Sloopwerk lijkt fascinerend, vooral als je tekeer kunt gaan tijdens het slopen van de schuur in je tuin. Slopen doe je echter niet zomaar. Je moet namelijk rekening houden met een tal van zaken en daarnaast heb je bepaalde spullen nodig. Lees de tekst hieronder goed door om na te gaan op welke manier je een schuur kunt slopen en wat de stappen zijn die je moet nemen.
Een schuur slopen
Een schuur slopen is geen ingewikkeld karwei, vooral niet als je jezelf goed voorbereidt op de zaken die bij het slopen van een schuur komen kijken. De meest populaire redenen om een schuur te slopen zijn als volgt:
- Grond in de tuin vrijmaken zodat een nieuwe constructie gebouwd kan worden.
- Een aankomende verhuizing waardoor de schuur afgebroken wordt (en eventueel weer wordt meegenomen naar het nieuwe adres).
- Als de tuin opnieuw ingericht wordt en er nieuwe plannen zijn voor de ruimte waar de schuur zich nu bevindt.
Als je zelf een schuur wilt slopen, dan is het verstandig om de hulp van vrienden of familie in te schakelen. Dit geldt vooral als het gaat om een grote schuur. Met wat geduld en hulp lukt het vast om de schuur op dezelfde dag geheel te slopen. Sloop de schuur als het buiten zonnig en warm is en voorkom vanzelfsprekend regenachtig of winderig weer. Ook slopen wanneer het buiten vriest of sneeuwt is geen slim idee.
Wat heb ik nodig?
Je hoeft niet veel materiaal te hebben om een schuur te slopen. Denk ten eerste aan je eigen veiligheid en draag daarom beschermende werkkleding. Maak ook gebruik van goede handschoenen, stevige werkschoenen, oorbeschermers, een veiligheidsbril en een mondkap. Er zijn ook bepaalde gereedschappen die je nodig hebt voor de sloop, waaronder:
- Breekhamer;
- Sloophamer;
- Slijptol;
- Beitel;
- Kruiwagen;
- Moker;
- Zaag;
- Koevoet.
Als het om een grote schuur gaat, dan is het verstandig om bepaalde elektrische machines in te huren zodat het slopen efficiënter gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een elektrische breekhamer. Hier heb je elke schuur, zowel groot als klein, binnen ‘no-time’ tot aan de grond gesloopt.
Expert inhuren of zelf slopen?
Het is mogelijk om zelf een schuur te slopen, maar ook het inhuren van een expert behoort tot één van de mogelijkheden. Je moet in dat geval wel arbeidskosten betalen. Hoeveel de arbeidskosten voor het slopen van een schuur bedragen hangt van de expert zelf af, maar ook van de grootte van de schuur, van de complexiteit van de sloop, van de afvoer van het puin enzovoorts. De kosten die bij het laten slopen van een schuur komen kijken worden overigens geschat op ongeveer € 40 tot € 55 per vierkante. Als je zelf de schuur gaat slopen, dan hoef je alleen voor de gereedschappen te betalen.
Stap 1: Een vergunning aanvragen
Om een schuur te slopen heb je meestal geen vergunning nodig. Een vergunning moet worden aangevraagd als je tijdens de sloop van de schuur meer dan 10 kubieke meter aan puin sloopt en als het slopen van de schuur het uitzicht van je huis verandert. Om na te gaan wat de exacte voorwaarden zijn van een vergunning kan je om meer informatie vragen bij de gemeente.
Stap 2: De voorbereiding
Maak de omgeving van de schuur goed schoon. Verwijder spullen zoals meubels, plantenbakken en dergelijke naast de schuur en haal al het onkruid en de begroeiing rond de schuur handmatig weg. Maak de schuur ook helemaal leeg door de inhoud te verwijderen zodat je dit tijdens het slopen niet alsnog moet gaan doen.
Stap 3: Ramen en deuren verwijderen
Je kunt nu alle binnen en buitendeuren van de schuur gaan verwijderen. Ook de ramen van de schuur kan je in hun geheel weghalen. Gaat het om grote ramen, til het materiaal dan voorzichtig samen met een vriend of familielid en gooi kostbare materialen niet zomaar weg. Je kunt soms geld maken door bepaalde sloopmaterialen zoals ramen en deuren door te verkopen.
Stap 4: Materialen verwijderen
Ga nu aan de slag met het verwijderen van de materialen zoals metaal, kunststof en hout. Je kunt ook de vloer, het plafond, het bad, het verwarmingssysteem, de leidingen, de dakbedekking en dan de dakconstructie weghalen van de schuur. Hierna hoef je slechts nog de muur volledig weg te halen tot het geheel gelijkvloers is. In bepaalde gevallen wordt ook de fundering van de schuur verwijderd.
Stap 5: Afval wegdoen
Verwacht je veel puin tijdens het slopen van je schuur? Dan is het verstandig om ook een kruiwagen te gebruiken zodat je al het tuin gemakkelijk door je tuin heen kunt vervoeren. Het sloopafval moet je overigens niet zomaar weggooien, aangezien een tuinhuisje uit meerdere materialen bestaat die hergebruikt kunnen worden. Door het puin te hergebruiken ben je overigens bewust milieuvriendelijk bezig en daarnaast voer je het afval op de correcte manier af.
Stap 6: Opruimen
Naast het slopen van de schuur moet je de ruimte nog opruimen zodat het geheel er netjes onderhouden uitziet. Nu dat al het puin is afgevoerd kan je met een bezem de overgebleven stofresten wegvegen. Hoe beter je de oppervlakte opruimt, des te mooier het aanzicht. Laat je troep staan na de sloop, dan heb je de kans dat de rommel door je tuin of zelfs door de buurt gaat verspreiden vanwege de wind.
Offertes vergelijken
Ben je van plan je schuur te slopen en heb je hier geen tijd voor of ben je geen echte klusser? Dan kan je een expert inhuren die ervaren en bekwaam is om de schuur op een professionele manier te slopen. Goede experts vind je door in je eigen regio rond te kijken en door offertes op te vragen bij de meest betrouwbare experts die je gevonden hebt. Zet de ontvangen offertes naast elkaar, vergelijk ze allemaal en kies voor de deal met de voordeligste prijs, de beste kwaliteit en de meest optimale voorwaarden. Zo weet je zeker dat je bespaart én voor kwaliteit kiest als je je schuur wilt laten slopen door een expert.