Steeds meer interesse in spouwmuurisolatie, en dat heeft goede redenen

Checklist alarmsysteem kopen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als uw woning gebouwd is tussen 1920 en 1975, dan is er een grote kans dat deze lege spouwmuren heeft. Deze muren bestaan uit een buitenspouwblad en een binnenspouwblad met daartussen een ruimte met lucht. Het binnenblad is dragend en gemaakt van dikkere stenen en het buitenspouwblad heeft voornamelijk een decoratieve functie. Spouwmuren waren in die tijd gewoon en hadden als doel om problemen met doorslaand vocht tegen te gaan. Na dit jaartal begon men met het bouwen van geïsoleerde woningen en werd de spouw daarvoor gebruikt.

Lege spouwen kunnen worden geïsoleerd

Woningen van deze jaartallen zijn hoogstwaarschijnlijk niet geïsoleerd. En dat is wel belangrijk, want u verliest zo erg veel warmte. Dat betekent dat u veel gas gebruikt om uw woning toch op temperatuur te houden. Dat kan worden bespaard door de spouwen te laten isoleren. De methode die daarvoor wordt gebruikt wordt spouwmuurisolatie genoemd. Er worden dan een aantal gaten geboord in de voegen van uw muur en daar wordt een hogedruk machine op aangesloten. Deze machine blaast het isolatiemateriaal de spouw in totdat deze is gevuld. Daarna worden de voegen weer gedicht en zijn de werkzaamheden klaar.

De vele voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie zal niet de hoogste isolatiewaarden en dus besparingen opleveren. U kunt er uw woning niet energieneutraal mee maken. U bent afhankelijk van de dikte van uw spouw en als deze smal is, dan kunt u er maar een beperkte hoeveelheid isolatiemateriaal in kwijt. Toch trekt deze manier van isoleren de aandacht van steeds meer woningeigenaren, en, zoals u hier kunt zien, daar zijn hele goede redenen voor.

  1. Spouwmuurisolatie is goedkoop

Spouwmuurisolatie is mogelijk de goedkoopste manier waarop u uw woning kunt laten isoleren. Dat komt doordat de materialen weinig kosten en de werkzaamheden binnen een dag gedaan zijn. Er hoeft niets te worden opengebroken en de arbeidsintensiviteit is laag. U kunt uw spouwmuren al laten isoleren met glaswol voor bedragen die beginnen bij €15 per vierkante meter. Deze kunnen oplopen tot €30 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van uw spouw en het materiaal dat u uitkiest.

  1. Spouwmuurisolatie levert geen overlast op

De werkzaamheden worden buiten uitgevoerd. Er komen dus geen mensen over uw vloer en de rust in huis wordt niet verstoord. Er hoeft niets te worden opengebroken, er komt geen bouwpuin vrij en binnen een dag is alles klaar. Het enige wat u zult merken is het boren van de gaten in de groeven en het geluid van de hogedruk machine. Omdat dit allemaal buiten gebeurt, is de overlast minimaal. U kunt uw leven gewoon voortzetten terwijl de specialisten aan het werk zijn en aan het einde van de dag heeft u een geïsoleerde muur.

  1. Ook akoestische isolatie

Veel van de isolatiematerialen die voor spouwmuurisolatie gebruikt worden hebben ook een akoestische isolatiewaarde. Dat betekent dat geluidsoverlast aanzienlijk minder wordt. Lawaai van buitenaf als gevolg van verkeer, een speeltuin, een fabriek of een andere luidruchtige plek worden beter tegengehouden. Dat levert rust op in huis en dat is een hele fijne bijkomstigheid.

  1. Binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend

Spouwmuurisolatie is dus goedkoop, maar de besparingen die u ermee maakt zijn best interessant. Zoals al even aangegeven zijn de isolatiewaarden niet altijd even hoog, maar daar staat een lage prijs tegenover. Aan de terugverdientijd van een energiebesparende maatregel kunt u zien hoe efficiënt deze is geweest. U rekent uit hoe snel u de uitgaven heeft afbetaald met de opbrengsten. De terugverdientijd voor spouwmuurisolatie is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Dit is in de wereld van duurzame maatregelen bijzonder kort. Na deze periode zijn de besparingen direct voor u. En dat voor de rest van uw leven, want spouwmuurisolatie met de materialen die vandaag de dag worden gebruikt, hoeft nooit meer te worden vervangen of aangevuld.

  1. Spouwmuurisolatie maakt uw woning brandveiliger

Veel materialen die bij spouwmuurisolatie worden toegepast hebben brandveiligheidsklasse A1. De minerale wollen zijn hier een voorbeeld van, en ook purschuim valt onder die klasse. Deze materialen branden niet en zijn niet brandgevoelig, wat betekent dat ze de vlammen aanzienlijk lager tegenhouden voordat ze naar binnen kunnen slaan. Dit kan voor u betekenen dat uw inrichting bespaard blijft of dat u voldoende tijd heeft om naar buiten te gaan. Dat levert u gemoedsrust op.

Is spouwmuurisolatie iets voor u?

Spouwmuurisolatie zal u geen energieneutrale woning opleveren. Maar als u daar niet op uit bent, is het een bijzonder goedkope en snelle manier om gas en geld te besparen. Niet iedereen wil energieneutraal worden, maar wil wel zoveel mogelijk doen om het milieu te besparen en om het verbruik van energie te verminderen. Spouwmuurisolatie is dan een belangrijke stap in de goede richting. Voor weinig geld en nog geen dag werk merkt u dan direct dat het klimaat binnen aangenamer wordt, dat tocht en trek verdwijnen, dat de cv-ketel minder hard moet werken en dat u gas bespaart. Spouwmuurisolatie in combinatie met een andere isolatiemaatregel wordt dan ook terecht gesubsidieerd door de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.

Gerelateerd:

Direct naar:

Checklist alarmsysteem kopen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: