6x Valse vooroordelen zonnepanelen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonnepanelen plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Er zijn keuzes te maken en er is informatie in te winnen voordat je de knoop kunt doorhakken. Zonnepanelen zijn op dit moment erg in trek en dat betekent dat er ook veel informatie te vinden is over deze duurzame manier van energie opwekken. Helaas gaan er ook een aantal valse vooroordelen de rondte die jou ervan zouden kunnen weerhouden zonnepanelen aan te schaffen. Deze valse vooroordelen proberen we hier uit de wereld te helpen.

Zonnepanelen zijn duur

Zonnepanelen waren een aantal jaren geleden nog dubbel de prijs van wat ze nu zijn. Dat komt doordat de afgelopen tijd de vraag om zonnepanelen erg is gestegen. Ze worden meer geproduceerd, wat betekent dat de prijs naar beneden kan. Op dit moment zijn ze juist goedkoper dan dat ze ooit geweest zijn. Daarnaast kun je deze kosten verlagen door de volgende bespaartips te gebruiken.

  • Btw-aftrek: je krijgt 21 procent van de totaalkosten voor je panelen terug als je je bij de belastingdienst aanmeldt als ondernemer en je zonnepanelen aangeeft. Dit is een enorme besparing, van gemiddeld €800 tot €1000.
  • Subsidies: veel Nederlandse gemeenten hebben een subsidie in het leven geroepen voor inwoners die zonnepanelen laten plaatsen. Vraag dit na bij je gemeente, want dit is geld waar je recht op hebt.
  • Energiebespaarlening: je kunt je zonnepanelen eventueel aanschaffen met een energiebespaarlening. Deze betaal je terug met aanzienlijk minder rente en uitstekende voorwaarden.
  • Gratis energie: zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee en de terugverdientijd ligt tussen de 8 en 9 jaar. Dat betekent dat je 16 jaar gratis energie kunt opwekken met je zonnepanelen totdat ze aan vervanging toe zijn.

 

Zonnepanelen leveren niets op als er geen zon is

In tegendeel. Er zijn zelfs polykristallijn zonnepanelen die beter werken als ze niet in direct zonlicht staan. Dit is dan ook een ideaal zonnepaneel voor Nederland, waar we, in vergelijking met de warme landen, toch niet zoveel zonuren krijgen als we misschien wel zouden willen. De effectiviteit van de zonnepanelen is in de zomer wel beter dan in de winter. Dit komt echter niet door het aantal zonuren, maar door de hogere stand van de zon, doordat er minder bewolking is en doordat de dagen langer zijn.

 

Zonnepanelen kunnen alleen op het zuiden gericht worden

Als jij een dak hebt dat op het zuiden gericht is, dan is dit ideaal voor zonnepanelen. Staat deze echter in een andere windrichting, dan zal de opbrengst enigszins verminderen, maar zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. Alleen als je dak echt op het noorden gericht is wordt het afgeraden om hier zonnepanelen op te plaatsen. Als je je hier zorgen over maakt, bespreek dit dan met je leverancier. Zij kunnen je exact vertellen hoeveel opbrengst je zal verliezen in welke situatie.

 

Salderen levert weinig op

Als jij zonnepanelen hebt, dan lever je energie terug aan je energieleverancier. Op je jaarfactuur wordt dit allemaal verrekend en wordt er gekeken hoeveel je hebt verbruikt en hoeveel je hebt opgewekt. Als je meer hebt opgewekt dan gebruikt, dan heb je dus een overschot aan energie gegenereerd. Deze energie gaat niet verloren, maar kun je terug verkopen aan je leverancier. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Meestal krijg je hier dan de kale energieprijs voor, dus de prijs voor energie zonder kosten voor de netbeheerder en zonder belastingen. De regelingen verschillen per leverancier, dus allicht is dit een moment om over te stappen. Hoe dan ook, er blijft dan ongeveer 30 procent over van de energieprijs die jij betaalt en dat is €0,06 (bij een prijs per kWh van €0,20). Dit lijkt weinig, maar het is geld dat je krijgt voor een installatie die je toch al had aangeschaft. Al de energie die je kunt verkopen is dus mooi meegenomen en pure winst.

 

Zonnepanelen zijn lelijk

Omdat zonnepanelen toch vrij prominent op het dak aanwezig zijn, worden deze door veel mensen lelijk gevonden. De klassieke zonnepanelen zijn inderdaad ook niet erg mooi, met hun zilveren randen en donker blauwe kleur. Tegenwoordig zijn er voldoende alternatieven te krijgen die je dak zeker een stuk minder zullen ontsieren. Zo kun je zonnepanelen kopen in de kleur van je dakpannen, zodat ze minder opvallen. Ook bestaan er dakpannen met zonnepanelen erin verwerkt, voor een wat subtieler effect. Amorfe zonnepanelen zijn volledig mat zwart, inclusief de rand, en zien er veel moderner en strakker uit dan sommige andere zonnepanelen. En als laatste kun je altijd een transparant zonnepaneel overwegen. Je levert dan in op de opbrengst, maar aangezien ze transparant zijn zal je ze nauwelijks kunnen zien.

 

“Mijn toekomst is onduidelijk, dus nu is niet het juiste moment voor zonnepanelen”

Misschien vermoed je dat in de komende 10 jaar gaat verhuizen. Met een levensduur van 25 jaar ga je dan dus weg voordat je volledig van je zonnepanelen gebruik hebt kunnen maken. Een woning met zonnepanelen is echter meer waard en zal een beter energielabel krijgen. Hierdoor is het ook gemakkelijker te verkopen. De meerwaarde van je woning compenseert het geld dat je in je zonnepanelen hebt gestoken. Het is dus niet verstandig om geen zonnepanelen te nemen omdat er in de toekomst mogelijk iets staat te gebeuren. De extra waarde van je huis zal deze uitgaven zeker compenseren.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook weten hoeveel jij zou moeten betalen voor nieuwe zonnepanelen? Vraag dan via onze vergelijkingstool offertes aan voor alle zonnepaneel-gerelateerde uitgaven. Zo weet je exact wat je financieel te wachten staat en kun je direct de eerste stap zetten richting jouw nieuwe zonnepanelen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: