Wil je meer ruimte maken in je huis door twee slaapkamers samen te voegen tot één geheel? Dan kan dit door het verwijderen van de muur er tussenin. Door een muur te verwijderen zorg je naast extra ruimte ook voor een vergroot effect waardoor je een strakke uitstraling in huis krijgt. Een muur kan je zelf verwijderen als je de juiste gereedschappen hebt in huis en als je een stappenplan gebruikt. Als je meer te weten wilt komen over hoe je een muur moer verwijderen, lees dan de tekst die hieronder volgt eerst goed door.

 

Een muur verwijderen

Je kunt een muur in je huis verwijderen op verschillende manieren. Op welke manier je een muur moet verwijderen, wordt bepaald aan de hand van de soort muur. Een muur verwijderen kan je zelf doen, maar je kunt ook een expert inhuren voor het sloopwerk. De meeste mensen verwijderen een muur om de onderstaande redenen:

 

 • Om meer plaats te maken, bijvoorbeeld door twee ruimtes samen te voegen tot één geheel.
 • Om de ruimte efficiënter in te kunnen richten of voor een nieuwe inrichtingsstijl.
 • Om een optisch vergrotend effect te creëren binnenshuis, vooral bij kleinere ruimtes.

 

Het is echter noodzakelijk om eerst goed te checken wat voor soort muur het precies is. Gaat het om een draagmuur, dan kan je deze muur wettelijk gezien niet zomaar verwijderen en daarnaast is de muur van essentieel belang in de constructie van het pand. Verwijder je de muur toch, dan kan dit ernstige consequenties met zich meebrengen als het gaat om de stabiliteit van je huis. Als het gaat om het verwijderen van een muur zonder draagfunctie, dan kan deze wel gesloopt worden zonder enige problemen. Een draagmuur kan eenvoudig herkend worden aan de uniformiteit op elke verdieping en steeds op dezelfde plek, de afmetingen van de muur en de dikte. Een muur die gemaakt is van gipsblokken, celbetonblokken of gipsplaten is geen dragende muur. Je kunt dergelijke muren dus zonder enige problemen verwijderen.

 

De benodigdheden

Welke gereedschappen je nodig hebt, hangt af van de grootte van de sloopklus. Gaat het om een kleine muur, dan heb je genoeg aan simpel gereedschap terwijl je voor een grote muur op hoogte vaak zelfs bepaald gereedschap in moet huren. De meest nodige gereedschappen voor het slopen van een muur zijn als volgt:

 

 • Breekijzer;
 • Vuisthamer;
 • Steenbeitel;
 • Betonboor;
 • Breekhamer;
 • Slijptol;
 • Schroevendraaiers;
 • Nijptang;
 • Kruiwagen;
 • Schop.

 

Draag voor je eigen veiligheid tijdens het slopen van de muur altijd beschermende kleding, werkhandschoenen, werkschoenen, een veiligheidsbril, een stofmasker en gehoorbescherming. Gaat het om een grote muur, overweeg dan alsnog om een expert in te schakelen. Een erkend sloopbedrijf zal je gemiddeld € 35 tot € 55 kosten per vierkante meter slopen. Je bent bij het inhuren van een expert wel verzekerd van een professionele sloop en efficiënt werk waardoor je sneller klaar bent.

 

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het slopen van een muur moet je zorgen voor bepaalde voorbereidingen. Haal alle gereedschappen op tijd in huis en huur een afvalcontainer in om het puin in te storten. Je kunt ook een stortkoker huren als het gaat om het slopen van een muur op hoogte. Ga daarnaast na waar eventuele elektriciteitsleidingen lopen door een leidingzoeker te gebruiken en schakel de elektriciteit uit. Verwijder ten slotte muurbekleding, lambrisering, tegels, contactdozen en dergelijke en ga na of je vrienden of familieleden hebt met vrije tijd die je een handje kunnen komen helpen als je de muur gaat slopen.

 

Stap 2: De sloop

Hoe je de muur precies moet slopen hangt af van wat voor soort muur het gaat. Gaat het om een stenen muur, dan kan je een betonboor gebruiken om gaten te boren in de muur. Je kunt nu een beitel of een vuisthamer gebruiken om de stukken muur tussen de gaten weg te slopen. Bij een muur van celbetonblokken heb je een slijptol nodig om een zaagsnede te maken om het deel van de muur die je wilt slopen. Dit deel kan je dan met een vuisthamer eruit slaan. Als het gaat om een muur van gipsplaat, dan kan je gaten in de muur met een vuisthamer blijven slaan en vervolgens met een breekijzer de gipsplaten los wrikken tot de hele muur gesloopt is.

 

Stap 3: Afval opruimen en afvoeren

Is de muur helemaal gesloopt? Dan moet je het puin nog opruimen en de muur nog afwerken. Verwijder eventuele deurposten of kozijnen en ruim al het puin tussen het slopen door netjes op door ze te scheiden op de juiste manier. Met een kruiwagen kan je gemakkelijk en snel op en neer gaan als de muur zich ver van de container bevindt. Door de ruimte opgeruimd te houden hou je voldoende ruimte vrij zodat je veilig en gemakkelijk kunt werken. Ronddwarrelend stof kan je voorkomen door regelmatig met een tuinslang en plantenspuit te besproeien. Heb je een container ingehuurd om puin weg te gooien? Zorg er dan voor dat de container opgehaald wordt en op de juiste manier wordt afgevoerd.

 

Stap 4: Schoonmaken

Maak de ruimte waar de muur zich bevond nu schoon door een bezem en schop te gebruiken. Veeg alle stof en puinresten weg of maak gebruik van een stofzuiger zodat je ook in moeilijk te bereikbare hoekjes kunt komen. Dweil de vloer vervolgens en ga met een vochtig doekje langs de randen om het resterend stof te verwijderen van de oppervlakte. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger om het beschadigen van je huis te voorkomen en gebruik geen chemische reinigingsmiddelen voor het schoonmaken van de oppervlakte.

 

Offertes vergelijken

Zoals je merkt hoeft het verwijderen van een muur geen moeite te kosten, maar als je hier geen tijd voor hebt of als je twee linkerhanden hebt, schakel dan een erkend sloopbedrijf in. De beste sloopbedrijven vind je door rond te kijken in je omgeving, offertes op te vragen en te vergelijken zodat je kunt nagaan bij welk bedrijf je kunt profiteren van de deal met de laagste prijs en de beste kwaliteit.