U ziet het geregeld wanneer u buiten loopt. Een gazon wordt opeens ontsierd door een aantal kraters. Deze kraters blijken molshopen te zijn. De mol is een diertje wat vanaf het vroege voorjaar letterlijk de kop kan opsteken. Het zijn echte slopers; hele gazons kunnen verzakken door een gangenstelsel wat er onder wordt gegraven. Wanneer u last heeft van mollen is het logisch dat u daar vanaf wilt. We hebben voor u prijzen opgevraagd bij ongediertebestrijders die deze dienst voor u uitvoeren. Daarnaast maakten we voor u een stappenplan om van mollen af te komen.

Ongediertebestrijding

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel betaalt u voor het bestrijden van mollen

We vroegen offertes op voor het bestrijden van mollen. We kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd.

Welke methode laat u toepassen Omschrijving van de methode Prijs
Diervriendelijke methode Plaatsen van kooien in de mollengangen, verwijderen van mollen en verplaatsen naar een ander leefgebied in de natuur. Tussen 165 en 195 euro
Dieronvriendelijke methode Plaatsen van klemmen aan het einde van de mollengangen, verwijderen van dode mollen Tussen 105 en 135 euro
Sonar apparaatjes om zelf mollen mee te verwijderen Plaatsen van één of meerdere sonar apparaatjes in uw tuin waarmee u mollen weghoudt Tussen 35 en 60 euro per apparaatje

 

Stap 1: Een principiële keuze

Het bestrijden van mollen kan op twee manieren. Welke u kiest is volledig aan u; het is een principiële keuze. Mollen zijn dieren die voor flink wat overlast kunnen zorgen maar die er daarnaast ook heel mooi en fascinerend uit zien. Daarnaast zijn het insecteneters waardoor ze uw tuin kunnen beschermen tegen ongedierte wat hun nest in de grond en tussen de struiken maakt. We hebben de beide methodes voor u toegelicht:

  • De diervriendelijke methode. Hierbij worden in de gangen van de mol vallen gezet. Deze vallen bestaan uit een kooi waarvan het poortje dichtslaat wanneer de mol erin zit. De mol kan er vervolgens niet meer uit en u kunt de mol doeltreffend verwijderen. Het is hierbij wel zaak dat u de mol in de kooi zo snel mogelijk na het vangen verwijdert waarna u het diertje zo snel mogelijk elders de vrijheid teruggeeft. Een mol heeft namelijk een stofwisseling die enorm snel is. Wanneer de mol langer dan een dag geen eten kan vinden zal hij sterven van de honger. Het is dan ook zaak dat u deze methode alleen uitvoert wanneer u zeker weet dat u de val snel kunt verwijderen.
  • De dieronvriendelijke methode. Deze methode werkt wat radicaler dan de diervriendelijke methode. De mol zal namelijk in de mollenklem komen waarna deze dicht slaat. U treft dus altijd een dode mol aan in de klem. Dit is de methode wanneer u zeker wilt weten dat de mol niet meer terugkeert naar de burcht die hij in uw tuin heeft gegraven. Wanneer u een mol eerder heeft uitgezet in een ander gebied is de kans aanwezig dat deze weer terugkeert. Een mol zal immers altijd zijn geursporen achterlaten in uw tuin en die vindt hij met hetzelfde gemak weer terug. Mollen mogen dan een zeer slecht zicht hebben; met hun reukvermogen is doorgaans weinig mis.

Stap 2: als vangen u net een stap te ver gaat

Mollen hebben een uitermate beperkt zicht maar hun gehoor is geweldig. Het is dan ook overduidelijk dat mollen een hekel hebben aan harde geluiden. Daarnaast hebben ze ook een uitgesproken hekel aan de trillingen in de grond. Wanneer u last heeft van mollen kunt u dus overgaan tot een andere methode om ze te vangen. U schaft een apparaatje aan wat een ultrasoon geluid maakt waardoor de mollen snel een ander leefgebied zullen zoeken. Deze apparaatjes maken een geluid wat u zelf niet kunt horen, en dat is de reden waarom u altijd zult moeten gissen naar de correcte werking van dit apparaat. Wanneer u een oplossing wilt treffen die goedkoper is kunt u de volgende manier gebruiken. U zet een plestic fles zonder bodem met de hals naar boven in de grond. Wanneer het waait zal de wind door de fles heen blazen waardoor er een trillend en fluitend geluid wordt geproduceerd. De mol zal vrij snel na het plaatsen van een dergelijke fles verdwijnen naar een ander gebied.

 

Stap 3: Een ongewenste geur

Omdat mollen zo’n goed ontwikkeld reukvermogen hebben is het ook mogelijk dat u ze verdelgt met een bepaalde geur. U kunt in de handel middelen kopen die een geur van Keizerskroon en Kruisbladwolfsmelk verspreiden. Deze geuren zijn zodanig dat de mol een ander leefgebied zal gaan opzoeken. Heeft u een moestuin en wilt u die vrij houden van mollen dan plant u een knoflookplant. Mollen hebben hier ook een hekel aan en ze zullen uw moestuin zeker mijden na het planten hiervan.

 

Stap 4: Een verdelger bellen

Wilt u van een mollenplaag af en lukt het u maar niet om de dieren doeltreffend te bestrijden dan belt u een ongedierteverdelger. U vraagt eerst offertes op met deze knop. Vervolgens vergelijkt u ze op een aantal punten.

  • De materiaalkosten. Daaronder verstaan we de kosten van mollenklemmen en/of mollenkooien.
  • De kosten van het arbeidsloon. Een mollenbestrijder zal in het geval van een diervriendelijke methode zeer geregeld moeten controleren of er een mol gevangen is. Hiervoor betaalt u een aantal uren tegen een bepaald tarief.
  • De kilometerkosten. Juist omdat een bestrijder meermalen moet terugkomen betaalt u kilometerkosten. Deze vergelijkt u door een ongediertebestrijder uit uw eigen omgeving te kiezen.