3 mythes over zonnepanelen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonnepanelen zijn het product van de toekomst wanneer het aankomt op het opwekken van energie. Grijze energie is allang niet meer zomaar leverbaar en groene energie kunt u net zo goed zelf opwekken. Wie een dak tot zijn beschikking heeft kan zonne- energie opwekken. Er zijn helaas een aantal hardnekkige mythes met betrekking tot zonnepanelen. We zullen ze toelichten en we zullen uitleggen waarom zonnepanelen prima zijn voor in ons klimaat. Ook geven we tips voor mensen die zelf geen eigen dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen.

 

Er is veel te weinig zon in ons land voor zonnepanelen

Ons land telt gemiddeld 1980 zonuren per jaar. Dat lijkt veel maar voor zonnepanelen klinkt het als een onvoldoende aantal wanneer u het vergelijkt met het buitenland waar de zon soms wel 4200 uur schijnt in een jaar. Toch is het goed om te weten dat de technologie rondom zonnepanelen niet heeft stilgestaan. In het verleden toen zonnepanelen nog experimenteel en nieuw waren bevatten de panelen relatief weinig zonnecellen. De zonnecellen die er in de panelen zaten werkten bovendien alleen wanneer de zon vol op de panelen scheen. In ons land was dat niet vaak, dus de panelen werkten maar op halve kracht. U moest nog behoorlijk wat energie bij kopen via het energiebedrijf en de zonnepanelen waren een slechte investering. Van terugverdienen was eigenlijk nauwelijks sprake.

 

Deze mythe ontkracht

Anno nu is de situatie gelukkig anders. De zonnepanelen zijn gemaakt van een materiaal wat nagenoeg geen naden heeft wanneer er sprake is van polykristallijn panelen van de nieuwste generatie. De zonnepanelen wekken ruim voldoende energie op. Het silicium is nagenoeg naadloos waardoor de zonnepanelen naast zonlicht ook het gefilterde daglicht voor een deel omzetten in energie. Wie deze panelen aanschaft doet een goede investering waarbij u nagenoeg geen extra energie van het energiebedrijf nodig heeft. De nieuwere generaties zonnepanelen werken nog effectiever. Doordat ze gemaakt zijn van naadloos silicium wekken ze uit de volle 100 procent zonlicht en daglicht energie op. Daardoor wekt u meer dan genoeg energie op voor uw huishouden en de panelen leveren het hele jaar door, ook in ons klimaat, energie. De allernieuwste generaties zonnepanelen werken nog wat effectiever. Doordat ze geen metalen drager hebben maar een extra zonnepaneel aan de onderkant wekken ze dubbelop energie op. Ze raken ook niet oververhit in de zomermaanden.

 

Zonnepanelen zijn lelijk

Het uiterlijk van uw huis is heel belangrijk en de eerste generaties zonnepanelen waren bepaald geen pareltjes. Het ging in eerste instantie om lelijke groene glazen panelen en naderhand werden dat blauwe gewolkte panelen. Deze zonnepanelen waren dan ook voornamelijk functioneel, maar ze verhoogden absoluut niet de schoonheid van uw huis. Tegenwoordig is dit gelukkig anders.

 

Zonnepanelen die wel bij uw huis passen

Wie zich tegenwoordig verdiept in het aanbod van zonnepanelen kijkt verbaasd op. De panelen van de nieuwere generaties polykristallijn en monokristallijn silicium zijn effen van kleur. Bij polykristallijn materiaal is de kleur hoofdzakelijk donkergroen of donkerblauw maar bij de monokristallijn panelen is de kleur zwart. Deze zwarte panelen zullen dan ook nauwelijks opvallen wanneer u een dak heeft met zwarte panelen. Heeft u een dak met donkerrode dakpannen dan is het goed om te weten dat er ook design panelen zijn die in andere kleuren worden uitgevoerd. Voor deze esthetische verfraaiing betaalt u uiteraard meer omdat deze zonnepanelen in een gelimiteerde oplage worden gemaakt maar het is alsnog een goede investering. U verhoogt immers de waarde van uw huis en deze verhoging van de waarde weegt nog altijd niet op tegen de investering in de zonnepanelen. Verder zijn er ook zonnepanelen die zijn uitgevoerd als zwarte dakpannen. Deze zonne-dakpannen kunt u over het hele dak heen laten aanleggen. Ze zijn gemaakt van een folie materiaal waardoor er een buigbaar geheel ontstaat. De zonne-dakpannen leveren effectief per vierkante meter wat minder energie maar doordat ze over uw hele dak heen geplaatst zijn is de hoeveelheid geleverde energie gelijk aan die van standaard zonnepanelen. Het buigbare materiaal, de zogeheten amorf zonnepanelen, wordt ook ingezet bij moderne design woningen om deze van zonnepanelen te voorzien.

 

Zonnepanelen zijn veel te duur

In het verleden waren zonnepanelen een zeer kostbare aanschaf die u amper terug verdiende doordat de hoge aanschafprijs niet op woog tegen het energievoordeel wat u had doordat u minder stroom hoefde af te nemen van de energie leverancier. Tegenwoordig is het veel aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. De wetgeving rondom zonnepanelen die uit Aziatische lage lonen landen afkomstig zijn is veranderd. De zonnepanelen mogen worden verkocht tegen een prijs die amper de helft is van het prijsniveau van een paar jaar geleden. Daar waar u vroeger bijna 8000 euro betaalde voor zonnepanelen is dit tegenwoordig in een gunstig geval 4000 tot 4500 euro. Dit is een bedrag wat te overzien is wanneer u bedenkt dat de panelen zichzelf relatief snel terug verdienen.

 

Overheidssteun bij zonnepanelen

Schaft u zonnepanelen aan dan krijgt u een stuk overheidssteun. Die steun ontvangt u niet in de vorm van een subsidie bij aanschaf: men heeft een ander systeem bedacht. U kunt de BTW die u heeft betaald voor de zonnepanelen terugvorderen bij de overheid. Dan wordt het aantrekkelijk want de BTW bedraagt 21 procent. Daarnaast bestond er al de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat u opgewekte energie die u niet direct verbruikt terug levert aan het energiebedrijf. U ontvangt daar de vergoeding per kWh voor die u anders had moeten betalen bij het afnemen van de energie. Men is bezig met een nieuwe regeling. Die houdt in dat er per terug geleverde kWh een vergoeding komt die flexibel is. Doel is dat u de aanschaf van uw zonnepanelen dan in 7 jaar heeft terug verdiend.

 

Zelf geen dak maar toch zonnepanelen

Heeft u zelf geen eigen dak maar wilt u toch zonnepanelen dan zijn er meerdere manieren. De eerste manier is dat u de VvE vraagt of er zonnepanelen namens u op het dak van uw appartementencomplex kunnen worden geplaatst. Er wordt dan vaak overgegaan tot een collectieve aanschaf. Een andere mogelijkheid is dat u een stuk energie afneemt van zonnevelden die steeds vaker worden aangelegd op stukken braakliggend land. Op die manier heeft u de opbrengst van zonnepanelen zonder dat ze op uw eigen dak liggen.

 

Betaal niet teveel

Zonnepanelen schaft u het beste aan bij een lokale leverancier. Dit gaat het eenvoudigst wanneer u eerst offertes opvraagt met onderstaande button. Zodoende kunt u op uw gemak vergelijken waar u het voordeligst een installatie zonnepanelen aanschaft. Uw voordeel kan behoorlijk oplopen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: