7x Tips stukadoren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een stukadoor kan je muren voor je afwerken. Dit kan gedaan worden in voorbereiding van verf of behang, maar er kan ook een sierstuc worden gebruikt waarmee je muren verder geen aankleding meer nodig hebben. Ook je gevel kan gestukt worden voor een strak en verzorgd uiterlijk. Ga jij de diensten van een stukadoor inschakelen, dan kun je de onderstaande tips gebruiken om alles soepel te laten verlopen.

Tip 1: een groter oppervlak is goedkoper

Stukadoors vragen vaak een bepaald bedrag per vierkante meter. Ook hebben ze een starttarief en deze ligt rond de €250. Hoe meer vierkante meters je kunt aanbieden, hoe goedkoper het bedrag per vierkante meter wordt. Als jij dus een grote stucklus hebt, dan betaal je minder per vierkante meter dan wanneer je maar een klein oppervlak wilt laten bewerken. Heb jij meerdere klussen voor de stukadoor, dan kun je deze dus het beste allemaal tegelijk aanbieden dan ze apart in te plannen. In totaal ben je dan minder geld kwijt en heb je zelfs nog de mogelijkheid om over de prijs te onderhandelen.

 

Tip 2: denk goed na over de werkzaamheden

Stukadoors kunnen je muren op een grote verscheidenheid aan manieren afwerken. Dit kan gedaan worden met verschillende methoden waardoor je verschillende resultaten bereikt. Je muur kan worden afgewerkt met een structuur of met een patroon en je hebt vaak ook de mogelijkheid om een kleur door het pleister te laten mengen. Dit laatste heeft als voordeel dat je daarna niet meer zelf hoeft te verven en dat krasjes minder opvallen. Er zijn ook stukadoors die je een specialistisch stucwerk aan kunnen bieden en ook hier zijn de mogelijkheden groot. Denk hier dus goed over na, omdat het de bedoeling is dat je deze klus niet snel hoeft te laten herhalen.

 

Tip 3: overweeg spackspuitwerk

Heb jij een groot oppervlak te laten stucen, zoals een nieuwbouwwoning of tijdens een renovatieklus, dan is spackspuitwerk een ideale manier om het stucen snel en goedkoop te kunnen laten uitvoeren. Als je voor spackspuitwerk kiest, dan wordt het pleister vermengd met een kleine korrel en machinaal aangebracht op de muur. Je kunt hier ook alvast een kleur doorheen laten mengen. Het resultaat is zeer egaal en de muur krijgt een kleine structuur waardoor deze niet helemaal glad is. Spackspuitwerk is met een gemiddelde prijs van €10 per vierkante meter erg goedkoop en levert dus een mooi resultaat op. Het is echter alleen een goed idee als je een groot muuroppervlak te behandelen hebt.

 

Tip 4: laat je gevel stucen

Een stukadoor kan niet alleen binnen stucwerk uitvoeren, maar er is ook pleister dat speciaal buiten gebruikt kan worden. Je kunt je gevel volledig vernieuwen door deze te laten stucen. Vaak wordt hier een sierpleister voor gebruikt waar de kleur al doorheen is gemengd. Pleister voor buiten is sterk en krasbestendig en kan perfect worden aangebracht in combinatie met een isolatiemateriaal. Is jouw gevel aan renovatie toe, dan kun je dus overwegen deze te laten stucen.

 

Tip 5: controleer het btw-tarief dat wordt verrekend

De werkzaamheden die een stukadoor voor je kan uitvoeren worden in de meeste situaties belast met een lager btw-tarief. Er zijn geen subsidies meer voor dit soort klussen, maar op deze manier krijg je toch nog een bepaalde korting. Eén van de voorwaarden is dat je woning minstens 2 jaar oud moet zijn. Als het goed is zal de stukadoor dit al op de offertes en de eindfactuur verrekenen, maar het is altijd goed om dit even te controleren. Er wordt dan maar 9 procent btw in rekening gebracht in plaats van de standaard 21 procent.

 

Tip 6: laat de kleur door het pleister mengen

Voor een klein bedrag per vierkante meter extra kun je de stukadoor vragen om een kleur door het pleister te laten mengen. Dit kan bijvoorbeeld bij sierpleisters of bij spackspuitwerk een grote uitkomst bieden. Heeft de pleister dan al een kleur, dan is verven dus niet meer nodig. Daarnaast zal je krasjes en andere beschadigingen veel minder goed zien omdat de kleur door het pleister is gemengd. Voor gemiddeld €1 per vierkante meter extra kun je jezelf dan een boel tijd en moeite besparen.

 

Tip 7: denk na over de ervaring van de stukadoor die je kiest

Er zijn stukadoors die het werk al vele jaren doen en er zijn beginnende stukadoors op de markt. Deze beginners zijn goedkoper, maar missen de ervaring en het vakmanschap dat andere stukadoors hebben opgebouwd. Ook zijn er stukadoors met een specialisme die het stucwerk met bepaalde technieken aan kunnen brengen. Voor een ervaren of gespecialiseerde stukadoor betaal je meer, maar krijg je wel meer zekerheden over het eindresultaat. Is jouw stucwerk recht door zee en simpel, dan kun je dus wel veel geld besparen door een beginner te nemen. Daarnaast zal deze nog erg hard zijn of haar best doen om indruk op je te maken, wat soms resulteert in een schitterend resultaat. De frisse blik en het enthousiasme van een beginnend stukadoor kan in sommige gevallen juist verrassend welkom zijn.

 

Vergelijk offertes

De laatste tip die we je willen meegeven is dat het nooit een goed idee is om de eerste de beste stukadoor te bellen en in te plannen. Maak altijd een vergelijking van meerdere vakmensen, zodat je zeker weet dat je de goedkoopste en de meest vakkundige stukadoor inschakelt. Als je hier onze vergelijkingstool opent kun je alvast offertes opvragen en deze gebruiken bij je marktonderzoek.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: