We leven in een tijdperk waarin de kunststof kozijnen duidelijk aan een opmars zijn begonnen. Het materiaal is dan ook met het blote oog vaak niet meer van hout te onderscheiden. Wanneer u kunststof kozijnen wilt gaan aanschaffen is het goed om eerst onderstaand stappenplan door te nemen. We hebben tevens bij een aantal leveranciers prijzen voor u opgevraagd.

kozijnen

Kozijnen kopen? Vergelijk eerst!

Hoeveel bent u kwijt voor kunststof kozijnen

We vroegen offertes op voor kunststof kozijnen. We kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd.
|

Wat voor materiaal schaft u aan Eigenschappen van het materiaal Prijs
Kunststof kozijnen Normale variant kunststof kozijnen voor kleine tot middelgrote ramen Tussen 715 en 805 euro
Kunststof kozijnen Extra verstevigde variant kunststof kozijnen voor middelgrote tot grote ramen kozijnen met HR+++ glas Tussen 815 en 1020 euro
Kunststof schuifpui Schuifpui van kunststof met extra versteviging in het frame Tussen 820 en 980 euro

 

Stap 1: Weet wat u wilt gaan kopen

Kunststof kozijnen zijn er in enorm veel varianten. Voordat u ze gaat aanschaffen is het goed om exact op een rij te hebben wat u precies wilt gaan kopen. Denkt u daarbij onder andere aan de volgende aspecten:

  • Het materiaal wat u wil hebben. Kunststof kozijnen zijn er in heel veel prints en diverse profielen. Het is goed om vooraf een idee te hebben van de kozijnen die u graag wil gaan laten plaatsen in uw huis. Het materiaal kunststof is er doorgaans in meerdere houtprints. Deze prints kunnen in één kleur of met een fotoprint zijn. Het is aan u welk materiaal u kiest.
  • De kleur van het materiaal. U kiest kunststof kozijnen doorgaans vanwege het gemakkelijke onderhoud. Dat houdt echter ook in dat u de kozijnen niet gemakkelijk kunt overschilderen in een andere kleur. U kunt dan ook kiezen voor meerdere kleuren voor uw kozijnen waarbij een fotoprint van hout het modernste is. Denkt u eraan dat u voor de levensduur van de kozijnen aan uw kleurkeuze vast zit. Een kleurkeuze die op een moment in de mode is zal dat later niet meer zijn. U zit dan met kozijnen in een gedateerde kleur. Dat is goed om in de gaten te houden.
  • Het profiel wat u wilt. Kunststof kozijnen kunt u kopen in meerdere profielen. Het ene profiel met een houtnerf zal gevoeliger zijn voor het vasthouden van vuil dan een ander profiel wat gladder en strakker is. Bedenkt u dan ook goed wat de voor- en nadelen van een bepaald profiel zijn. Een profiel wat mooi is maar waar u straks alsnog iedere week een doekje over moet halen om het mooi te houden kan een behoorlijke tegenvaller zijn.

Stap 2: Weet welk glas u gaat kopen

Kunststof kozijnen koopt u doorgaans met een bepaald soort glas erin gezet. In de meeste gevallen is dat HR++ glas. Het kan echter ook zijn dat u kozijnen koopt die een zwaardere kwaliteit glas erin hebben zitten. HR+++ glas mag dan nog niet zo heel erg populair zijn; het is wel een veiligere variant van glas. Dit glas kan niet zomaar in elk willekeurig kunststof profiel worden gezet. Het materiaal moet namelijk extra verstevigd zijn om te voorkomen dat kozijnen overbelast raken en gaan beschadigen. De kozijnen die u koopt met dit glas erin zullen dan ook een extra versteviging moeten hebben. Er wordt een verstevigende stalen constructie aangebracht in het profiel om het geheel te steunen.

 

Stap 3: De indeling bepalen

Laat u kunststof kozijnen maken voor in uw huis dan is het goed om vooraf de indeling van de ramen te bepalen. Traditionele ramen hebben een functie waarmee u ze kunt openen en er zijn vaste ramen. Tegenwoordig hebben kunststof kozijnen echter veel meer functies. Zo kunt u kiezen voor kozijnen met een draai-kiep functie. Daarnaast kunt u ook kiezen voor kozijnen die uit meerdere delen bestaan dan het originele raam. Op die manier kunt u zelf een indeling bepalen. Denkt u er wel aan dat een geheel andere indeling van een raam niet zomaar mogelijk is wanneer het raam aan de voorkant van uw huis zit. U mag namelijk met uw nieuwe kozijnen niet zomaar het straataangezicht veranderen.

 

Stap 4: Hoe betaalt u de kozijnen

Kunststof kozijnen kunt u op meerdere manieren betalen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Een tweede hypotheek. Kunststof kozijnen, eventueel samen met zaken als een schuifpui, kunnen een behoorlijke kostenpost zijn. U kunt er een tweede hypotheek voor afsluiten aangezien ze de verkoopwaarde van uw woning behoorlijk verhogen. In dat geval gaat u maandelijks meer betalen voor uw hypotheek in plaats van dat u uw spaargeld moet aanspreken.
  • Eigen middelen. U kunt kunststof kozijnen uiteraard betalen uit eigen middelen. Daaronder verstaan we dat u ze betaalt met spaargeld. U heeft in één keer een behoorlijke uitgave. Deze zal niet gelijk rendement opleveren. Wanneer uw spaargeld vaststaat met een hoge rente is het dan ook de vraag of het de moeite waard is om het op te nemen.
  • Een financiering. Veel leveranciers van kunststof kozijnen bieden u de mogelijkheid om deze op afbetaling te kopen. De leverancier doet zaken met een kredietverstrekker voor het verkopen van kozijnen met een krediet. Bedenk dat het afsluiten van een dergelijk krediet misschien de snelste weg is, maar dat de aflossing een behoorlijk hoge rente heeft.

Stap 5: Wie huurt u in

Bestelt u kunststof kozijnen, dan is het goed om eerst goed rond te kijken wie u inhuurt. Dat doet u door eerst offertes op te vragen. Die vraagt u op met onderstaande knop. Vervolgens vergelijkt u ze aan de hand van de onderstaande checklist:

  • Prijzen van materiaal vergelijken. De ene leverancier kan de materialen op een goedkopere manier verkrijgen dan de andere. Het is goed om de materiaalprijzen te vergelijken.
  • Het arbeidsloon vergelijken. Daarbij dienen het uurloon en het aantal te werken uren uitgesplitst te staan.
  • Prijzen inclusief BTW.
  • De kilometerkosten uitgesplitst. Door te kiezen voor een leverancier uit uw eigen omgeving bespaart u hier behoorlijk op.