4x Valse vooroordelen stratenmaker

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het laten plaatsen van bestrating is iets dat je niet zomaar inplant. Het is belangrijk dat je de juiste bestrating krijgt, dat je een goede prijs betaalt en dat je de beste stratenmaker inschakelt. Als jij dit overweegt, dan heb je vast al wat informatie opgezocht over materialen, prijzen en stratenmakers in je omgeving. Alhoewel het altijd verstandig is om je goed voor te bereiden, zijn er ook een aantal fabels die de rondte gaan over bestrating en stratenmakers die je het beste direct negeert. De belangrijkste valse vooroordelen hebben we daarom hier voor je op een rijtje gezet.

Stratenmakers zijn duur

Dit vooroordeel is eigenlijk waar. Voor het laten leggen van bestrating kun je gemakkelijk €40 per vierkante meter kwijt zijn. Kies je voor mooie natuurstenen tegels of flagstones, een ingewikkeld legverband of een grote tegel, dan is dit zelfs meer. Een stratenmaker kan je dan ook gemakkelijk €1000 kosten, alleen voor het plaatsen van een terras of een kleine oprit. Deze kosten hoeven echter niet zo hoog te zijn en er zijn voldoende mogelijkheden om deze naar beneden te halen. Zo kan een stratenmaker ineens wel betaalbaar worden.

  • Zelf de materialen zoeken: als je zelf op zoek gaat naar acties en aanbiedingen, dan kun je soms erg goedkoop materialen op de kop tikken. De tweedehands markt kan dan ook zeker behulpzaam zijn. Soms kun je daar een voorraad hele mooie natuurstenen tegels of klassieke gebakken klinkers vinden voor een fractie van de prijs. Hier heb je dan wel enig geluk en geduld voor nodig, want de kans is klein dat je direct vindt wat je zoekt in de juiste hoeveelheden.
  • Kwantumkorting: deel je een tuin, terras of oprit met de buren, dan kun je hen vragen of zij ook behoefte hebben aan nieuwe bestrating. Als jullie de klus samen inplannen, dan kun je de stratenmaker een groter oppervlak aanbieden en dan gaat de prijs per vierkante meter naar beneden. Daarnaast staat het natuurlijk ook mooi als jullie opritten op elkaar aansluiten.
  • Meehelpen: het leggen van bestrating is waarschijnlijk niet iets dat je zou overwegen zelf op te pakken. Wat je wel kunt doen is de ondergrond volledig voorbereiden door de begroeiing te verwijderen en af te laten voeren. De stratenmaker kan dan direct aan de slag en dat scheelt geld. Er zijn ook andere klusjes die je zelf uit kunt voeren, dus bespreek dit met de stratenmaker.

Betonnen stenen zijn grijs en grauw

Een goedkoop materiaal waaruit je kunt kiezen is beton. Omdat dit op maat gemaakt kan worden en vloeibaar is, zijn de mogelijkheden met beton eindeloos. Het is al lang niet meer zo dat betonnen stenen en klinkers grijs en grauw zijn, want je kunt ze in allerlei kleuren vinden. Beton is een uitstekend alternatief als natuursteen en klinkers van klei te duur voor je zijn. Er zijn moderne betonnen tegels, authentieke betonnen stenen, koppelstones en landelijke betonnen klinkers. Betonnen tegels en stenen worden in allerlei stijlen geleverd, dus ze passen bij elke woning. Een nadeel is dan wel dat de levensduur van beton korter is dan die van natuursteen of klei. Je zal je bestrating dus eerder moeten gaan vervangen, waardoor het de vraag is of beton op de lange termijn nog steeds de goedkoopste keuze is.

Bestrating kun je niet zelf

Het wordt regelmatig afgeraden om bestrating zelf te leggen. Dit betekent echter niet dat je het niet zelf kunt. Er zijn dan enkele aandachtspunten waar je goed over na moet denken.

  • De voorbereiding: zonder correcte ondergrond zal je bestrating niet lang leven. Om verzakking te voorkomen is het van groot belang dat je deze goed voorbereidt en egaliseert. Vergeet dan ook niet aan opsluit- en afscheidingsbanden te denken, zodat je je bestrating goed vast kunt leggen. Een goede voorbereiding en kennis van de materie is dan zeker vereist.
  • De moeilijkheidsgraad: als je zelf gaat bestraten is het veel eenvoudiger als je de klus niet onnodig moeilijk voor jezelf maakt. Ga dus niet in de weer met ingewikkelde legverbanden, hoogteverschillen en patronen, maar neem een simpele steen en leg deze op een zo gemakkelijk mogelijke manier neer. Op die manier heb je de grootste kans van slagen.
  • De zwaarte: het leggen van bestrating is erg zwaar. Je bent constant met stenen en tegels in de weer. Als je het jezelf makkelijker wilt maken, neem dan een kleinere steen of tegel en ga niet met grote platen in de weer. Omdat jij niet dagelijks bestrating legt zal je het zo veel langer volhouden.

Een onderhoudscontract is niet nodig

Een onderhoudscontract is inderdaad niet nodig, maar het kan wel een grote uitkomst bieden. De stratenmaker zal voor een klein bedrag per jaar of maand met regelmaat langskomen om je bestrating te controleren, repareren en reinigen. Hij of zij kan je bestrating voorbereiden op de winter en klaarmaken voor de zomer. Als je een onderhoudscontract afsluit zal je bestrating er altijd perfect uitzien en dat betekent ook dat het langer mee zal gaan. Een stratenmaker kan dan kleine probleempjes direct verhelpen voordat ze in grote problemen veranderen.

 

Vergelijk offertes

Een stratenmaker wijs je het beste niet zomaar aan. Er is zeker enig onderzoek nodig naar de verschillende specialisten in jouw omgeving en hun prijzen. Wij kunnen je daarbij van dienst zijn, omdat we onze gratis vergelijkingstool hebben ontwikkeld. Als je je gegevens invult zal je snel offertes ontvangen waarmee je direct weet wat je financieel te wachten staat.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: