5x Veelgemaakte fouten airconditioner

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een nieuwe airconditioner schaf je niet zomaar aan. Dit zijn toch dure apparaten die soms het gehele klimaat in je woning kunnen reguleren. Waarschijnlijk heb je al een beetje gezocht naar informatie over airconditioners en welke mogelijkheden je hebt. Het is toch de bedoeling dat je een airconditioner aanschaft die past bij je behoeften en benodigdheden. Van de fouten van je voorgangers kun je dan ook veel leren en de grootste hebben we hier op een rijtje gezet.

Niet besparen op de materialen

De prijsopbouw voor het aanschaffen en laten plaatsen van een nieuwe airconditioner bestaat voor 75 procent uit materialen. Dit is dus de airconditioner zelf. De overige 25 procent is voor de montage en de voorrijkosten. Hieruit kun je opmaken dat je het beste kunt besparen op de materialen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het is hoe dan ook verstandig om een tijd lang de markt in de gaten te houden zodat je de beste prijs kunt krijgen.

  • Acties en aanbiedingen: nadat de warme maanden voorbij zijn gaan airconditioners vaak in de uitverkoop. Dat is ook logisch, want wie koopt er nu een airconditioner als de winter voor de deur staat? De apparaten worden dan voor grote kortingen aangeboden. Houd dus alle acties en aanbiedingen goed in de gaten totdat de airconditioner die jij wilt ook met korting wordt aangeboden.
  • Outlet: bezoek een (online) outlet en ga op zoek naar apparaten die daar te koop staan. Dit zijn vaak showmodellen of overblijfselen van een oudere collectie. Soms kun je hier wel 70 procent korting krijgen en dat voor een airconditioner die eigenlijk gewoon nieuw is.
  • Tweedehands: de laatste markt die je bij je zoektocht naar een goedkope airconditioner kunt betrekken is de tweedehands markt. Hier worden regelmatig mooie modellen aangeboden voor een lage prijs. Je hebt voor al deze opties zeker wat geduld en geluk nodig, maar het is niet onmogelijk om zo de perfecte airconditioner te kopen met laag prijskaartje.

De airconditioner te laag zetten

Heb je last van droge ogen als de airconditioner aan is of heb je het gevoel dat je er verkouden van wordt? Dan is dit waarschijnlijk omdat je de airconditioner te laag hebt gezet. Als jouw ruimte erg warm is, dan heb je misschien de neiging om je airconditioner laag te zetten op een temperatuur die de airconditioner nooit kan bereiken. Deze apparaten werken met een thermostaat en dat betekent dat de airconditioner in dat geval zal blijven koelen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar het zorgt er ook voor dat de relatieve luchtvochtigheid daalt. Neuzen gaan dan lopen en ogen worden droog. Zet daarom nooit de airconditioner op een lagere stand dan 22 graden en als het een warme dag belooft te worden dan zet je de airconditioner tijdig aan. Dan kan deze gewoon rustig en gestaag blijven werken en wordt het klimaat binnen niet verstoord.

De airconditioner niet zelf installeren

De overige 25 procent van de totaalprijs die niet naar de materialen gaat is dus voor de plaatsing en de voorrijkosten. Deze 25 procent kun je besparen als je de airconditioner zelf plaatst. Je hebt hier wel de nodige doe-het-zelf ervaring voor nodig, want je moet meestal boren in je muur. Een monoblock airconditioner kun je echter prima zelf installeren, omdat je dan geen buitenunit hoeft te plaatsen. Bekijk eens voor jezelf hoe de installatie in zijn werk gaat en als je je hier zeker bij voelt is er niets dat je tegenhoudt deze 25 procent in je eigen zak te steken.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Een airconditioner heeft wel degelijk baat bij onderhoud en moet zelfs wettelijk elk jaar worden geïnspecteerd. Dat komt doordat deze gevaarlijke stoffen bevat en daarvan moet het gehalte worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld. Dit mag alleen gedaan worden door iemand die daar de juiste certificeringen voor heeft. De vakman zal dan tegelijkertijd je filters vervangen, je bewegende delen smeren en eventueel versleten deeltjes vervangen. De airconditioner gaat zo langer mee en is altijd veilig.

 

Geen mobiele airconditioner overwegen

Het goedkoopste soort airconditioner dat je kunt kopen is een mobiele airconditioner. De naam zegt het al, dit zijn apparaten die je vrij kunt neerzetten in je woning. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact en een afvoer, zoals een bakje, een raam of een wastafel. De prijzen voor mobiele airconditioners beginnen bij €200 en omdat je deze niet hoeft te laten installeren blijft het daar ook bij. In Nederland, met vrij milde zomers, kan een dergelijk apparaat meer dan voldoende zijn. En blijkt nu dat je toch behoefte hebt aan een sterkere en meer permanente airconditioner, dan kun je die later altijd alsnog aanschaffen.

 

Vergelijk offertes

Voor het vinden van de juiste airconditioner bij een vakkundige leverancier kun je het beste een goede vergelijking maken. Dit doe je door naar de leveranciers te stappen met je wensen en door hen offertes te laten opmaken. Via onze vergelijkingstool kost je dit nauwelijks tijd, want je vult je gegevens één keer in en je bereikt meerdere leveranciers tegelijkertijd. De offertes die je ontvangt vergelijk je met elkaar en je wijst moeiteloos de beste deal aan.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: