5x tips airco

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De keuze om een airconditioner aan te schaffen is eigenlijk zo gemaakt. Deze apparaten kunnen tegenwoordig het hele klimaat in een ruimte regelen, zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid. Als je op zoek gaat naar een geschikt model, dan zal je merken dat er een groot aanbod is. Het is soms lastig om daar een keuze uit te maken, vooral als alle leveranciers beweren dat de airconditioners die zij verkopen het beste zijn. De onderstaande tips kunnen je mogelijk helpen om duidelijkheid te krijgen bij het uitkiezen, plaatsen en gebruiken van je nieuwe airconditioner.

Stapsgewijs naar beneden of omhoog

Als je de airconditioner te hard laat werken dan zal deze erg veel energie gebruiken. Is het erg warm in je kamer en wil je deze koelen, dan is het beter om dit niet in één keer te doen, maar stapsgewijs. Kijk naar de huidige kamertemperatuur en stel de airconditioner op 3 graden lager in. Zet hem ook op de middelste circulatiestand. Is de juiste temperatuur bereikt, dan kun je weer een stapje naar beneden gaan totdat je beland bent waar je wil zijn. Stel hem nooit lager in dan 22 graden.  Op die manier gaat het verkoelen toch vrij snel, maar hoeft je airconditioner niet op volle toeren te draaien. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet goed voor je portemonnee. Als je de ruimte wilt verwarmen doe je dit hetzelfde.

Niet de ramen open

Het is in principe niet erg om de ramen open te doen als de airconditioner aan staat, maar deze werkt met een thermostaat. Als de ramen open zijn dan zal de temperatuur van buiten naar binnen komen en daar kan de airconditioner van in de war raken. Daarnaast krijg je dan temperatuurverschillen binnen terwijl het apparaat juist zijn best doet om een constante exacte temperatuur te handhaven. Voor het comfort binnen en om energie te besparen is het dus beter om de ramen niet open te doen als de airconditioner aan is.

Stel de het uitblaasliniaal juist in tegen tocht

Als jij je airconditioning in gebruik hebt en je merkt dat het erg tocht als deze aan is, dan kan dit vervelend zijn. Er wordt dan frisse lucht de ruimte in geblazen en er ontstaat een luchtstroom. Je kunt dit aanzienlijk verminderen door het uitblaasliniaal zo hoog mogelijk in te stellen zodat de lucht langs het plafond wordt geleid en niet door de kamer. Zo kan de koude en de warme lucht zich ook beter mengen. Je kunt ook de ventilator instellen en de kracht waarmee de lucht naar binnen wordt geblazen. Soms kan de tocht verdwijnen als deze zachter of juist harder werkt.

Onderhoud je airconditioner goed

Een airconditioner heeft veel baat bij periodiek onderhoud. Je kunt zelf de filters regelmatig reinigen en de regelmaat is dan afhankelijk van hoeveel de airconditioner werkt. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten om de filters te laten vervangen en om een inspectie te laten uitvoeren. Vaak zit er ook koelvloeistof in een airconditioner en dit is gevaarlijk spul. De specialist kan kijken of dat nog op niveau is, kan versleten onderdeeltjes vervangen en kan ervoor zorgen dat jouw airconditioner weer naar behoren werkt. De inspectie is 1 keer per jaar zelfs wettelijk verplicht. Vraag de leverancier dus direct om een onderhoudscontract, want je airconditioner gaat dan langer mee en is altijd veilig.

Kies voor een ingebouwde airconditioner

Een van de redenen waarom veel mensen nog wat terughoudend zijn bij de aanschaf van een airconditioner is omdat deze units niet altijd even mooi zijn. Men wil geen grote bak aan de muur in de woon- of slaapkamer en in vele gevallen is er dan ook een goed punt. Je kunt een kleinere binnenunit krijgen als je een split airconditioner koopt, maar je blijft een bak aan de muur of het plafond zien hangen. Je kunt dit voorkomen door een ingebouwde airconditioner te kiezen of een design airconditioner.

  • Ingebouwd: deze airconditioner wordt dan in de muur gebouwd of in een vals plafond zodat je er verder niets van ziet. Er zijn ook airconditioners die je in de vloer kunt laten plaatsen. Het enige dat dan zichtbaar is, dat zijn de roosters waar de lucht uit wordt geblazen. Dit is een zeer discrete manier om je airconditioner te laten plaatsen. Er zijn tegenwoordig hele kleine units te krijgen met veel kracht.
  • Design: een alternatief is om een design airconditioner te nemen. Deze hang je juist op omdat ze mooi zijn en iets toevoegen aan je interieur. Sommige hebben dan zelfs led verlichting en afwijkende vormen voor een extra modern uiterlijk. Hiervoor betaal je natuurlijk meer, maar kun je met je airconditioner echt indruk maken.

 

Vergelijk offertes

Met deze tips in je achterzak ben je klaar om een airconditioner te vinden. Ga naar onze vergelijkingstool en vul je specificaties en wensen in. Je bereikt dan meerdere leveranciers tegelijkertijd en deze zullen je snel een offerte sturen voor je benodigdheden. De offertes vergelijk je met elkaar en je vindt ongetwijfeld de beste deal voor jouw nieuwe airconditioning.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: