4x Valse vooroordelen dakkapel

dakkapel
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Dat een dakkapel een mooie toevoeging is aan een zolderkamer, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Daarom is de beslissing om een dakkapel te laten plaatsen vaak snel gemaakt. Er komt daarna een tijd op je af waarin je zal gaan moeten plannen voor je dakkapel en waarschijnlijk zal je dan al flink wat informatie hebben opgezocht om te zien wat je mogelijkheden zijn. Helaas is niet alles wat je leest altijd even betrouwbaar en het is mogelijk dat je door bepaalde valse vooroordelen op het verkeerde been wordt gezet. Hier lees je over de belangrijkste vooroordelen van dakkapellen, zodat je deze alvast weer kunt vergeten.

Een dakkapel heeft veel problemen met condensatie

In de meeste gevallen wordt een dakkapel uitgerust met een uitstekende isolatiewaarde, met HR++ isolatieglas en nauw sluitende kieren. Je zolder zal minder goed ventileren, omdat de dakkapel juist ontworpen is om de warmte binnen te houden. Slechte ventilatie kan inderdaad leiden tot problemen met condensatie. Het water in de lucht kan niet worden afgevoerd waardoor het neerstrijkt op koude oppervlakten, zoals kozijnen en ramen. Om deze reden worden de meeste dakkapellen aangeboden met de optie om één of meerdere ventilatieroosters te laten plaatsen. Ook als je een draai/kiepraam laat toevoegen kun je de ruimte erg goed ventileren. Besteed hier een beetje aandacht aan en je zal van condensatie niets merken.

Een dakkapel laat weinig licht door

Het is inderdaad zo dat een dakkapel minder licht doorlaat dan bijvoorbeeld een dakraam. Dat komt door het dak dat op de dakkapel zit wat een schaduw werpt binnen. De ramen staan haaks op het dak en gaan niet met de helling van het dak mee en dat betekent dat er minder licht naar binnen komt. Het is echter niet zo dat een dakkapel weinig licht binnenlaat, in tegendeel. Dakkapellen bestaan voor een groot gedeelte uit ramen en deze laten dagelijks zeeën van licht door. Staat er veel zon op die kant van het dak, dan kan een dakkapel zelfs als zonwering fungeren. Voor een optimale verlichting van je zolder neem je dus een dakraam, maar hier creëer je geen extra ruimte mee. 

Voor een dakkapel is geen vergunning nodig

Je kunt een dakkapel inderdaad vergunningsvrij laten bouwen en de regels die daarvoor gelden vraag je gemakkelijk op bij je gemeente. Wijk je enigszins af van de standaard, dan zal je wel snel merken dat een vergunning vereist wordt. Gaat je nok omhoog door je dakkapel, wil je deze laten uitrusten met een schuin dak of wil je dat de zijschotten ook doorzichtig zijn, dan zal je een vergunning nodig hebben. Veel prefab dakkapellen zijn vergunningsvrij te plaatsen terwijl met veel op maat gemaakte dakkapellen dit niet kan. Je leverancier kan je hier ook voldoende over inlichten, maar met een vergunningsvrije dakkapel bespaar je geld en ook tijd.

Een dakkapel is duur

Er zijn dure en er zijn goedkope dakkapellen te krijgen. Dure dakkapellen zijn de grote, op maat gemaakte en luxe exemplaren met een afwijkend ontwerp of van een bijzonder materiaal. Dit zijn dakkapellen met een balkon eraan of dakkapellen die de nok van je woning verhogen. De prijzen voor een kleine dakkapel van 3 meter breed beginnen echter al bij €3000. Je kunt dan een prefab exemplaar uitkiezen en deze snel laten plaatsen, want vaak is hier dan ook geen vergunning voor nodig. Heb je een beperkt budget, maar wil je toch een dakkapel kunnen bezitten, dan zijn er dus zeker mogelijkheden. De onderstaande tips kun je verder gebruiken om de kosten van je dakkapel laag te houden.

  • Een casco oplevering: als je handig bent en je houdt van klussen, dan kun je overwegen je dakkapel casco te laten opleveren. Dat betekent dat alleen het skelet wordt geplaatst, maar dat je zelf alles verder nog moet afwerken. Je krijgt dan een wind- en waterdicht bouwwerk en verder ook echt niets. Hiermee bespaar je geld en kun je je dakkapel volledig volgens je eigen smaak inrichten.
  • Tweedehands: het zal even zoeken zijn, maar ook op de tweedehands markt worden vrij veel dakkapellen aangeboden. Deze zijn dan bijvoorbeeld van mensen die de dakkapel al besteld hebben en geen bouwvergunning hebben kunnen krijgen of die net een woning hebben gekocht en de dakkapel willen vervangen. De prijzen zijn aanzienlijk lager en regelmatig zijn deze dakkapellen maar een paar jaar oud. Je moet dan wel zelf regelen dat je hem ophaalt en dat je hem laat installeren. Je zal echter een aanzienlijke besparing maken.

Vergelijk offertes

Ga je ook een dakkapel aanschaffen en weet je niet waar je moet beginnen met plannen? Zet dan de eerste stap door onze vergelijkingstool te gebruiken en offertes op te vragen. Dit doe je snel, gemakkelijk en zonder verdere verplichtingen. Door de offertes naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken kun je de beste deal vinden en beginnen met het plannen voor je nieuwe dakkapel.

Gerelateerd:

Direct naar:

dakkapel

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: