Tips om uw woningwaarde te verhogen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

U ben van plan om in de nabije toekomst uw huis te verkopen. Dan wilt u wel zoveel mogelijk voor uw huis terugkrijgen. Dit kan door de woningwaarde van uw huis te verhogen. De woningwaarde van uw huis kunt u online berekenen door middel van een schatting op basis van de door u ingevoerde gegevens. Voor een precieze woningwaarde kunt u een taxateur inschakelen. Dit artikel zal u een paar tips aanreiken, waarmee u de waarde van uw woning kunt opkrikken.

 

De factoren die uw woningwaarde bepalen

Er zijn een flink aantal factoren die bijdragen aan een hogere of lagere waarde van uw huis. Allereerst zult u lezen wat de belangrijkste factoren zijn en hoe u deze factoren kunt verbeteren om een hogere woningwaarde te bewerkstelligen.

 

Een centrale ligging in een degelijke wijk

Uw makelaar zal het u vast wel eens verteld hebben, maar de locatie van een huis is een van de belangrijkste aspecten die uw woningwaarde bepalen. Een huis dient centraal te liggen ten opzichte van het centrum, uitvalswegen en het openbaar vervoer. Ook de wijk, waarin uw huis ligt en welke wijk dit is, bepaalt de marktwaarde van uw huis. Aan de locatie van uw huis kunt u bij het weer verkopen van uw woning weinig veranderen. Wel kunt u met de blik op de toekomst bij het kopen van uw huis op factoren letten, die voor u niet interessant zijn maar bij een potentiële koper wel van belang kunnen zijn. Denk aan de nabijheid van een school of de afwezigheid van storend geluid.

Geldt niet hoe groter hoe beter?

De afmetingen van uw huis dragen uiteraard ook bij aan de waarde van uw huis. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ruimte, hoe beter dit is voor uw woningwaarde. De afmetingen van uw huis kunnen natuurlijk in een zekere mate wel aangepast worden door een verbouwing. Een uitbouw of een garage aan uw huis verhoogt uw woningwaarde aanzienlijk. Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden: uw verbouwing moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U kunt dus niet lukraak aan uw huis aanbouwen, want dit kan zelfs leiden tot een waardevermindering. Vraag altijd bij uw gemeente na wat mag en wat niet.

Extra staruimte op zolder of bovenverdieping

Wat ook waardeverhogend werkt, is de aanwezigheid van een dakkapel. Een dakkapel vergroot de ruimte van uw zolder of bovenverdieping, waardoor er meer licht doordringt en er meer staruimte is. Hierdoor kunt u de ruimte onder een schuin dak als extra woonruimte gebruiken en heeft uw huis dus een grotere afmeting. Let wel: de aanschafkosten van een dakkapel zijn vaker hoger dan de waardevermeerdering die het bewerkstelligt. Ten tweede moet u ook letten erop dat een dakkapel moet aansluiten bij uw huisstijl. Een dakkapel moet een verlengde van uw huis vormen om waardevermeerdering te kunnen realiseren.

Veel buitenruimte

De aanwezigheid van een tuin is zeker ook een waarde bepalende factor. Hierbij draagt de grootte van de tuin bij aan uw woningwaarde, maar ook de privacy van de tuin, de ligging en de mate van onderhoud. Het is dus belangrijk bij de aanleg van uw tuin dat u erop let dat de tuin in het zuiden ligt, omdat hij zo de meeste zon vangt. Ook moet u er altijd op letten dat u uw tuin goed onderhoudt, want een goed onderhouden tuin doet de waarde van uw hele woning stijgen. Voor u zelf is het fijn, als de buren u niet de tuin in kunnen kijken, maar een potentiële koper van uw huis deelt die mening vast ook. Zorgt u daarom eveneens voor genoeg privacy.

Mooi verzorgd huisje

Wat geldt voor een tuin, geldt uiteraard ook voor een huis in het algemeen. Zorgt u er te allen tijde voor dat uw huis goed onderhouden is en er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Zorgt u dat de gevels gereinigd zijn. Zorgt u dat onkruid op tijd gewied wordt. Let erop dat verfwerk bijgehouden wordt op uw deuren en kozijnen. Maar ook binnenshuis moet het netjes blijven. Zorgt u ervoor dat de traptreden en leuningen vast zitten. Zorgt u er echter ook voor dat u duurzaam leeft. Dit houdt in dat u energiezuinige maatregelen in uw huis heeft genomen, zoals zonnepanelen op het dak, isolatie toegepast en een verminderd gebruik van aardgas bewerkstelligd.

Extra woonruimte

Ook de aanwezigheid van een zolder werkt waardeverhogend. Een extra zolder betekent extra ruimte in huis om spullen in op te bergen of zelfs een extra woonruimte om in te leven. Hierbij spreekt het al helemaal in uw voordeel, wanneer er een vaste trap leidt naar de zolder en wanneer u uw zolder voorzien heeft van isolatie en eventuele scheidingswanden. Om die reden wordt een garage aan de woning ook geapprecieerd. Het is een extra bergingsruimte of werkplek, die wanneer goed geïsoleerd een extra ruimte vormt in uw huis. Daarnaast wordt de altijd aanwezige, veilige parkeerplek gewaardeerd.

Heeft u een serre?

Een serre zorgt voor een extra binnenruimte aan uw huis, waardoor u te allen tijde kunt genieten van uw terras en tuin. Kortom, een serre draagt ook bij aan de waarde van uw huis in een tijd waarin meer binnenruimte gewenst is. Onder deze noemer vallen ook terrasoverkappingen en veranda’s. De afmetingen van uw huis worden daarnaast groter en u heeft meer natuurlijk lichtinval. Ook deze factoren worden door kopers gewaardeerd.

Overige waarde verhogende tips

Hier boven zijn de belangrijkste factoren benoemd, die bijdragen aan een hogere woningwaarde. Er zijn er nog tientallen meer op te noemen, zoals een nieuwe badkamer of keuken in uw huis, een tweede toilet op de bovenverdieping, een zwembad, een carport of een alarminstallatie.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: