Wanneer u in Nederland woont en een eigen huis hebt, bent u verplicht om een energiecontract af te sluiten bij een van de aanbieders in Nederland. U heeft wel alle vrijheid om zelf te kiezen bij welke leverancier, welk type en hoe lang u wilt dat de looptijd van het contract is. De looptijd is heel simpel de tijd dat het contract duurt en de leverancier u van gas en stroom voorziet. Wanneer u in Nederland een energiecontract afsluit, is dit meestal voor 1, 3 of 5 jaar. U kunt dus zelf helemaal bepalen hoe lang u bij een bepaalde aanbieder voor een contract wilt gaan. Er zijn daarnaast ook leveranciers waar u een direct opzegbaar contract bij af kunt sluiten.

Vaste energietarieven

Er zijn twee verschillende looptijden als het op contracten aankomt. U kunt kiezen voor een vast contract en een variabel contract. Het vaste contract heeft zoals eerder genoemd een looptijd van 1, 3, 5 jaar en het tarief wat u voor de energie betaalt, staat hierbij vast. Gedurende de looptijd van uw contract zult u constant hetzelfde tarief betalen voor uw energie. Dit wordt niet veranderd. Hierbij is het grootste voordeel dat de prijs die u voor energie betaalt niet stijgen of dalen door prijsstijgingen of prijsdalingen. Een nadeel van een vast contract is wel dat u niet zomaar kunt overstappen als u naar een andere leverancier wilt. U zult hiervoor eerst een boete moeten betalen, aangezien u in feite contractbreuk pleegt.

1 maand opzegtermijn

Het andere type contract is een variabel of ook wel contract voor onbepaalde tijd. Dit type contract heeft weer geen vaste looptijd en de energieprijs kan variëren. Dit contract kunt u direct opzeggen met 1 maand opzegtermijn wanneer u wilt en u hoeft hiervoor geen boete te betalen. Het is wel zo bij een variabel contract dat de energieprijzen 2 keer in het jaar aangepast worden. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. Zodra de energieprijzen dalen of stijgen, ziet u dit direct op uw energierekening. U bent vaak voordeliger uit met een vast contract, al kan het zijn dat bepaalde factoren ervoor kunnen zorgen dat een prijs daalt. Hier profiteert u dan weer van met een variabel contract.

Vast contract of variabel contract

Wanneer er factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat de energieprijzen in de komende jaren gaan stijgen, dan kan een vast contract met een lange looptijd een voordeligere keuze zijn. Al stijgen de energieprijzen nog zoveel, dan heeft dit geen effect op uw tarief omdat u dit voor een bepaalde tijd vastgezet heeft. Echter wanneer u een prijsdaling verwacht in de komende jaren, is het weer voordeliger om een variabel contract te kiezen. Zo kunt u weer gebruik maken van de dalende prijzen en zo veel geld besparen op uw energierekening. Het is dus maar net hoe het het komende jaar of de aankomende jaren zal gaan met de energieprijzen welk contract u het beste kunt kiezen.

Houd uw looptijd in de gaten

Wilt u een vast contract, dan is een looptijd van 1 jaar het meest gekozen. Vaak is dit ook het voordeligst, zo kunt u na een jaar bekijken hoe het ervoor staat met de energieprijzen en eventueel wanneer u dit wilt, overstappen naar een andere maatschappij. Het is daarbij verstandig om de gaten te houden wanneer uw looptijd afloopt. Mocht u dan over willen stappen naar een andere leverancier, weet u precies wanneer dit kan zonder dat u hiervoor een boete krijgt. Wanneer uw contract afloopt en u op dat moment geen actie onderneemt, wordt uw contract gewoon omgezet in een contract voor onbepaalde tijd en zult u met variabele energieprijzen te maken krijgen.

Eerder overstappen is mogelijk

Misschien denkt u dat overstappen binnen de looptijd van uw contract niet mogelijk is, maar niets is minder waar. U bent wettelijk niet verplicht om de volledige looptijd van het contract uit te zitten. U moet hiervoor vaak wel een opzegvergoeding betalen. Dan nog kan het voordeliger zijn om over te schakelen naar een andere leverancier. U kunt dit bekijken door simpelweg de opzegvergoeding af te trekken van het bedrag dat u bespaart door over te stappen. Zo weet u precies hoeveel geld u uiteindelijk overhoudt aan de overstap.

Uw nieuwe aanbieder regelt de overstap voor u

Volgens de wet mag u 6 weken voordat uw contract eindigt, overstappen naar een andere maatschappij. Wanneer u een nieuwe energieleverancier gevonden heeft, zal deze ervoor zorgen dat u niet zonder stroom of gas komt te zitten tijdens de overstap. Daarnaast zal ook uw nieuwe aanbieder de overstap bij uw oude leverancier regelen. Zo heeft u dus zelf helemaal geen rompslomp die u moet regelen en wordt dit gewoon voor u gedaan. Welke energieleverancier het beste is voor u, hangt van uw persoonlijke voorkeuren en wensen af. U kunt hiervoor verschillende vergelijkingstools gebruiken om uit te vinden welke leverancier de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.