Een waterontharder aanschaffen; wat zijn de jaarlijkse kosten?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Steeds meer Nederlandse huishoudens maken gebruik van een waterontharder en ook al is ons water in veel gebieden niet hard, het verwijderen van kalk levert veel voordelen op. Uw haar en huid zijn minder droog na het douchen, u heeft minder was- en schoonmaakmiddelen nodig, u gebruikt minder elektriciteit omdat kalkaanslag in uw apparaten verdwijnt, uw kleding voelt zachter en soepeler, thee- en koffieaanslag verdwijnen en uw appraten zijn minder snel aan vervanging toe. Met een waterontharder bespaart u geld en creëert u comfort.

Als u eraan denkt om een waterontharder aan te schaffen, dan krijgt u te maken met initiële kosten en gebruikerskosten. Nadat u het apparaat heeft aangesloten zal u jaarlijks nog steeds bepaalde uitgaven hebben, zoals zout, stroom en onderhoud. Het is dus niet zo dat u een waterontharder plaatst en u geeft er verder niets meer aan uit. Deze jaarlijkse kosten zijn niet erg hoog, maar wel belangrijk om mee te nemen bij uw beslissing. Daarom hebben we ze hier voor u op een rijtje gezet.

Hoeveel kost een waterontharder zelf?

Er worden twee soorten waterontharders aangeboden, namelijk mechanische- en elektronische waterontharders. Mechanische ontharders werken met de druk van het water dat al op de pijpen staat en dat betekent dat er geen stroom nodig is. Deze apparaten zijn daardoor ook vrij simpel en er zijn maar weinig instellingen mogelijk. Elektronische waterontharders werken op elektriciteit en bevatten een computer. Deze gebruiken wel stroom, maar u stelt hem ook economischer in en bespaart op die manier geld. De prijzen voor deze twee soorten waterontharders hebben we samengevat in de onderstaande tabel. Hoe groter de capaciteit, hoe meer u betaalt. De prijzen zijn inclusief btw en de installatie door een specialist.

Soort waterontharder Prijs
Mechanische waterontharder €800 – €1500
Elektronische waterontharder €1000 – €2500

Zoutgebruik

Eén van de belangrijkste uitgaven waarmee u te maken krijgt na de aanschaf van de waterontharder zijn die voor het zout. Waterontharders gebruiken zout om de filters te reinigen en opnieuw op te laden. Dit zout komt nooit in uw water terecht, want nadat de filters zijn geregenereerd (zo wordt het reinigingsproces genoemd) gaat het spoelwater inclusief zout naar de afvoer. Het regenereren van de filters gebeurt automatisch, maar u moet er zorg voor dragen dat er voldoende zout in het apparaat aanwezig is. U kunt hier geen keukenzout voor gebruiken, maar gebruikt speciale zoutkorrels of blokken en doet deze in de machine. Gemiddeld gezien doet u dit elk kwartaal. De uitgaven voor zout oor een gemiddeld gezin met een gemiddeld waterverbruik zijn €25 – €50 per jaar.

Elektriciteit

Als u besluit een elektronische waterontharder aan te schaffen, dan krijgt u te maken met stroomverbruik. Mechanische waterontharders gebruiken geen stroom. Elektronische waterontharders zijn wel bijzonder zuinig, want het belangrijkste werk wordt gedaan door de druk die op het water staat. De stroom is nodig voor de werking van de computer. Een elektronische waterontharder gebruikt jaarlijks slechts €2 aan stroom. Dat zijn uitgaven die u waarschijnlijk niet eens merkt op uw elektriciteitsrekening.

Onderhoud

Het is altijd verstandig om goed voor uw apparaten te zorgen en waterontharders zijn hier geen uitzonderingen op. Als u deze elk jaar laat controleren en onderhouden, dan zal u er aanzienlijk langer plezier van hebben. U plant het onderhoud in met het bedrijf dat uw waterontharder heeft geleverd en geïnstalleerd. Kiest u voor een contract, dan wordt alles voor u geregeld en hoeft u zelf de kalender niet in de gaten te houden. Jaarlijks onderhoud van uw waterontharder kost gemiddeld €75.

Andere uitgaven

Behalve de bovengenoemde uitgaven zal u verder weinig te maken krijgen met andere kostenposten. Over het algemeen hoeven de filters van uw waterontharder nooit vervangen te worden, want deze regenereren zichzelf. Dit wordt met een proces gedaan wat ionenverwisseling wordt genoemd en in principe kan dat eindeloos doorgaan. U zult de filters dus niet hoeven te vervangen, tenzij uw leverancier dit aangeeft. Een uitgave waarvoor u zelf kiest is die van een watertest. Deze kosten €10 per stuk en geven u de mogelijkheid om de kwaliteit van het water dat uit uw waterontharder komt te beoordelen. Ook zult u merken dat een waterontharder een klein beetje water verbruikt bij het spoelen van de filters.

Jaarlijkse uitgaven waterontharder

Dat brengt ons bij de conclusie. De jaarlijkse uitgaven voor de twee verschillende soorten waterontharders zien er voor een gemiddeld gezin zijn in het volgende schema samengevat en bij elkaar opgeteld. U ziet dat een mechanische waterontharder iets duurder is om te gebruiken en dat komt doordat de filters niet op vraag worden gereinigd, maar op volume. Dat betekent dat het apparaat ook gaat regenereren als ze filters daar nog niet helemaal aan toe zijn en dat verhoogt het zoutgebruik. Het verschil is eigenlijk te verwaarlozen.

Jaarlijkse uitgave Mechanisch Elektronisch
Zout €50 €25
Elektriciteit €0 €2
Onderhoud €65 €85
Watertest €10 €10
Waterverbruik €1,50 €1,50
Totaal €126,50 €123,50

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: