Top 6 oorzaken kosten verbouwing overschrijding

Een verbouwing aan je huis is altijd fijn. Het kan echter ook de reden van veel financiële ellende zijn. We keken voor je naar de top 6 oorzaken waardoor de kosten van een verbouwing uit de hand lopen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet, samen met de oplossing om dit probleem bij voorbaat te tackelen.

Met stip op 1: Niet goed weten wat je wil

Zorg ervoor wanneer je gaat verbouwen dat je exact weet wat je wil. Een onduidelijke omschrijving als ‘we willen de badkamer verbouwen’ of ‘we willen de zolder bewoonbaar maken’ zorgt voor een vage omschrijving die wordt doorgegeven naar de aannemer. Deze zal vervolgens met een plan komen voor de klus waarbij hij geen rekening houdt met jullie bouwbudget. Wanneer jij geen vragen stelt aan de aannemer kom je voor een dure rekening te staan. Wees daarom altijd duidelijk bij je opdracht. Zeg bijvoorbeeld ‘We willen een zolder die een geïsoleerd dak heeft en die door een tussenwand in twee delen wordt gescheiden. Van ieder deel willen we een slaapkamer maken’. De aannemer kan met jullie wensen aan de slag gaan en aan de hand daarvan kan hij een ontwerp maken.

Op 2: afspraken die niet duidelijk zijn

Je kan bij een verbouwing uiteraard vertrouwen dat jouw netwerk wel kan meehelpen. Denk eraan dat een toezegging die ooit tijdens een borrel is gedaan geen harde afspraak is die je met iemand hebt gemaakt. Ga je dus een verbouwing plannen waarbij je op je eigen netwerk rekent, spreek die mensen dan ook aan en maak afspraken met ze. Spreek af wie er komt helpen met het slopen van een muur, spreek af wie er helpt bij het bouwen van een nieuwe tussenmuur. Spreek duidelijk af wie er komt schilderen et cetera. Daarnaast moet je niet met een aannemer een vage afspraak maken. Zeg niet dat je ‘een deur’ wil hebben. Omschrijf wat voor deur je wil en blijf daarbij binnen je eigen budget. Doe je voorwerk.

Op 3: de planning loopt uit.

Dit gebeurt helaas maar al te vaak bij een verbouwing. De planning loopt uit. Er zou buitenwerk worden gedaan maar het regent, of er zou een stukadoor komen maar deze is op de afgesproken dag ziek. Zo kan het nog wel even doorgaan. Een verbouwing heeft een begindatum die je hebt afgesproken met de aannemer en een einddatum. Iedere dag dat je over de einddatum heen gaat kost het extra geld. Denk daarbij aan arbeidsloon maar ook aan de huur van een vakantiehuisje waarin je tijdelijk woont. Denk er dus aan dat je duidelijk een vaste datum afspreekt. En bespreek dagelijks even of de targets van een bepaalde dag zijn gehaald.

Op 4: Wees duidelijk in je keuzes

Jij bent de opdrachtgever en dat houdt in dat je tijdens de bouw keuzes moet maken. Er moeten nieuwe deuren en kozijnen worden besteld. Daarnaast moet je op tijd beslissen welke bouwmaterialen er worden aangeschaft. Dit is iets waar de aannemer contact met jou over opneemt. Je moet op tijd een besluit nemen en daarnaast moet je bij je keuze blijven wanneer deze is gemaakt. Het kan zijn dat je voor meerkosten komt te staan daardoor doordat een aanschaf toch te duur uitvalt. Je kan dan niet meer terug. Daarom hak je ruim voor die tijd al bepaalde knopen door. Zo voorkom je hoge extra kosten.

Op 5: een slechte communicatie

Aannemers zijn doorgaans beter in werken met hun handen dan in communicatie. Toch is dit een belangrijk onderdeel van een verbouwing. Het kan als gevolg hebben dat een aannemer op eigen houtje beslissingen gaat nemen. Aangezien aannemers ook niet zo goed zijn in het berekenen van kosten gaat het dan mis. Maak dus vooraf een calculatie en een duidelijke bindende offerte waar alle partijen zich aan houden. Een mondelinge vage afspraak is dus geen duidelijke communicatie. Het klinkt allemaal niet zo vriendelijk en heel zakelijk maar het voorkomt een drastische overschrijding van je bouwbudget.

Op 6: Een aannemer ‘carte blanche’ geven

Bij een verbouwing hoor je vooraf een bindende offerte op te stellen waar zowel jij als de aannemer je aan houden. Dit kan echter bij sommige aannemers voor problemen zorgen waardoor zij er onderuit weten te komen. Er wordt dan een ‘blanco cheque’ afgegeven waardoor jij alle grip op je bouwbudget kwijt raakt. Ga dus niet akkoord met uitspraken als ‘het komt allemaal goed, geloof mij’ of bijvoorbeeld ‘ik kan vooraf nog niet zeggen hoeveel het kost, dat zien we als het klaar is’. Wordt er toch geen budget afgesproken, overleg dan dagelijks met de aannemer hoeveel hij al van jouw bouwbudget heeft uitgegeven. Zo houd je het overzicht op de uitgaven.

Aandachtspunten bij een verbouwing

Naast deze punten is er nog iets waar je goed rekening mee dient te houden bij een verbouwing. Prijzen worden door een aannemer vaak exclusief de BTW vermeld. Reken dit wel om naar prijzen inclusief de BTW. Het scheelt 21 procent en dat is flink wat in het geval van een verbouwing. Betaal je een verbouwing uit je spaargeld? Overweeg dan of het niet handiger is om dit te doen vanuit een tweede hypotheek of een aanvulling op je bestaande hypotheek. Zo houd je een deel geld achter de hand voor noodgevallen en voor als de kosten toch uitlopen. Laat bij een tweede hypotheek wel uitrekenen of de kosten van de verbouwing wel gelijk zijn aan de waardevermeerdering van je huis.

Betaal niet teveel

Selecteer eerst een aannemer voor je een verbouwing uitbesteedt. Dat doe je met het vergelijken van prijzen. Met onderstaande button ontvang je een aantal offertes van lokale aannemers om naast elkaar te leggen. Op die manier weet je zeker dat je niet de hoofdprijs betaalt en daarnaast weet je ook dat de kilometerkosten niet te hoog zullen oplopen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op:

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x