10 Tips om onbetrouwbare zonnepanelen installateurs te vermijden

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het installeren van zonnepanelen is een belangrijke investering voor je huis en de toekomst van duurzame energie. Helaas zijn er ook onbetrouwbare installateurs die slecht werk leveren of zelfs oplichtingspraktijken uitvoeren. Hier zijn 10 tips om ervoor te zorgen dat je de juiste zonnepanelen installateur kiest en onbetrouwbare bedrijven vermijdt, evenals 10 stappen om te ondernemen als het toch misgaat.

Tips om onbetrouwbare installateurs te vermijden:

 1. Kies voor gecertificeerde installateurs: Zorg ervoor dat het installatiebedrijf erkend is door relevante instanties en beschikt over de juiste certificeringen zoals het Zonnekeur-certificaat.
 1. Lokale bedrijven: Geef de voorkeur aan lokale installateurs met een goede reputatie in jouw regio.
 1. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Kies een installateur die flexibel en aanpasbaar is aan jouw wensen en behoeften, en die bereid is om maatwerkoplossingen te bieden voor complexe installaties of specifieke situaties.
 1. Transparante communicatie: Betrouwbare installateurs zullen open en transparant zijn over de kosten, het proces en de verwachte resultaten van de installatie.
 1. Vraag om schriftelijke overeenkomsten: Zorg ervoor dat alle afspraken, garanties en beloften schriftelijk worden vastgelegd in een contract voordat je akkoord gaat met de installatie.
 1. Wees kritisch bij het selecteren: Wees kritisch bij het selecteren van een installateur en laat je niet verleiden door lage prijzen of onrealistische beloften.
 1. Doe onderzoek: Zoek online naar beoordelingen en ervaringen van eerdere klanten.
 1. Wees voorzichtig met ongevraagde bezoeken: Betrouwbare installateurs zullen niet onaangekondigd aan je deur verschijnen en beweren dat ze een probleem met je dak of zonnepanelen hebben opgemerkt.
 1. Controleer garanties en service: Zorg ervoor dat het installatiebedrijf garanties biedt op zowel de zonnepanelen als de installatiewerkzaamheden.
 1. De belangrijkste tip vind je onderaan in het artikel: Ontdek hoe deze tip niet alleen oplichting kan voorkomen, maar ook kan helpen om te besparen op je installatiekosten!

Met deze tips hopen we dat je in staat bent om een betrouwbare zonnepanelen installateur te vinden en te voorkomen dat je slachtoffer wordt van onbetrouwbare praktijken. Mocht het echter toch misgaan en je merkt dat je te maken hebt met een onbetrouwbare installateur, wees dan niet ontmoedigd. Hier zijn stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen en mogelijke problemen aan te pakken:

Wat te doen als het misgaat:

 1. Raadpleeg juridisch advies: Als het installatiebedrijf niet bereid is om je klachten serieus te nemen of als er sprake is van ernstige geschillen, overweeg dan juridisch advies in te winnen om je rechten te beschermen en verdere stappen te ondernemen.
 1. Zoek een onafhankelijke deskundige: Als je twijfels hebt over de kwaliteit van het geleverde werk, overweeg dan om een onafhankelijke deskundige in te huren om een professionele beoordeling uit te voeren en eventuele gebreken vast te stellen.
 1. Verzamel bewijsmateriaal: Documenteer alle relevante informatie en bewaar alle communicatie met het installatiebedrijf, inclusief e-mails, brieven, notities van telefoongesprekken en foto’s van eventuele schade of gebreken als bewijsmateriaal voor mogelijke juridische stappen.
 1. Overweeg alternatieve oplossingen: Onderzoek alternatieve oplossingen, zoals bemiddeling of arbitrage, om geschillen met het installatiebedrijf op te lossen zonder tussenkomst van de rechter.
 1. Informeer andere consumenten: Deel je negatieve ervaringen met andere consumenten door reviews te plaatsen op relevante platforms en websites, om anderen te waarschuwen voor de praktijken van het betreffende installatiebedrijf.
 1. Wees vastberaden: Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen en blijf vastberaden in je streven naar een passende oplossing voor de problemen die zijn ontstaan tijdens de installatie van je zonnepanelen.
 1. Doe aangifte bij oplichting: Als je vermoedt dat je slachtoffer bent geworden van oplichting door het installatiebedrijf, aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie en meld het incident bij relevante consumentenbeschermingsinstanties.

De belangrijkste tip:

10. Neem de tijd om offertes van verschillende installateurs te vergelijken:

Het vergelijken van offertes van verschillende zonnepanelen installateurs biedt verschillende voordelen:

Kostenbesparing: Door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden. Je kunt de kosten van de installatie, materialen en arbeid vergelijken en kiezen voor de meest kosteneffectieve optie.

Diverse opties: Verschillende installateurs kunnen verschillende merken zonnepanelen en omvormers aanbieden, evenals verschillende installatiemethoden. Door offertes te vergelijken, kun je de opties en technologieën vergelijken en de beste keuze maken die past bij jouw behoeften en budget.

Service en kwaliteit: Naast de prijs is het belangrijk om ook de service en kwaliteit van de installateurs te vergelijken. Door referenties te controleren en online reviews te lezen, kun je een goed beeld krijgen van de reputatie en klanttevredenheid van elke installateur.

Onderhandelingsmogelijkheden: Door meerdere offertes te hebben, heb je meer onderhandelingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een lagere prijs bedingen of extra services en garanties toevoegen aan de offerte.

Transparantie: Het vergelijken van offertes geeft je een duidelijk inzicht in wat er is inbegrepen in de installatie en welke kosten worden berekend. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt voor een transparante en eerlijke samenwerking met de gekozen installateur.

Met onze handige tool is het ontvangen van offertes van vakspecialisten bij jou in de buurt een fluitje van een cent bovendien is het geheel gratis en vrijblijvend! Met slechts één aanvraag kan je gemakkelijk tot wel 4 offertes ontvangen, waardoor je een ruime keuze hebt om de beste optie te vinden die past bij jouw behoeften en budget.

Gemiddeld besparen mensen maar liefst 30% op de kosten door gebruik te maken van onze tool. Dit komt doordat ze kunnen profiteren van concurrerende prijzen en verschillende aanbiedingen van erkende installateurs. Met onze tool kunnen gebruikers snel en eenvoudig verschillende opties vergelijken, waardoor ze de beste prijs-kwaliteitverhouding kunnen vinden zonder gedoe.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: