5x Veelgemaakte fouten dakkapel kopen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Dakkapellen zijn ingewikkelde bouwwerken en het plaatsen ervan heeft dus ook best veel voeten in de aarde. Het resultaat mag er echter wezen en een dakkapel kan een woning echt verrijken en leefbaarder maken. Een lage en donkere zolder krijgt er licht en ruimte bij en een slaapkamer met een dakkapel met Frans balkon wordt in één keer veel romantischer. Het is daarom niet vreemd dat steeds meer Nederlandse woningen worden uitgerust met een dakkapel. Ben jij dit van plan, dan kun je van de onderstaande veelgemaakte fouten van je voorgangers vast veel leren.

Geen vergunning aanvragen

Voor een groot aantal dakkapel-modellen heb je een vergunning nodig om deze te mogen plaatsen. Zo gauw deze afwijkt van de standaard, omdat de dakkapel bijvoorbeeld een schuin dak heeft of omdat deze je nok verhoogt, is dit een vereiste. Het is daarom erg verstandig om vroeg in de planfase al een bezoek te brengen aan je gemeentehuis en daar alle informatie op te vragen die je nodig hebt over dakkapellen en vergunningen. Zo kun je ook overwegen om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen om geld te besparen en het proces te versnellen. Het aanvragen van een vergunning kost gemiddeld €650.

Niet met de buren spreken

Als jij een grote verbouwing aan het inplannen bent, dan is het altijd verstandig om hier je buren over in te lichten. Niet alleen is dit gewoon beleefd, maar er zijn ook andere redenen voor.

  • Je vergunning ontvangen: één van de procedures bij het aanvragen van je vergunning is dat de buren zal worden gevraagd of ze bezwaar hebben tegen de plannen. Als je ze hier van tevoren over hebt ingelicht zullen ze veel minder snel bezwaar indienen tegen je vergunningsaanvraag bij je gemeente.
  • Voldoende parkeerplaatsen: tijdens de werkzaamheden is het goed dat de busjes van de bouwvakkers en de vrachtwagens met materialen zo dicht mogelijk bij je woning kunnen parkeren. Ze hoeven dan niet ver te lopen met materialen en gereedschap en kunnen deze gemakkelijk direct bij je thuis uitladen. Vraag de buren daarom om op die dagen voldoende parkeerplaatsen vrij te houden.
  • Klachten bij de gemeente: als je de buren niet inlicht en ineens beginnen er sloopwerkzaamheden aan je woning, dan zullen ze hier niet erg blij mee zijn. Als ze niet weten hoe lang de werkzaamheden gaan duren, tussen welke tijden deze zullen plaatsvinden en wat er aan de hand is, dan zullen ze snel gaan klagen bij de gemeente over overlast. Dit kun je met een kopje koffie en een kort gesprek volledig voorkomen.

Kunststof niet overwegen als materiaal voor de dakkapel

Kunststof is een materiaal met een groot aantal voordelen, maar helaas heeft het soms nog steeds een negatief imago. Het plasticachtige en glanzende kunststof van voorheen heeft namelijk een volledige make-over gehad en vandaag de dag is dit materiaal aanzienlijk mooier en moderner. Je kunt kunststof krijgen in alle RAL-kleuren en ook in bepaalde uitvoeringen, zoals metallic en houtlook. Je kunt dan een dakkapel bestellen die er uit ziet alsof deze van hout is gemaakt, maar die je nauwelijks hoeft te onderhouden. Ook kun je een moderne ‘metalen’ dakkapel bestellen voor een aanzienlijk lagere prijs. Kunststof is erg veelzijdig, maar het heeft ook andere voordelen. Zo is het duurzaam, sterk, gaat het erg lang mee, kan het volledig worden gerecycled, is het onderhoudsarm, betaalbaar en isoleert het erg goed.

Geen casco dakkapel uitkiezen

Een casco dakkapel wordt wind- en waterdicht opgeleverd wat betekent dat je een bouwkundig sterk skelet krijgt, maar niets extra’s. Dit is een veel goedkopere optie, maar de dakkapel is dan natuurlijk nog niet af. Ben je zelf een ervaren doe-het-zelver, dan kun je deze werkzaamheden zelf verrichten. Niet alleen bespaar je dan op de kosten van je dakkapel, je kunt deze ook helemaal naar je eigen smaak aankleden. Dit is natuurlijk voordelen als je een prefab dakkapel hebt uitgekozen waarbij de ontwerpmogelijkheden beperkt zijn. Uiteraard moet je hier ook wel de tijd, kennis en de mogelijkheden voor hebben. 

Geen vergelijking maken

Aangezien het voor de meeste mensen geen goed idee is om de dakkapel zelf te plaatsen, zal je op andere plekken geld kunnen proberen te besparen. Eén manier om dat te doen is door grondig marktonderzoek te verrichten en zo de meest gunstige deal aan te wijzen. Dit kost even tijd, maar het resultaat is vaak dat je toch wel 40 procent kunt besparen als je dit doet. Vraag daarom bij een aantal leveranciers offertes aan en leg deze offertes naast elkaar. Op die manier kun je het voorstel uitkiezen dat het beste aansluit bij je budget en bij je wensen.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen bij dit marktonderzoek en als je hier onze vergelijkingstool bij gebruikt kun je veel tijd en moeite besparen. Je vraagt dan bij verschillende leveranciers van dakkapellen tegelijkertijd offertes aan en deze gebruik je bij het maken van je vergelijking. Alleen zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: