

 

Vergeet niet om jezelf te beschermen door het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen en laarzen. Ga je met grote bomen en planten werken, draag dan ook beschermende werkkleding om ongelukken te voorkomen. Wil je grotere tools inhuren om efficiënter te werken, dan kan je bij de meeste bouwmarkten terecht.

 

Stap 1: Het tuinontwerp

Begin met het ontwerpen van de tuin door rekening te houden met zaken zoals de oriëntatie, de verhoudingen en het onderhoudswerk. Ga na of de tuin ook een speelplek voor kinderen moet hebben, een pergola, een verhoogd tuindeel, een moestuin, welke beplanting je wilt, hoeveel tijd je vrij hebt voor het werk en dergelijke. Voor een professioneel tuinontwerp kan je terecht bij een tuinarchitect. Het kost dan gemiddeld € 300 om je droomtuin te laten ontwerpen door een echte expert.

 

Stap 2: De aanleg van de tuin 

Het aanleggen van de tuin gebeurt stapsgewijs, namelijk door eerst de tuin op te meten en door vervolgens eerst de oude onderdelen te verwijderen uit de tuin. Tijdens deze stap wordt er ook vruchtbare grond vol voedingsstoffen aangebracht voor de groei van de beplanting onder ideale omstandigheden. Het is namelijk belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige bodem met een optimale structuur.

 

Stap 3: Bestrating en inrichting

Na de inrichting van de tuin moet je vervolgens aan de slag gaan met de bestrating, waarbij geldt dat je verschillende opties hebt waaronder. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een terras, een tuinpad of een oprit. Hierbij kan je gebruik maken van stapelblokken, bakstenen, grond en split, sierbestrating, terrastegels, betonklinkers en dergelijke. Je kunt de tuin ook naar wens inrichten door te denken aan de aanleg van een vijver, de plaatsing van een tuinafsluiting, het toevoegen van tuinmeubels en dergelijke.

 

Stap 4: Beplanting

Is de tuin gemaakt, dan is het tijd voor de beplanting. Plaats eerst bomen, planten en struiken om vervolgens het gazon of grasveld aan te leggen. Ga eerst na welke beplanting je in de tuin wilt door rekening te houden met zalen zoals de voedingswaarde van de grond, de lichtinval, het onderhoud en de bloeiperiode van de beplanting en de inrichting van de tuin. Voor een prachtige tuin vol mooie bloemen is het verstandig om te kiezen voor een combinatie van planten met verschillende bloeiperiodes, met meerdere hoogteverschillen en met unieke kleurcombinaties.

 

Stap 5: De verlichting

Zorg ervoor dat je tuin goed verlicht wordt. Wil je een duurzame keuze maken, kies dan voor LED-verlichting in de tuin. LED-verlichting gaat vele malen langer mee en de lichtsterkte is optimaal, waardoor je een warme en gezellige sfeer kunt creëren in je nieuwe tuin. Je kunt kiezen voor het ophangen van LED-buitenlampen, grondspots, wandlampen, verstralers, prikspots en bewegingssensoren.

 

Het onderhoud

Je tuin is nu helemaal af en je kunt lekker uitgebreid genieten van je harde werk. Vergeet echter niet om ook rekening te houden met het onderhouden van de tuin als je er lang van wilt genieten. Een tuin heeft namelijk voldoende onderhoud nodig. Hoeveel onderhoud je tuin moet hebben, hangt af van welke beplanting je kiest. Het onderhoud kan je zelf regelen, maar als je van het werk af wilt zijn heb je ook de mogelijkheid om een expert in te schakelen voor gemiddeld € 35 tot € 45 per uur.

 

Offertes vergelijken

Ben je het maken van een eigen tuin aan het overwegen, maar heb je geen tijd, heb je twee linkse handen of is je tuin te groot? Schakel dan een professionele hovenier of tuinontwerper in die je kan helpen. De beste experts vind je door eerst in je eigen omgeving rond te kijken en door offertes aan te vragen zodat je ze als vergelijkingsmateriaal kunt gebruiken. Na de vergelijking kies je voor de offerte met de goedkoopste prijs en de beste kwaliteit en voorwaarden.