De zon kan behoorlijk branden in de zomers. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een goede zonwering te kopen om het binnenshuis niet al te warm te krijgen. Wie zonwering koopt kiest steeds vaker voor screens. We keken naar de prijzen van screens en we maakten een stappenplan: het zorgt ervoor dat u bij de aanschaf tot een weloverwogen keuze komt.

Zonwering

 
Zonwering kopen? Vergelijk & bespaar

Hoeveel kosten screens

We informeerden bij diverse leveranciers naar de prijzen van screens. We ontvingen de volgende prijsopgaven.

Wat voor type screens koopt u Omschrijving Prijs
Screens standaard Screens met een breedte tot 320 cm Tussen 125 en 240 euro
Screens stormvast Screens met een ritsscreen tot 400 cm en een extra smalle kast Tussen 265 en 450 euro
Screens Large Screens met een ritsscreen tot 500 cm Tussen 143 en 490 euro
Screens Xlarge Screens met een ritsscreen en een maximale afmeting van 600 bij 600 cm Tussen 483 en 670 euro

 

Stap 1: Wat voor raam heeft u

De keuze voor een screen wordt in eerste instantie bepaald door het model raam wat u heeft.

  • De breedte van de ramen. Heeft u smalle ramen dan maakt het weinig uit wat voor categorie screens u gaat kopen. Het breekpunt voor een type screen ligt ergens bij 300 centimeter. Tot deze breedte zijn screens redelijk gemakkelijk te bedienen. Daarnaast kunt u genoegen nemen met een standaard sterkte van het doek van de screens en het buismechanisme. Heeft u een raam wat breder is, dan stelt dat hogere eisen aan het doek van de screens. U wilt immers niet met lelijke naden in het midden van een screen komen te zitten. Een bredere screen zal dus wat meer kosten met zich meebrengen.
  • De hoogte van de ramen. Wanneer u hoge ramen heeft dan kunt u ook niet zomaar ieder willekeurig model screens aanschaffen. U moet dan echt screens nemen die daar qua stoflengte en sterkte op berekend zijn. Screens die van een mindere kwaliteit materiaal gemaakt zijn zullen namelijk in het midden gaan hangen of niet goed strak gespannen worden. Er zijn speciale Xlarge screens die wel tot een hoogte van 600 centimeter kunnen gaan. Deze screens zijn dus ook uitermate geschikt voor design woningen.

Stap 2: Uw behoefte aan licht

Screens zijn in meerdere dichtheden verkrijgbaar. De meeste screens die u in de handel tegenkomt zijn zodanig geweven dat er geen licht meer doorheen kan komen. Wanneer u echter in de zomermaanden wel de zon wil buitenhouden maar het licht wil binnenhalen is het aan te raden om screens te kopen die zodanig geweven zijn dat ze licht doorlaten. Deze screens kosten doorgaans wat meer per vierkante meter. Ze voorkomen echter dat u in een pikdonker huis zit in de zomermaanden.

 

Stap 3: Als het oog wat wil

Screens hebben altijd een kast bovenin zitten. Die kast zal voor velen niets uit maken, maar sommigen vinden het een doorn in het oog. Het is dan ook voor die mensen dat er screens zijn met een kast die smaller is uitgevoerd. De screens zullen wat kostbaarder zijn hierdoor, maar ze geven uw huis wel een wat beter afgewerkt uiterlijk. Ook wanneer de screens aan de binnenkant van uw ramen bevestigd zijn is dit van het grootste belang. U wilt immers binnenshuis zo min mogelijk ruimte inleveren voor de screens die u koopt.

 

Stap 4: Kies het bedieningsgemak

Screens zijn prachtig om te zien en uitermate praktisch. Daar staat wel tegenover dat ze behoorlijk zwaar te bedienen kunnen zijn. We hebben een paar methodes op een rij gezet om de screens te bedienen.

  • De standaard methode met band. Screens kunt u standaard binnenshuis of buitenshuis met een trekband bedienen. Dit systeem zal behoorlijk wat kracht vergen; vooral het omhoog trekken van de screens kan zwaar gaan. Het is dan ook zaak dat u dit systeem alleen kiest bij wat kleinere screens. In andere gevallen zal het u echt gaan opbreken wanneer u meerdere screens na elkaar moet openen. Het sluiten van screens gaat daarentegen gemakkelijk met een trekband. U zult moeten oppassen dat de screens niet te snel sluiten waardoor schade kan ontstaan.
  • De methode met een draaistang. U kunt kiezen voor een sluiting die u ook bij zonwering aantreft. U sluit de screens in dat geval met een draaistang. Dit is een methode die minder kracht kost dan de bandmethode. Daar staat tegenover dat het een klus is waarmee u nog wel even bezig bent wanneer u alle screens wilt openen of sluiten.
  • De methode met de motor. U kunt een motor in screens laten plaatsen. In dat geval zullen de screens met één druk op de knop openen of sluiten. U betaalt meer voor de buismotor maar daar staat behoorlijk wat meer gebruikersgemak tegenover.
  • De methode met de zon-wind installatie. U kunt ervoor kiezen om screens te laten bedienen met een zon-wind mechanisme. In dat geval wordt het screen automatisch uitgedraaid wanneer de zon begint te schijnen. Is de zon weg, dan wordt het screen weer ingedraaid. Gaat het waaien, dan zal de screen ook automatisch sluiten. Heeft u geen mechanisme wat de screen automatisch laat sluiten bij wind, schaft u dan een variant aan die stormbestendig is.

Stap 5: Screens gaan aanschaffen

Gaat u over tot de aanschaf van screens, dan is het goed dat u eerst offertes opvraagt. Dat doet u met de onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat vergelijken doet u op de volgende punten:

  • De prijs van de materialen. Daaronder valt niet alleen het materiaal van de screens zelf, maar ook van de bevestigingsmaterialen. Deze moet u in veel gevallen nog extra aanschaffen.
  • De prijs van het arbeidsloon. Screens kunt u het beste laten bevestigen. Kijkt u naar het aantal ingecalculeerde uren en het uurloon om tot een goede vergelijking te komen.
  • De prijs moet met de BTW erbij in zijn.