10 tips om onbetrouwbare dakdekkers te voorkomen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Helaas komt het voor dat mensen zonder ze voorafgaand onderzoek doen, in zee gaan met dakdekkers die later hoge kosten en slecht uitgevoerd werk met zich meebrengen. In dit artikel leggen wij uit hoe je deze dakdekkers kunt herkennen.

Signalen van een onbetrouwbare dakdekker

In een tijd waarin werk in overvloed is, zal een betrouwbaar bedrijf niet het hele land doorkruisen voor een kleine taak. De kosten voor reizen en personeel moeten immers ook betaald worden. Bijvoorbeeld, als je in Maastricht woont en je hebt twee losse dakpannen op je dak, en een dakdekker uit Leeuwarden is bereid om deze kleine klus uit te voeren, terwijl het bedrijf vier uur moet rijden voor zo’n kleine opdracht, dan moet je argwanend zijn.

Onverwachte bezoekjes van dakdekkers

Wij benadrukken ook dat betrouwbare dakdekkers over het algemeen niet onaangekondigd aan de deur verschijnen. Als een dakdekker beweert dat hij toevallig een probleem met je dak zag en direct tijd heeft om het op te lossen, dan moet je waakzaam zijn.

Tips om jezelf te beschermen

Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van louche praktijken. De expert deelt de volgende tips:

  1. Kies voor een erkend bedrijf om zeker te zijn dat je te maken hebt met een professioneel en betrouwbaar bedrijf. Een KOMO-certificaat is een goed voorbeeld van zo’n erkenning.
  1. Kies voor een bedrijf uit de buurt voor kleine reparaties. Zoek voor lokale bedrijven met een goede reputatie in de omgeving.
  1. Een betrouwbaar bedrijf zal nooit om een voorschot vragen voor materialen voor een klus van een particulier. Zij hebben doorgaans de benodigde materialen op voorraad.
  1. Wees voorzichtig als een dakdekker vraagt om een volledige betaling vooraf, vooral bij kleine reparaties. Betrouwbare bedrijven vragen vaak om een aanbetaling als het een aanzienlijke klus is of betaling na voltooiing van het werk.
  1. Als een dakdekker eist dat je ter plekke betaalt, wees dan voorzichtig. Normale bedrijven sturen een factuur met een betalingstermijn. Het is overigens ook verstandig om te betalen via een veilige methode, zoals een bankoverschrijving, in plaats van contant of via Tikkie.
  1. Zorg voor duidelijkheid over garanties en verzekeringen. Vraag het dakdekkersbedrijf naar hun garantievoorwaarden en of ze verzekerd zijn voor eventuele schade of ongelukken tijdens het werk. Een betrouwbaar bedrijf zal hier transparant over zijn.
  1. Kies voor een bedrijf dat lid is van een branche organisatie zoals De Nederlandse Dakdekkers Bond of Vebidak
  1. Vraag meerdere dakdekker offertes aan bij verschillende erkende bedrijven. Het vergelijken van verschillende offertes geeft je niet alleen een idee van de gangbare prijzen, maar ook van de kwaliteit van het werk en de service die je kunt verwachten en kan je potentieel nog eens veel geld besparen.
  1. Bekijk online reviews met een kritisch oog. Online reviews kunnen nuttig zijn, maar wees bedachtzaam. Manipulatie van reviews komt helaas voor en daardoor geven ze niet altijd een nauwkeurig beeld. Geef niet te veel vertrouwen aan online reviews. Een bedrijf met veertig reviews, elk met vijf sterren, kan verdacht zijn.
  1. Zorg ervoor dat je de registratie van het bedrijf controleert bij relevante instanties zoals de Kamer van Koophandel (KvK) en brancheverenigingen. Dit helpt je om te verifiëren of het bedrijf klopt en voldoet aan de benodigde normen en regelgeving.

Wat als je toch slachtoffer bent geworden?

Mocht je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch in zee zijn gegaan met een malafide dakdekker, dan zijn de opties beperkt. Je kunt in het geval van oplichting aangifte doen bij de politie. Bij geschillen over de uitvoering van het werk kun je contact opnemen met een juridisch adviseur.

Voorkomen blijft echter altijd beter dan genezen. Wees alert en neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken voor een betrouwbare dakdekker.

Vergelijk offertes van erkende vakspecialisten

Bespaar tot wel 30% op jouw dakreparatie of renovatie! Vraag gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes aan bij verschillende erkende vakspecialisten aan. Het vergelijken van verschillende offertes geeft je niet alleen een idee van de gangbare prijzen, maar ook van de kwaliteit van het werk en de service die je kunt verwachten.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: