3 manieren om uw kunststof kozijnen nieuw leven in te blazen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Kunststof kozijnen hebben vele voordelen en één van de belangrijkste daarvan is dat ze lang meegaan. U hoeft ze nauwelijks te onderhouden en de kozijnen behouden hun kleur. Zon, regen, hagel, sneeuw en vrieskou heeft nauwelijks invloed op het uiterlijk van uw kozijnen en u kunt er zeker 50 jaar met plezier naar blijven kijken. Af en toe afnemen met een vochtige doek en meer werk heeft u er niet aan. Kunststof kozijnen hebben samen met aluminium kozijnen een bijzonder lange levensduur. Zo lang, dat u ze in uw leven mogelijk niet meer hoeft te vervangen.

Ook al is de lange levensduur een groot voordeel van kunststof kozijnen, tegelijkertijd zou u het als een nadeel kunnen zien. Wat als u uitgekeken bent op de kleur van uw kozijnen? Of als ze beschadigen en u ze niet kunt verven of repareren? De enige optie die u dan heeft is om de kozijnen te vervangen. En als ze daar nog niet aan toe zijn, dan is dat zonde van het geld. Gelukkig zijn er manieren om kozijnen waarop u bent uitgekeken of die ouder en beschadigd zijn nieuw leven in kunt blazen. Hier vindt u 3 manieren waarop u dat kunt doen.

 1. Uw kunststof kozijnen schilderen

Er wordt wel eens beweerd dat kunststof kozijnen niet over te schilderen zijn, maar dat is een fabel. Wat wel een feit is, is dat het lastiger is om ze te schilderen. Hout is een materiaal dat verf nodig heeft als beschermlaag en dat zich hier door het ruwere en poreuze oppervlak ook erg goed voor leent. Kunststof is glad en daardoor kan verf slecht hechten. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom wordt aangeraden om uw kozijnen niet te schilderen. Onmogelijk is het echter zeker niet en ook u kunt dit zelf.

Stappenplan kunststof kozijnen schilderen

Het is belangrijk dat u zeker bent van uw zaak voordat u uw kunststof kozijnen gaat schilderen, want daarna kunt u niet meer terug. Wilt u echt van de huidige kleur af of een betere staat zien, dan gebruikt u het volgende stappenplan.

 1. Reinig uw kozijnen met een zachte en neutrale zeep. Spoel ze daarna goed af.
 2. Gebruik afplaktape voor de randen bij de muren en het glas en breng dit aan.
 3. Schuur uw kunststof kozijnen goed op en gebruik een zachte borstel om het stof te verwijderen.
 4. Ontvet uw kunststof kozijnen grondig.
 5. Zet uw kozijnen in de grondverf.
 6. Schuur de kozijnen nogmaals op als de grondverf goed droog is en verwijder het stof.
 7. Gebruik een kwast en een roller om de eerste laag verf aan te brengen. U kunt hier gewone binnen- of buitenlak voor gebruiken. Breng deze laag dun aan.
 8. Als de verf droog is schuurt u de kozijnen licht op. U kunt dit met een stukje schuurpapier doen en met de hand.
 9. Breng de tweede verflaag dun aan.
 10. Verwijder de afplaktape voordat de verf droogt.
 11. Na 2 weken zijn uw kozijnen klaar om aangeraakt en schoongemaakt te worden.
 1. Folie gebruiken

Het is veel gemakkelijker om folie te gebruiken om uw kunststof kozijnen een nieuw leven te geven. Er bestaan allerlei soorten folies, specifiek voor deze situatie. Deze folies zijn te krijgen in verschillende kleuren en door een folie te kiezen met een houtnerf, tovert u uw oude plasticachtige kunststof kozijnen om naar luxe kozijnen die nauwelijks van echt hout te onderscheiden zijn.

Folie is voor het restaureren van oudere en beschadigde kozijnen ideaal. Ook als u op de kleur bent uitgekeken geeft u ze zo snel en gemakkelijk een fris uiterlijk. Investeer wel in een goede folie. Deze gaan veel langer mee en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden buiten. U kunt zeker 10 jaar van uw nieuwe kozijnen met folie genieten en dat zonder dat u de kozijnen eronder heeft moeten beschadigen. Folie geeft uw oude kozijnen een langere levensduur en een nieuw leven, het is niet duur en het is ook door u vrij gemakkelijk aan te brengen.

 1. Een grondige onderhoudsbeurt

Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig, maar af en toe kunnen ze echt opknappen als u een specialist inschakelt om ze schoon te maken. De specialist verwijdert alle aanslag en al het vuil, ook aan de binnenkant en op lastig te bereiken plekken. Daarna zal deze de kozijnen opnieuw afstellen, de rubbers invetten en eventueel vervangen, het hang- en sluitwerk smeren en het kunststof behandelen met een speciale was. Misschien leken uw kozijnen daarvoor niet vies, maar nu zien ze er weer uit als nieuw. De kleur glanst, de bediening is soepel, alles is schoon en de kozijnen kunnen er weer goed tegen. Door regelmatig een onderhoudsbeurt in te plannen zult u zien dat uw kozijnen langer mooi blijven en dat u een schilderbeurt langer uit kunt stellen.

Tip: kies voor een neutrale kleur

Wilt u kunststof kozijnen laten plaatsen, kies dan voor een neutrale kleur. Zoals u ziet is het niet gemakkelijk en vrij tijdrovend om de kozijnen te verven of met folie te beplakken. Daarbij is het inhuren van een schilder erg duur en ook voor een grondige onderhoudsbeurt moet u betalen. Kies voor een neutrale kleur waar u niet snel op bent uitgekeken en u zult ook niet gauw aan verandering denken.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: