Vergunning voor een warmtepomp aanvragen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Voor veel gezinnen is het tegenwoordig bijzonder belangrijk geworden om te kunnen besparen op de kostprijs van hun energiefactuur. Het is wat dat betreft algemeen bekend dat het op temperatuur houden van een woning met behoorlijk veel energie gaat lopen. Een groot deel van uw energiefactuur is dan ook hiervan afkomstig. Om de kostprijs van het energieverbruik terug te dringen en tegelijkertijd de nodige aandacht te spenderen aan het milieu kiezen steeds meer mensen er voor om in hun woning gebruik te maken van een warmtepomp. Wat veel mensen echter niet weten is dat er zowel voor een open als gesloten systeem een vergunning kan moeten worden aangevraagd.

warmtepomp

Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen

Vanaf 1 juli 2013 is het voor iedereen die er voor kiest om een open of gesloten systeem met warmtepomp te plaatsen verplicht om hiervoor een vergunning aan te vragen. Daarnaast dient er voor het plaatsen van dergelijke systemen ook steevast een melding te gebeuren bij de gemeente. Er gelden op dit vlak ook enkele bijzondere omstandigheden, namelijk:

  • Wanneer er sprake is van een OBM-vergunning

Gesloten systemen die beschikken over een vermogen dat groter is dan 70 KW kunnen onderworpen zijn aan een omgevingsvergunning. In een dergelijke situatie wordt het systeem ingevoerd in het Landelijke Grondwaterregister welke na een periode van 24 uur zichtbaar wordt op WKOtool. Dit overzicht is nodig omdat warmtepompsystemen die te dicht bij elkaar staan een negatieve impact kunnen hebben op elkaars rendement en dat is uiteraard niet de bedoeling.

  • Grondwaterwet

Tot slot is er ook nog de grondwaterwet. Deze wetgeving stelt dat er bij open bronsystemen een verplichte vergunningstoetsing dient te gebeuren door de provincie.

Wilt u met andere woorden ook een systeem met warmtepomp plaatsen in uw woning? Hou dan in ieder geval altijd rekening met het al dan niet noodzakelijk zijn van een vergunning of vergunningstoetsing.

Meer info op warmtepomp-info.nl, zie ook: subsidie warmtepomp.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: