Zonnepanelen op 12,5% van de Nederlandse huizen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Op bijna 1 op de 8 huizen in Nederland zijn zonnepanelen aanwezig. Deze zomer verwacht men dat er meer dan 1 miljoen huizen zullen zijn met een zonne-systeem. Er is een grote interesse in zonnepanelen momenteel en deze verhoogde vraag resulteert in lagere prijzen per paneel. Dat heeft weer als gevolg dat je zonnepanelen koopt voor minder kosten dan voorheen, maar tegelijkertijd zijn deze zonnepanelen van een aanzienlijk betere kwaliteit. De opbrengsten zijn hoger en de kosten lager. Een ideale situatie die dus veel Nederlanders al over de streep heeft gehaald. Er zijn een aantal andere redenen waarom investeren in zonnepanelen juist nu een goed idee is.

Kopen voor de salderingsregeling verdwijnt

Een andere reden waarom zonnepanelen momenteel zo erg in trek zijn, is dat minister Wiebes heeft aangekondigd dat de salderingsregeling zoals we die nu kennen vanaf 2023 zal worden afgebouwd. Momenteel krijg je voor de stroom die je aan het netwerk teruglevert de volle stroomprijs, dus inclusief belastingen en netbeheerkosten. Er wordt gekeken naar hoeveel je gebruikt en hoeveel je opwekt en aan de hand daarvan krijg je een rekening (of een betaling) voor het verschil.

Vanaf 2023 zal het bedrag dat je per kWh terugkrijgt elk jaar iets verminderd worden. Uiteindelijk blijft er vanaf 2031 dan nog de kale energieprijs over. Dat is een eerlijke prijs waar iedere andere energieproducent mee te maken heeft. Volgens minister Wiebes zal deze daling niet betekenen dat je veel geld tekort komt. Hij verwacht dat de dalende prijs voor zonnepanelen dit verschil gaat compenseren. De terugverdientijd voor een installatie is nu 7 jaar en vanaf 2031 dat 9 jaar. Door nu zonnepanelen aan te schaffen profiteer je nog een tijdje van een goede salderingsregeling.

De opbrengsten zijn hoger dan ooit

Het lijkt erop dat 2020 een recordjaar gaat worden voor de opbrengsten van zonnepanelen. En daarvoor was 2018 het recordjaar. Voorheen rekenden zonnepanelen specialisten een jaarlijkse opbrengst van 0,85 kWh opbrengst per Wattpiek vermogen, momenteel is 0,9 kWh per Wattpiek een veel realistischere waarde. Er zijn plaatsen in Nederland waar zonnepanelen 1 kWh per Wattpiek op hebben gebracht en op enkele plekken was dit zelfs meer. De opbrengsten van zonnepanelen momenteel zijn hoger dan ooit en ook al is elk jaar anders, er is een duidelijke stijgende lijn te zien.

Het warme weer heeft hier een groot aandeel in en dat merk je waarschijnlijk zelf ook wel. De zomers in Nederland zijn zonniger en warmer dan voorheen. Door het grote aantal zonne-uren dat we in de eerste helft van dit jaar hebben meegemaakt is er een grote kans dat de opbrengsten van zonnepanelen in Nederland in 2020 hoger gaat zijn dan ooit tevoren. Het blijft een feit dat het veranderende klimaat ons zorg moet baren en door zonnepanelen aan te schaffen help je het milieu te verbeteren. Het heeft wel als gevolg dat zonne-systemen recordopbrengsten laten zien in Nederland.

Financiële steun is ook belangrijk

De salderingsregeling is niet de enige manier waarop de aankoop van zonnepanelen wordt gestimuleerd. Door zonnepanelen aan te schaffen help je ons land energieneutraal te worden en dat is een situatie die in 2050 moet worden bereikt. De regering heeft daar beloften over gedaan en dat betekent dat iedereen wordt aangemoedigd om in zonnepanelen te investeren. Er is daarom een hele belangrijke financiële regeling beschikbaar waarvan je gebruik maakt als je zonnepanelen aanschaft.

Nadat je je zonnepanelen hebt laten installeren kun je via de Belastingdienst alle btw die je hebt betaald terugvragen. Dat geldt zowel voor de btw die is verrekend voor de zonnepanelen zelf als voor de installatie ervan. Door van deze regeling gebruik te maken haal je ongeveer 20 procent van de totale prijs af. Het bestaan van deze regeling is ook een belangrijke reden waarom steeds meer mensen in zonnepanelen investeren momenteel. De terugverdientijd gaat er met zeker een jaar van naar beneden en jij begint nog eerder met besparen.

En als laatste: een korte terugverdientijd

Als jij een geschikt dak hebt en je hebt nog niet in zonnepanelen geïnvesteerd, dan is het tijd dat je je bij de miljoen Nederlandse andere woningeigenaren gaat scharen. Zonnepanelen zijn goedkoper en beter dan ooit, je maakt nog even gebruik van de salderingsregeling en je vraagt alle btw terug; dit zijn belangrijke redenen waarom 12,5 procent van de Nederlandse woningeigenaren al besloten heeft in zonnepanelen te investeren. Een laatste gunstige ontwikkeling is de korte terugverdientijd.

Op dit moment betalen zonnepanelen zich gemiddeld in 7 jaar terug en in 2031 zal dit 9 jaar zijn, omdat de salderingsregeling dan is verdwenen. De zonnepanelen die nu worden verkocht hebben een garantie en een levensduur van 30 jaar. De opbrengsten die daaruit voortkomen gaan dus meer dan 20 jaar naar jouw eigen portemonnee. In de tussentijd zal je de omvormer wel één of twee keer moeten vervangen. De aanschaf van zonnepanelen is en blijft vanuit een financieel oogpunt een uitstekende investering.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: