4x Valse vooroordelen airconditioners

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Airconditioners hebben veel meer functies dan het koelen van de lucht alleen. Ze kunnen ook verwarmen, de lucht verversen en ze kunnen de luchtvochtigheid op peil houden. Er zijn dus ook in Nederland goede redenen om een airconditioner te kopen en ook al hebben wij geen Mediterraan klimaat, het comfort binnen gaat ervan omhoog. Ben jij van plan een airconditioner te kopen, dan heb je misschien al wat informatie ingewonnen over de opties die dan tot je beschikking staan. De valse vooroordelen die je er dan misschien van weerhielden om een airconditioner aan te schaffen worden hier uit de wereld geholpen.

Van airconditioners krijg je droge ogen en word je verkouden

Dit is een klacht die je veel hoort en deze symptomen worden ook echt ervaren. Dit komt echter door een verkeerde instelling van de airconditioner. Als het erg warm is binnen en je zet de airconditioner op een temperatuur die het nooit zal kunnen realiseren, dan zal de thermostaat nooit afslaan. De airconditioner werkt op volle toeren en dat betekent dat de relatieve luchtvochtigheid naar beneden gaat, dat je neus gaat lopen om vochtig te worden en je ogen droog worden. Daarom wordt het altijd afgeraden om de temperatuur van de airconditioner in de zomer lager te zetten dan 22 graden. Je verkoudheid zal verdwijnen en je ogen worden gewoon weer vochtig. Daarnaast kan de airconditioner weer gestaag en rustig draaien en dat bespaart veel energie.

Airconditioners zijn duur

Er zijn dure airconditioners en er zijn goedkope airconditioners. Je hoeft voor een airconditioner zeker geen fortuin uit te geven. Een mobiel exemplaar koop je al voor bedragen die beginnen bij €200 en deze hoeven niet te worden geïnstalleerd. Een airconditioner voor aan de muur kost inclusief installatie minimaal €1300 en zelfs dat is nog geen enorm bedrag. Daarnaast zijn er enkele manieren waarop je veel kunt besparen op je airconditioner.

  • Na het seizoen kopen: airconditioners zijn seizoensgebonden producten die in de zomer veel beter verkopen dan in de winter. Daarom worden ze nadat de zomer voorbij is vaak met grote kortingen aangeboden. Dat is dus het moment om te investeren in een airconditioner. Komt dan de eerste warme dag langs, dan kun je direct gebruik maken van je nieuwe apparaat.
  • Outlet: ga naar een witgoed outlet en je zou daar mogelijk airconditioners kunnen aantreffen uit een oudere collectie of die als showmodel hebben dienstgedaan. Deze airconditioners zijn als nieuw, maar zijn niet meer in de gewone winkels te verkopen. Bij outlets kun je ze dan aanschaffen voor kortingen die oplopen tot 70 procent.
  • Tweedehands: ook tweedehands worden regelmatig airconditioners aangeboden. Als je geduld en geluk hebt kun je daar een mooi exemplaar vinden voor een fractie van de prijs. De kosten liggen daar tussen de €40 en €200. Je hoeft dan alleen nog de montage te regelen en je hebt een goede airco voor een aanzienlijke korting.

 

Een airconditioner kun je niet zelf installeren

Sommige airconditioners zijn vrij gemakkelijk zelf te installeren, omdat ze simpelweg aan de muur gehangen moet worden. Wel moet er dan meestal nog een afvoer geregeld worden, maar ook dat is niet erg ingewikkeld. Andere modellen, zoals split en multisplit airconditioners laat je misschien beter installeren, omdat deze twee units hebben waarvan één buiten hangt. Deze twee moeten verbonden worden via een gat in de muur en dat is geen simpele taak. Als je geld wilt besparen kies je dus een airconditioner uit waarvan je zeker weet dat je deze zelf installeren kunt. Lees de instructies goed door en er kan weinig misgaan. Wat je dan wel even moet controleren is of dit geen negatief effect heeft op de garantieregeling.

 

Airconditioners zijn lelijk

Het is misschien zo dat airconditioners niet onder de meest fraaie apparaten kunnen worden geclassificeerd. Ze zijn vaak lomp, plasticachtig, wit en vrij dominant aanwezig. Dit kun je op twee manieren oplossen.

  • Ingebouwde airconditioner: het is mogelijk om je airconditioner in te laten bouwen, bijvoorbeeld in het plafond of in de muur. Je ziet dan alleen een rooster en dit kan erg discreet worden gedaan. Hier zijn ook zeer kleine units voor beschikbaar, zodat je niet veel ruimte nodig hebt.
  • Design airconditioner: waarom zou je je airconditioner verstoppen in de muur of in het plafond als je een schitterende design airconditioner kunt aanschaffen? Deze zijn speciaal ontworpen om het interieur te complementeren en niet te ontsieren. Er worden schitterende zwartmatte exemplaren geproduceerd, of vierkante modellen met led licht er achter. Met een design airconditioner hoef je je niet te schamen voor een grote bak aan de muur.

 

Vergelijk offertes

Een airconditioner koop je het beste door een vergelijking te maken van de leveranciers die ze verkopen. Je vraagt dan meerdere offertes aan en doet een vergelijking. De offertes kun je hier aanvragen via onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en geeft je de mogelijkheid meerdere leveranciers tegelijkertijd te bereiken. Zo vind je de mooiste airco, bij de meest vakkundige leverancier en voor de meest vriendelijke prijs.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: