Met een waterontharder krijg je hard water zacht. Zacht water brengt een hoop voordelen met zich mee, waaronder minder energiekosten, minder tijd en energie aan schoonmaken en apparaten die langer meegaan. De plaatsing van een waterontharder moet foutloos verlopen waardoor je beter een expert in kunt schakelen, al kan je met een beetje geduld en een handig stappenplan zelf aan de slag. Wil je een waterontharder gaan plaatsen en eerst weten op welke manier je dit precies moet doen? Lees dan de tekst die hieronder volgt eerst goed door.

 

Een waterontharder plaatsen

Met een waterontharder kan je kalk uit het drinkwater filteren. Kalkaanslag kan namelijk vervelende gevolgen met zich meebrengen waaronder witte hardnekkige aanslag in de badkamer en op het toilet, maar ook glazen douchewanden en in de leidingen van de vloerverwarming. Hierdoor kan het energieverbruik maandelijks stijgen aangezien je meer moet stoken en daarnaast is hard water slechts voor de gezondheid en voor de huid. Koop je een waterontharder, dan is een vakkundige montage die correct verloopt cruciaal als je zeker wilt zijn van een optimale werking en een lange levensduur. Wil je de waterontharder zelf plaatsen, zorg er dan voor dat je de juiste gereedschappen hebt en maak gebruik van een handleiding en een stappenplan.

 

Wat heb ik nodig?

Als je zelf een waterontharder wilt gaan plaatsen, dan hoef je slechts voor de materiaalkosten te betalen. Er komen immers geen arbeidskosten erbij kijken als je geen expert gaat inhuren voor de plaatsing. Hieronder vind je een kostentabel met de richtprijzen voor waterontharders per soort:

 

Soort waterontharder Aanschafkosten
Mechanische waterontharder € 700 – € 1.000
Elektronische waterontharder € 900 – € 1.500
Magnetische waterontharder € 30 – € 500

 

Stap 1: De locatie bepalen

Je gaat eerst de locatie moeten bepalen waar de waterontharder geplaatst moet worden. De waterontharder vind je meestal op een plekje in of om het huis heen waar ze minder opvallen zoals in de kelder, de garage, de berging, de meterkast, de trapkast of in de kruipruimte. De ideale plek om een waterontharder te plaatsen is zo kort mogelijk op de watermeter. Belangrijk voor het bepalen van de locatie zijn dat de waterontharder waterpas moet staan en dat het apparaat niet te dicht bij een warmtebron geplaatst mag worden.

 

Stap 2: Stroom en water uitschakelen

Denk aan je eigen veiligheid en voorkom een kortsluiting of het volledig wegvallen van de stroom. Sluit daarom de elektriciteit en de waterleiding af voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de waterontharder. 

 

Stap 3: De bypass installeren

Voor het installeren van de bypass ga je wel een installateur in moeten schakelen, tenzij je zelf elektricien bent en over de juiste gereedschappen beschikt. De installateur zal een deel van de leiding verwijderen en de bypass op de leiding monteren. Met een bypass ben je in staat om de waterontharder tijdelijk uit te schakelen zonder het onderbreken van de watertoevoer. Je kunt dan je planten sproeien met hard water of de vijver met hard water bijvullen zonder dat je kostbaar drinkwater hoeft te gebruiken.

 

Stap 4: De waterontharder aansluiten

Je kunt nu de waterontharder zelf aansluiten. Sluit zowel de aanvoerslang als de afvoerslang goed aan zoals aangegeven op de instructies. Zo zorg je ervoor dat het hard water terecht komt in de waterontharder en dat het onthard water uit de kraan komt voor gebruik in het huishouden. Hoe je de waterontharder precies moet aansluiten hangt af van het merk en het model waterontharder die je koopt. Ga in de handleiding van het apparaat na wat de correcte manier is om de specifieke waterontharder aan te sluiten.

 

Stap 5: De afvoer aansluiten

Nu de waterontharder op correcte manier is aangesloten moet je nog de afvoer van het toestel gaan regelen. De waterontharder gaat namelijk op het riool aangesloten moeten worden voor een optimale afvoer van het hard water. Het hard water wordt namelijk naar de riolering doorgespoeld zodat je slechts zacht water uit de kraan krijgt in huis. Hoe beter de afvoer van het water, des te sneller de waterontharder werkt. Hierdoor voorkom je dat het systeem traag of niet goed gaat werken.

 

Stap 6: De overloop aansluiten

Ook de overloop van de waterontharder moet aangesloten worden om te voorkomen dat het waterniveau in het zoutvat overloopt. Is het waterniveau in het vat toch te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop afgevoerd worden naar de riolering. Om de overloop aan te sluiten op de riolering moet de slang op de afvoer naar de riolering bevestigd worden.

 

Stap 7: De werking controleren

Is alles op de correcte plek, dan zal de werking van de waterontharder eerst uitgebreid getest moeten worden voordat het toestel gebruikt wordt. Maak eerst de bypasskraan open en sluit de aan – en de afvoerkraan. Open de aftapkraan, sluit de bypasskraan en open de aan- en afvoerkraan weer. Nu ga je het waterniveau in de waterontharder moeten controleren. Het ideale waterniveau in de watertank is tot maximaal 1 centimeter boven het zoutniveau.

 

Stap 8: Het onderhoud regelen

Nadat de waterontharder is geplaatst en de werking gecontroleerd is kan de waterontharder gebruikt worden. Het enige wat je nu nog moet regelen is het onderhoud. Een waterontharder moet je namelijk jaarlijks van een goede onderhoudsbeurt voorzien als je van een lange levensduur en een efficiënte werking verzekerd wilt zijn. Voor een onderhoudsbeurt betaal je gemiddeld € 60 tot € 85, afhankelijk van bij wie je inschakelt voor de klus.

 

Offertes vergelijken

 Lijkt de plaatsing van een waterontharder toch te complex, schakel dan de hulp in van een erkende installateur. Een expert kan je namelijk van professioneel advies voorzien over de aanschaf van de juiste waterontharder en zal het toestel probleemloos monteren. Kies aan de hand van een vergelijking van meerdere offertes voor de expert met de beste prijs-kwaliteitverhouding door even te checken bij welke installateur je de laagste prijs aangeboden krijgt tegen de beste kwaliteit. Je kunt zo voor de kwalitatief beste deal kiezen en bovendien zal de prijs lager en binnen je budget liggen.