4x Valse vooroordelen gevelwerk

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een gevelrenovatie kan wonderen doen voor je woning. Deze ziet er naderhand weer verzorgd uit, maar de gevel kan dan ook weer een lange tijd dienstdoen als drager, boegbeeld en beschermer van je woning. Eens in de zoveel tijd is een gevelrenovatie zeker een goed idee, voornamelijk omdat je gevel zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de constructie van je woning. Omtrent gevelwerken gaat informatie de rondte die soms niet helemaal kloppend is. De volgende valse vooroordelen zijn opgesteld zodat jij je hier niet meer door op het verkeerde been kunt laten zetten.

Gevelrenovaties zijn duur

Dit vooroordeel is waar als het anders wordt geformuleerd. Gevelrenovaties zijn namelijk inderdaad duur als je hier te lang mee wacht. Hoe eerder je er bij bent, hoe goedkoper de werkzaamheden zullen zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig even rond je woning te lopen en je gevel te inspecteren op scheurtjes en barstjes. Bekijk de kwaliteit van de stenen en de voegen en als je gebreken begint te zien, dan kun je direct een gevelspecialist inschuren. Als jij goed voor je gevel zorgt en als je deze regelmatig laat onderhouden en reinigen, zal een gevelrenovatie al kunnen worden uitgevoerd voor €10 per vierkante meter (reiniging en impregneren). Moeten er stenen en voegen vervangen gaan worden en wil je een nieuwe bekleding laten plaatsen, dan ben je natuurlijk snel meer kwijt. Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de gemiddelde prijzen voor verschillende onderdelen van gevelrenovaties, inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Onderdeel gevelrenovatie Mogelijkheden Prijs per eenheid
Reiniging Zandstralen

Stoomreinigen

Nevelstralen

Chemisch reinigen

€10 – €15 per m2

€5 – €7,50 per m2

€15 – €20 per m2

€13 – €18 per m2

Voegwerk vervangen Platvolborstelwerk

Platte voeg

Strakke voeg

Klopwerk

Schaduwvoeg

Knipwerk/snijwerk

€7 – €13 per m2

€10 – €15 per m2

€15 – €20 per m2

€10 – €15 per m2

€13 – €18 per m2

€75 – €100 per m2

Stenen vervangen Vervangen van gebroken stenen €10 – €15 per steen
Raamdorpels vervangen Vervangen van slechte raamdorpels €30 – €40 per uur
Schoorsteenrenovatie Gehele renovatie van de schoorsteen €400 – €600 per schoorsteen
Gevelisolatie Isolatieplaten onder de nieuwe gevelbekleding laten plaatsen €25 – €50 per m2
Nieuwe gevelbekleding Crepi

Kaleien

Steenstrips

Hout

Metaal

Sierpleister

Kunststof

€45 – €75 per m2

€25 – €40 per m2

€150 – €200 per m2

€100 – €150 per m2

€50 – €150 per m2

€40 – €75 per m2

€75 – €125 per m2

Impregneren Impregneren van de gevel €5 – €10 per m2

 

Voor gevelrenovaties is geen subsidie beschikbaar

Eigenlijk is dit vooroordeel gewoon waar. Je krijgt geen subsidie als je je gevel gaat renoveren. Je zou nog bij je gemeente kunnen navragen of daar gelden beschikbaar zijn gemaakt voor deze werkzaamheden, maar de kans is klein. In sommige situaties kun je echter wel een subsidie aanvragen of financiële hulp krijgen voor bepaalde onderdelen van je renovatie.

  • Subsidie en groene lening: ga je je buitenmuren direct ook laten isoleren, dan wordt dit gezien als een energiebesparende maatregel. Er is een kans dat je hiervoor een subsidie kunt aanvragen bij je gemeente, dus een bezoekje aan het gemeentehuis is dan zeker gewenst. Een andere mogelijkheid die je hebt als je je muren isoleert is het aanvragen van een energiebespaarlening. Dit is dan wederom alleen voor de isolatiemaatregelen te gebruiken. Deze leningen betaal je terug met een lager rentepercentage en met gunstigere voorwaarden.
  • Btw-korting: er zijn enkele werkzaamheden die je aan je gevel kunt laten uitvoeren waarbij je een korting krijgt op de btw. De arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden vallen hier onder, maar ook alle uitgaven die je hebt aan schilders, stukadoors en schoonmaakbedrijven. Je betaalt daar maar 9 procent btw over en dit wordt al op de eindfactuur verrekend. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo mag je woning niet ouder zijn dan 2 jaar, bijvoorbeeld.

 

Een onderhoudscontract is weggegooid geld

Nadat je gevel is gerenoveerd krijg je de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Er komt dan periodiek iemand bij je langs om je gevel te inspecteren, te reinigen en te repareren. Deze persoon kan dan kleine gebreken direct een halt toeroepen en deze repareren voordat ze grotere problemen gaan veroorzaken. Een gevel die schoon is en die in goede staat verkeert zal zijn werk beter kunnen doen en zal minder snel defect raken. Met een onderhoudscontract verkeert je gevel altijd in goede staat en dat betekent dat er minder snel een renovatie nodig zal zijn. Indien de specialist aangeeft dat er renovatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden zullen deze aanzienlijk minder kosten dan wanneer de gevel niet onderhouden is geweest. Een onderhoudscontract is dus zeker geen weggegooid geld, maar eerder een manier om geld te besparen.

 

Gevelisolatie is duur

Als jij als onderdeel van je gevelrenovatie direct ook de buitenmuren laat isoleren, dan is dit aanzienlijk minder duur dan wanneer je dit apart zou inplannen. Was je toch al van plan om je muren onder handen te nemen en om hier nieuwe bekleding tegenaan te laten bevestigen, dan kun je hier net zo goed direct isolatiemateriaal onder lagen aanbrengen. Een betere kans krijg je waarschijnlijk niet meer. Daarnaast kun je dan direct beginnen met het besparen op de energierekening. Hierdoor verdien je je extra uitgaven aan isolatie vrij snel weer terug. Als je dit nog niet in overweging had genomen is dit dus het moment om aan muurisolatie te denken.

 

Vergelijk offertes

Een gevelrenovatie plan je het beste zo snel mogelijk in en dat doe je gemakkelijk hier met onze vergelijkingstool. Je vraagt dan bij een aantal gevelspecialisten tegelijkertijd offertes op die je kunt gebruiken bij het aanwijzen van de scherpste deal.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: