Een televisie- en internetabonnement sluit je meestal per jaar af. Je kunt ook kiezen voor een contract van 2 jaar looptijd of een contract dat maandelijks opzegbaar is. De betalingen gaan of per maand of per jaar. Vaak krijg je korting als je per jaar betaalt, maar dat betekent ook dat je in één keer honderden euro’s op moet hoesten. De meeste mensen kiezen er daarom voor om per maand te betalen. Hier vind je alle informatie over de prijzen per maand voor de basiscontracten bij verschillende grote providers in Nederland.

Vergelijk gratis tv en internet

De kosten

De prijs die je maandelijks betaalt is natuurlijk verschillend per provider. Daarnaast krijg je als nieuwe klant vaak speciale aanbiedingen, zoals een korting of een welkomstgeschenk. Onderstaand overzicht vertelt je wat je per provider maandelijks voor hun basispakket betaalt, welke kortingen er zijn en ook van welke andere acties je gebruik kunt maken.

Provider Korting en acties Prijs per maand
KPN 3 maanden €12,50 korting, gratis monteur €51,50 – €74,49
NLE 9 maanden €10 korting €39,95 – €67,50
Caiway 3 maanden voor €39 per maand €48,45 – €72,50
Online.nl 6 maanden €10 korting, gratis Fox Sports 1, 3 en 5 Eredivisie €39 – €72,50
T-Mobile 6 maanden €10 korting, gratis Fox Sports Eredivisie €42 – €65
Tele2 6 maanden €4 korting €33 – €40
Telfort 3 maanden €12,50 korting €42,50 – €55
XS4ALL 3 maanden €17,50 korting, gratis wifi versterker cadeau €56 – €83,50
Youfone 6 maanden €22 korting €41,95
Ziggo 3 maanden minimaal €5 korting €39,50 – €83,50
  • De goedkoopste optie: de laagste maandprijs vind je bij Tele2. Voor €33 per maand (de eerste 6 maanden betaal je €29) ontvang je dan 20 Mbit/s ADSL internet en 34 televisiezenders. Het is echter altijd verstandig om ook de jaarprijs te bekijken, want op jaarbasis is NLE goedkoper. Dat komt door de hogere maandelijkse kortingen. Voor €39,95 per maand (de eerste 9 maanden betaal je €29,95) ontvang je dan 100 Mbit/s ADSL internet en krijg je 70 televisiezenders.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je in Nederland echter meer voor je pakket en de prijzen beginnen dan rondom de €43 per maand. Daarvoor kun je bij Telfort 50 Mbit/s glasvezel internet krijgen en 54 televisiezenders. De eerste 3 maand betaal je dan maar €30.
  • De duurste optie: gaan we kijken naar de duurste opties, dan kom je uit bij XS4ALL en Ziggo. Deze twee providers geven je voor €83,50 razendsnel internet (tot 500 Mbit/s). Bij XS4ALL gaat dit via de glasvezel kabel en bij Ziggo via de COAX-kabel waardoor je internet erg stabiel zal zijn. Daarnaast krijg je bij XS4ALL een gratis wifi-versterker cadeau waarmee je door je gehele woning, van kelder tot zolder, wifinetwerk hebt.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De bovenstaande prijzen zijn voor de basispakketten, maar de kans is dus groot dat jij duurder uitkomt dan wat hier gegeven wordt. Tijdens het samenstellen van je pakket heb je enkele keuzes te maken waarmee je de prijs van je internet en televisie direct beïnvloedt.

  • Het type internet: je kunt je internet op verschillende manieren ontvangen. De meest gangbare manieren zijn via de glasvezelkabel, via de telefoonlijn (ADSL) of via de televisiekabel (COAX). Onderstaand overzicht geeft aan wat je van deze drie opties kunt verwachten.
Kabelinternet

·       Internet via COAX kabel

·       Stabiel

·       Snel (200 Mbit/s)

·       Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt

·       Duurder dan DSL, goedkoper dan glasvezel

·       In de meeste huizen aanwezig

·       Tv-kijken heeft geen invloed op de snelheid van je internet

·       Weinig providers bieden dit aan (Ziggo, Delta)

DSL

·       Internet via de telefoonkabel

·       Goedkoopst

·       Minder stabiel

·       Maximaal 100 Mbit/s

·       In de meeste huizen aanwezig

·       Tv kijken kan invloed hebben op de snelheid van je internet

·       Aangeboden snelheid door provider is een maximum

·       Snelheid wordt bepaald door de lengte van de kabel naar de centrale

Glasvezel

·       Internet via glasvezelkabel

·       Duurst

·       Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt

·       Zeer stabiel

·       Snel (1Gbit/s mogelijk)

·       Up- en downloadsnelheid is hetzelfde

·       Tv kijken en kabellengte hebben geen invloed op de snelheid van je internet.

·       Nog lang niet overal in Nederland beschikbaar

  • De provider: vervolgens zijn er verschillen in prijzen per provider. Als je voor KPN kiest, bijvoorbeeld, dan weet je dat je niet de goedkoopste keuze maakt, maar dat je wel uitmuntende service zal ontvangen. Zoek je een basispakket met meerdere standaard kanalen, dan is Ziggo geen verkeerde keuze, maar per maand betaal je dan dus wel meer.
  • De extra opties: als laatste zijn er de extra opties nog waar je uit kunt kiezen. Elke extra dienst die je afsluit heeft direct invloed op je maandprijs. Deze zijn per provider verschillend, maar wel soortgelijk. Zie ook de onderstaande tabel.
Extra optie Bijzonderheden Prijs per maand
Extra ontvanger Een tweede televisie aansluiten met een ontvanger €3
Sneller internet Wanneer je de snelheid van je internet wilt opkrikken Vanaf €5 extra
Wifi-versterker Een groter bereik thuis, dus ook op zolder en in de tuin €80 eenmalig
Interactieve tv Televisie die je kunt opnemen en pauzeren €3
Spotify Geeft je toegang tot miljoenen nummers €8,99 – €13,99
Veilig internet Antivirussoftware en beveiligingssoftware €4
Zenderpakketten Verschillende zenderpakketten (sport, erotiek, film etc.) €2,50 – €24,95

Interessante bespaartips

Wil je de maandelijkse kosten zo laag mogelijk houden? Gebruik dan deze handige bespaartips.

  • Begin klein: de meeste providers geven je de mogelijkheid elk moment je abonnement uit te breiden. Als je eerst met en basispakket begint en kijkt hoe dit bevalt, ben je later minder geneigd om extra pakketten aan te schaffen dan wanneer je je abonnement aan het samenstellen bent.
  • Vergelijk providers: door een goede vergelijking te maken van wat de markt je aanbiedt en voor welke prijs, kun je vaak aardig wat geld besparen op je maandkosten.

Abonnementen vergelijken

Begin hier met het maken van je vergelijking door de tv internet vergelijker te gebruiken. Bespaar elke maand geld door exact te bekijken wat de providers op dit moment te bieden hebben.